فایل های ذخیره شده دیجیتالی بسیاری هستند که نگهداری آنها در بستر اینترنت یا در حافظه کامپیوتر و تلفن میتواند استرس زا باشد و به عنوان یک عامل خطرناک برای سلامت ذهنی ما به شمار روند. این فایلها به شدت استرس زا هستند و تأثیر خود را بر زندگی عادی ما میگذارند.
فایل های ذخیره شده دیجیتالی در یک انسان معمولی
به عنوان یک انسان عادی، شما احتمالاً تعداد زیادی عکس و فیلم، مانند من بیش از ۱۲ هزار عکس و ۱۳۰۰ فیلم، در حساب ذخیره سازی iCloud خود دارید. این فایل های دیجیتالی احتمالاً حاوی هزاران عکس خانوادگی و فیلمهای خانوادگی است که برخی از آنها در بستر اینترنت و برخی نیز در حافظه دیدگاههای مختلف ذخیره سازی شدند و حتی ممکن است هیچ کاربردی هم نداشته باشد. جالبتر اینکه من دو حساب کاربری ایمیل فعال دارم که در مجموع بیش از ۲۸ هزار پیام خوانده شده و ۶۰۰۰ پیام خوانده نشده در آن دیده میشود. اگر به این فایل های ذخیرهشده دیجیتالی دو حساب کاربری Google Drive را هم اضافه کنید، هر کدام از آنها ۱۵ گیگابایت حافظه دارند و برای هر کدام از آنها میتوان با پرداخت پول، بیش از ۲ ترابایت حافظه به صورت iCloud ایجاد کرد.
این ارقام و اعداد ای که داده شد، مربوط به یک انسان معمولی است. در یک مقاله منتشر شده در سال ۲۰۱۸ از دانشگاه موناش در استرالیا، به طور میانگین هر مرد و زن مدرن به فضای ذخیره سازی دیجیتالی معادل با 3.7 ترابایت دسترسی دارد که ممکن است در یک دستگاه فیزیکی مانند گوشی یا کامپیوتر باشد یا بر روی سیستم ابری و بر بستر اینترنت در اختیار آنها قرار گیرد. برای درک حجم فایل های ذخیره شده دیجیتالی میتوانید به اطلاعات سال ۲۰۱۷ استناد کنید که ما انسانها حدود 7.4 تریلیون عکس بر روی گوشیهای هوشمند خود داشتیم و فیس بوک هر روز ۳۰۰ میلیون عکس دیجیتال را در یک محدوده زمانی ۱۳۶ هزار عدد در ثانیه بارگیری میکند.
با توجه به فضای ذخیره سازی ارزان قیمت و بعضاً رایگان، تقریباً یک اشتیاق نامحدود و نامطمئن در ما به وجود میآید که مفاهیم مهم زندگی روزمره خود را ضبط و در این فضاها ذخیره کنیم، اما این موضوع ما را به سرعت در معرض خطر قرار میدهد. اگر تمامی عکسهای دیجیتالی، فایل های موسیقی، ایمیلهای خوانده نشده، و pdf های قدیمی ما اشیاء فیزیکی بودند، بدون شک همه ما سزاوار داشتن یک فضای ذخیره سازی مانند انبار بودیم.
بر طبق گزارش دانشگاه موناش، اختلال ذخیره سازی کالاهای قدیمی (Traditional hoarding disorder)، که برای اولین بار به عنوان یک بیماری روحی خاص در سال ۲۰۱۳ به رسمیت شناخته شد، بین ۴ تا ۵ درصد جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار میدهد. راهنمای تشخیص و آماری این اختلال روانی نشان میدهد که برای تشخیص این مشکل چندین معیار وجود دارد که عبارتند از:
- داشتن مشکل دائمی برای از بین بردن اموال قدیمی، صرف نظر از ارزش واقعی آنها؛
- توجه بیش از حد برای صرفهجویی و ذخیرهسازی موارد مختلف و ناراحتی در از دست دادن آنها؛
- انباشت اموال و کالاهایی که فضای زندگی را به دلیل تراکم و شرایط سخت غیر قابل استفاده میکند؛
- تاکید بیش از حد بر ذخیره سازی و نگهداری اموال که موجب ناراحتی بالینی چشم گیری میشود که زندگی اجتماعی و شرایط امنیتی او را تحت تأثیر قرار میدهد.
نویسندگان مقاله در دانشگاه موناش، فایل های ذخیره شده دیجیتالی را مانند تهدید فیزیکی یک خانه پر از زباله معرفی میکنند. آنها در توصیف ذخیرهسازی دیجیتال در این مطالعه مینویسند:”ناتوانی در حذف یا مدیریت محتوای دیجیتالی بدون در نظر گرفتن میزان استفاده از آنها، منجر به ایجاد کلاهبرداری دیجیتالی و همچنین فشار روانی بیش از حد میشود”.
ذخیره سازی دیجیتالی در مقابل ذخیره سازی در دنیای واقعی
ذخیره سازی دیجیتالی در حال حاضر در حال نزدیک شدن برای تبدیل به یک بیماری روانی تشخیصی مانند اختلال حافظه است. اما اگر به تحقیقات نشان داده شده در زمینه کلاهبرداری دیجیتالی توجه کنیم، میبینیم که آسیب به فایل های ذخیره شده دیجیتالی میتواند همانند آسیبهای دنیای واقعی باشد. نویسندگان مقاله می گویند که درصد زیادی از جمعیت جهان به دلیل ذخیره سازی دیجیتالی در معرض بیماریهای روانی شدید و مشکلات اجتماعی و زیانهای اقتصادی هستند.
واضح است که تفاوت زیادی بین ذخیرهسازی دیجیتالی و دنیای واقعی وجود دارد. مهم نیست که شما چندین فایل را جمع آوری میکنید، در هر صورت هرگز یک خطر فیزیکی برای سلامتی و رفاه شما مانند وجود روزنامههای باطله یا زبالههای فرسوده در اتاق نشیمن ایجاد نخواهند کرد.
اما لیز سیلنز، استاد روانشناسی و همکارانش در دانشگاه Northumbria در بریتانیا، دریافتند که ذخیره سازی دیجیتال میتواند از نظر روان شناختی و احساسی افراد را به شدت ناراحت کند. Sillence و همکارانش برای یک مقاله در سال 2018 از یک گروه 45 نفره که به ذخیره سازی فایل های دیجیتالی علاقه داشتند خواستند که نشانههای مشخصی از استرس و اضطراب ناشی از گرد آوری ایمیلها، عکسها و فایل های کاری خود را اظهار کنند.
یکی از شرکت کنندگان، وجود فایل های ذخیره شده دیجیتالی را به عنوان موارد استرسزای فزاینده توصیف میکند. اگرچه در این توضیح اشارهای به فضای فیزیکی نشده، اما باید قبول کنیم که احساسات هم مانند خطرات در دنیای واقعی است.
یکی دیگر از شرکت کنندگان در این مطالعه توضیح میدهند:”برای من واقعاً سخت است که اسناد، موسیقیها یا عکسها را حذف کنم. به خصوص عکسها، من عاشق عکسهایم هستم و آنها یکی از ابزارهای هستند که من به انتخاب خودم از آنها استفاده میکنم. معمولاً در حال نگاه کردن به عکسها به موسیقی هم گوش میدهند. باز کردن هرکدام از این فایلها برای من فوقالعاده ناخوشایند است و احساس میکنم که برای همیشه از بین رفتهاند.”
این ارتباط عاطفی با فایل های ذخیره شده دیجیتالی میتواند منبع وجود اضطراب و استرس را نشان دهد. Sillence در این مورد توضیح میدهد که این دقیقاً شباهت بسیاری به ذخیرهسازی سنتی ارزشهای عاطفی است که برای بسیاری از ما مانند سطل زباله هستند، اما افرادی هستند که به این اشیا قدیمی علاقه مند هستند.
Sillence در یک ایمیل توضیح میدهد:” من فکر میکنم که رابطه ما با فایل های دیجیتالی میتواند پیچیده باشد. حتی اگر مردم احساس کند که زمان زیادی برای نگاه کردن به عکسها یا گوش دادن به موسیقیهای خود اختصاص نمیدهند، اما در هر صورت میدانند که این فایل های دیجیتالی وجود دارند و با وجود آنها احساس راحتی میکند. حالا در نظر داشته باشید که اگر به هر دلیلی مانند مشکلات کامپیوتری یا اختلالات سخت افزاری حمله فایل های ذخیره شده دیجیتالی از بین بروند، طبیعتاً بسیاری از افراد جامعه به شدت تحت فشار روحی و روانی قرار میگیرند”.
شرکت کنندگان در این مطالعه نوع دیگری از استرس مرتبط با مقدار قابل کنترل فایل های دیجیتالی مشخص، به ویژه در کار شناسایی آنها، اظهار کردند. داشتن یک صندوق ورودی نامنظم و غیر متعارف یا یک هارد دیسک باعث افزایش هزینه بهره وری از آنها میشود که این خود در نهایت یک منشأ اضطراب است.
Sillence میگوید:”این افراد احساس غرق شدن دارند، نداشتن یک استراتژی روشن برای جستجو و احساس کردن از بین رفتن فایل های دیجیتالی در شرایط مختلف و به دلایل مختلف”.
هم گروه Sillence و هم تعداد انگشت شماری از دانشمندان دیگر روی تأثیر فایل های ذخیره شده دیجیتالی تحقیق کردهاند و معتقدند که ما به تحقیقات بیشتری در مورد تأثیر روانشناختی بالقوه این فایلها نیاز داریم. درحالی که به احتمال زیاد تهدید جدی برای سلامت روانی مانند روشهای ذخیره سازی سنتی وجود ندارد، اما باید بپذیریم که وجود این فایلها میتواند سطح پایداری از اضطراب را در فرد به وجود بیاورد و تاثیرات غافلگیرکننده و ناشناختهای داشته باشد.
منبع: howstuffworks