جف بزوس، مدیر عامل شرکت آمازون (Amazon)، نقشههای بلند پروازانه ای برای شرکت دیگرش یعنی بلو اوریجین (Blue Origin) در سر دارد. بلو اوریجین در صنعت پر طرفدار این روزها یعنی سفرهای فضایی با شرکتهای دیگر رقابت شدیدی دارد و حالا با شروع ساخت بلو مون (Blue Moon) ، یک سفینه ماه نشین غول پیکر، یک قدم دیگر به رؤیای سکونت روی ماه نزدیک شده است.
بلو اوریجین میخواهد سفرهای فضایی را ارزان و ساده کند
جف بزوس گفته که تلاش میکند سفرهای فضایی به ماه را مثل مسافرتهای هوایی بر روی کره زمین، مرسوم و ارزان کند. شاید بخشی از انگیزه جف بزوس برای رفتن به ماه، نجات زمین باشد! جف بزوس معتقد است نجات زمین و نسل بشر کاملاً بستگی به سکونت انسان در فضا دارد. اولین قدم برای سفر به فضا از نظر بزوس، سکونت روی ماه است.
کمی قبلتر بزوس از ماه نشینش (Lunar-Lander) که «بلو مون» (Blue Moon، ماه آبی) نام داشت رو نمایی کرد. این سفینه فضایی برای بردن تجهیزات مختلف به ماه طراحی شده است. هدف نهایی از این پروژه سنگین و هزینه بر، کمک به استقرار بشر بر روی سطح ماه بهصورت دائمی است.
آیا جف بزوس آغازگر سکونت روی ماه و ایجاد نسل فضایی بشریت در آینده میشود؟
جف بزوس میگوید هدفش از پروژه سکونت روی ماه ، نجات انسان است و این کار را با ایجاد زیربنا و ساختارهای لازم در سطح ماه انجام میدهد. به نظر جف بزوس علت اصلی سفر بشر به فضا و ترک زمین، نجات دادن زمین است. به عبارت دیگر اگر قرار باشد انسان با همین روال به گسترش و پیشرفت تمدنش ادامه دهد، راهی به غیر از ترک زمین نخواهد داشت. البته ممکن است این اتفاق نهایتاً در نسلهای بعدی بیفتد و ما شاهد آن نباشیم. سکونت روی ماه و در فضا احتمالاً چیزی نیست که با تلاش یک نسل به دست بیاید و احتمالاً زمان بسیار بیشتری میطلبد.
اگر مسیر کلی سفر به فضا و اجتناب ناپذیر بودن آن را قبول کنیم، در مرحله بعد به انتخاب اولین مقصد میرسیم. از نظر بسیاری از دانشمندان و همین طور آقای بزوس، ماه بهترین محل برای شروع کار است. و این چند دلیل دارد. اول از همه این که ماه در خودش آب دارد. البته نه آب مایع، بلکه بهصورت یخ. دوم اینکه بسیار به زمین نزدیک است. رفتن به ماه فقط 3 روز طول میکشد. بهعلاوه به انرژی خورشیدی و نور آفتاب دسترسی دارد. و در نهایت اینکه جاذبه کمتری نسبت به زمین دارد که به معنی صرف 24 برابر انرژی کمتر برای بلند کردن اجسام از ماه نسبت به زمین میشود. داشتن یک پایگاه دائم و قابل اطمینان با تجهیزات کامل در فضا اهمیت زیادی دارد. اگر بشر قرار باشد روزی کارهای بزرگی در فضا انجام دهد، لازم است که بتواند از منابعی که در خارج از زمین دارد استفاده کند.
زمین چطور قرار است نجات پیدا کند؟
نباید فراموش کنیم که هدف اصلی اول از همه نجات زمین و نسل بشر است. با رفتن به فضا ما یک راه حل خوب برای فرار از تمام آلودگیها و صنایع نابود کننده زمین پیدا میکنیم. میتوانیم تمام صنایع مخرب و آسیب زننده را از زمین به ماه و بعدتر به مکانهای دیگر در فضا منتقل کنیم. احتمالاً با سکونت روی ماه بهصورت دائم، بتوانیم راههای مختلفی برای ایجاد صنایع مشابه چیزی که در زمین داریم، پیدا کنیم. به این شکل زمین فرصتی برای تجدید لایه ازون پیدا خواهد کرد و استفاده از انرژیهای پاک بهخصوص انرژی خورشیدی امکان پذیر خواهد شد.
قدم بعدی پس از سکونت روی ماه ، میتواند سکونت در سیارهها یا قسمتهای دیگر منظومه شمسی باشد. بعید است فعلاً کسی به فکر خروج از منظومه شمسی باشد. به هر حال به نظر میرسد جف بزوس مسیر درست را تشخیص داده است. یعنی ساخت مسیر!
آمازون شرکتی است که سال 1994 ایجاد شد و با تعداد مراکز کمی که داشت و با اتکا به سیستمهای حمل و نقل، سیستمهای اقتصادی و کارتهای اعتباری، سیستمهای ارتباطی و … توانست خیلی سریع رشد کند. در واقع شرکت آمازون به دلیل وجود بسترهای از پیش آماده شده، توانست پا به عرصه وجود بگذارد. اگر قرار بود آمازون خود تمام این سیستمها را ایجاد کند احتمالاً میلیاردها دلار باید هزینه میکرد که امکان پذیر نبود. در مورد سفرهای فضایی و هر اقدام دیگر در فضا هم همین نکته وجود دارد. به همین دلیل بزوس و بسیاری دیگر تلاش میکنند مسیر راه هموار کنند!
منبع: sciencealert.com