آیا عدم کاهش وزن با ورزش تقصیر ژنتیک مان است؟

توسط عباس رهامی
3 دقیقه

همه می‌دانیم که چاقی و لاغری تا حد زیادی ژنتیکی است. دی ان ای ما تأثیر زیادی بر تمایل بدن ما به ذخیره چربی دارد. ممکن است به‌اصطلاح استعداد چاقی داشته باشید یا نداشته باشید. ولی آیا کاهش وزن هم همین‌طور است؟ کاهش وزن به خصوص کاهش وزن در اثر ورزش کردن چقدر متأثر از ژنتیک است؟ با روکیدا همراه باشید

تأثیر ژنتیک در اثرگذاری ورزش بر کاهش وزن

داشتن غذای یکسان یا رژیم غذایی مشابه هیچ وقت به این معنی نیست که دو نفر می‌توانند وزن یکسان داشته باشند. رژیم‌های غذایی بر روی بدن افراد مختلف تأثیرات متفاوتی دارند. در مورد ورزش هم همین طور است. ممکن است شما مرتباً ورزش کنید ولی نتیجه‌ای دوستتان با همان روش مشابه گرفته است را نگیرید. بخشی از این تفاوت‌ها مربوط به ژنتیک است. شاید با انجام آزمایش ژنتیک خیلی از سؤالاتی که در ذهن دارید پاسخ داده مشود و مهم‌تر از همه اینکه ‌فهمید کاهش وزن ناموفق یا کم تأثیر تقصیر کیست!

آیا عدم کاهش وزن با ورزش تقصیر ژنتیک مان است؟

ارتباط ژنتیک با کاهش وزن و ورزش

اخیراً در این مورد مطالعه‌ای انجام شده است که نتایجش برای کسانی که می‌خواهند لاغر شوند مهم است. دانشمندان بر روی 116 نفر مطالعه کردند و تفاوت‌های ژنی به نام CREB1 را مرود مطالعه قرار داند. ژن CREB1 در بدن ما با فعالیت‌های هوازی و چاقی و لاغری مرتبط است. بعد از مطالعه اولیه ژن در این افراد، به‌صورت تصادفی به نیمی از آن‌ها گفته شد که ژن مورد نظر در بدن آن‌ها از نوع پرخطر است و به نیم دیگر هم گفته شد که ژن آن‌ها بی‌خطر است. در واقع محققین به‌عمد به برخی افراد نتایج اشتباه را به افراد دادند!
در مرحله بعد محققین از شرکت کننده‌ها در این آزمایش خواستند تست ورزش (تردمیل) بدهند. به نظر شما نتیجه چه بود؟

آیا عدم کاهش وزن با ورزش تقصیر ژنتیک مان است؟
جالب است بدانید کسانی بدترین نتیجه را داشتند که به آن‌ها گفته شده بود ژن آن‌ها پرخطر است. در حالی که افرادی که واقعاً ژن خطرناک داشتند عملکردی به‌مراتب بهتر داشتند. اگر با اثر دارونمای آشنا باشید دقیقاً می‌دانید اینجا چه اتفاقی افتاده است. در اثر دارو نما وقتی به فردی دارویی بی‌اثر داده می‌شود، فرد احساس می‌کند حالش بهتر شده و نتایج هم واقعاً بهبود را نشان می‌دهند، در حالی که در واقع فرد فقط از نظر ذهنی به این باور رسیده بود که قرار است بهتر شود. این آزمایش دقیقاً اثر معکوس دارو نما داشت. یعنی کسانی که به این باور رسیدند که ذاتاً عملکرد خوبی ندارند، در عمل هم همین عملکرد را از خود نشان دادند.

پدیده معکوس دارونما و کاهش وزن

اثر معکوس دارونمااین اتفاق در واقع خیلی شایع است که به آن اثر معکوس دارو نما گفته می‌شود. اگر بخواهیم ساده تعریف کنیم، همان تلقین است. کسانی که فکر می‌کنند یا انتظار دارند در بکشند احتمالاً درد بیشتری احساس می‌کنند. یا به بیمارانی که گفته می‌شود نتیجه آزمایششان بد بوده احتمالاً بیشتر نگران می‌شوند و بدنشان عملکرد ضعیف‌تری نشان می‌دهد.
در یک آزمایش دیگر که باز هم توسط همین تیم تحقیقاتی انجام شده است، به افراد شرکت کننده گفته شده است که ژنی دارند که باعث می‌شود کمتر یا بیشتر احساس سیری داشته باشند. نتیجه‌ای تحقیقات هم مشابه بود. عملکرد بدن آن‌ها به‌صورت کاملاً قابل مشاهده و اندازه گیری به آن چه باور کرده بودند پاسخ داد.

آزمایش DNA کاهش وزن
پس می‌شود نتیجه گرفت که باور درونی ما به اثر گذاری تلاشمان برای کاهش وزن واقعاً مهم است. اگر هر روز باشگاه می‌روید و ورزش می‌کنید ولی واقعاً به اثر گذاری آن شک دارید، احتمالاً کاهش وزن زیادی را هم تجربه نمی‌کنید. نکته مهم دیگر اینکه اگر احیاناً آزمایش ژنتیک دادید و متوجه شدید که ژن چاقی یا هر چیز مشابه دیگر دارید، اصلاً به آن توجه نکنید. تأثیر باور درونی و در واقع اثر معکوس دارونما خیلی بیشتر از آن ژنی است که به آن ایمان آورده‌اید! و البته این مسئله را تحقیقات هم ثابت کرده‌اند.
بنابراین بااینکه خیلی شعار گونه به نظر می‌رسد، ولی واقعاً باید با خودتان این فکر را تکرار کنید که خیلی خوب پیش می‌روید و همه چیز خوب است! باید به این باور برسید تا بدنتان هم با شما همکاری کند.

منبع: lifehacker.com

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟