اکثر شرکتهای خودروسازی در حال توسعه سامانههای هوش مصنوعی هستند تا خودروهای خودران تولید کنند؛ اما اخیرا میتسوبیشی در نمایشگاه توکیو از خودرویی متفاوت رونمایی کرد. e-Evolution به معنای انقلاب الکتریکی است؛ و ما میتوانیم این خودرو را به نحوی یک خودروی انقلابی بدانیم. هرچند خود این خودرو چیز جدید به دنیای فناوری اضافه نمیکند، اما فلسفه ساخت آن، فلسفهای انقلابی است.
خودروی مفهومی جدید میتسوبیشی موسوم به e-Evolution یک کراس اوور تمام برقی است که از هوش مصنوعی هم برخوردار است. این خودرو تفاوت چندانی با خودروی پرطرفدار دیگر نمایشگاه توکیو، یعنی خودروی مفهومی نیسان IMx نداشت؛ اما میتسوبیشی فلسفهی دیگری را در این خودرو دنبال کرده است؛ از این جهت که e-Evolution بر خلاف نیسان IMx یک خودروی تماما خودکار نیست.
خودروی مفهومی میتسوبیشی دارای سه موتور است که نیرو را از باتری آن که در بخش تحتانی بدنه قرار گرفته است به چرخها منتقل میکنند. میتسوبیشی اطلاعات زیادی در ارتباط با قدرت این خودرو و برد و ظرفیت باتری آن منتشر نکرده است و ما دقیقا نمیدانیم مکانیزم عملکرد این SUV به چه شکل است.
بزرگترین ایده میتسوبیشی در طراحی این خودرو، قرار دادن هوش مصنوعی آن در دسترس کاربر است. هوش مصنوعی میتسوبیشی e-Evolution مستقیما در رابط کاربری آن قرار گرفته است، چیزی که ما را به یاد سریال شوالیه سوار (Knight rider) میاندازد. میتسوبیشی مدعی شده است که این سامانه همانند یک ابزار در اختیار راننده قرار میگیرد و میتواند به کمک سنسورهایی که دارد، اطلاعاتی از قبیل تغییر وضعیت جاده و وضعیت ترافیک را به راننده اطلاع دهد و به این ترتیب راننده اختیارات بیشتری برای تغییر نحوه رانندگی خود خواهد داشت.
این فلسفه با فلسفهای که سایر شرکتهای خودروساز و توسعهدهندگان فناوری دنبال میکنند بسیار متفاوت است. خودروی مفهومی میتسوبیشی خود به خود انتخاب نمیکند؛ بلکه اطلاعات لازمه را به راننده منتقل میکند و به او راهنمایی میکند که انجام چه کاری بهتر است. هوش مصنوعی در این خودرو تصمیمگیرنده نیست، بلکه یک راهنما است تا راننده بتواند رانندگی بهتری داشته باشد.
هنوز اطلاعات خاصی از این که میتسوبیشی قرار است دقیقا چگونه از هوش مصنوعی در e-Evolution استفاده کند وجود ندارد؛ با این حساب، میتوانیم آن را صرفا در حد یک ایده بدانیم. البته شکی نیست که این خودرو، دیر یا زود روانه بازار خواهد شد؛ و بعد ما میتوانیم تجربهای شبیه به Knight Rider داشته باشیم.
درست است که تمایل بازار بیشتر به سمت خودروهای تمام خودران است؛ اما هنوز هم عدهای هستند که به کل با مسئله خودروهای خودران مخالفند و لذت رانندگی را نسبت به آرامش نشستن پشت خودرویی که هوش مصنوعی در حال راندن آن است، ترجیح میدهند. این خودرو را میتوان حلقه گم شده میان گروه طرفدار خودروهای خودران و گروه طرفدار رانندگی سنتی دانست.