رژیم غذایی سالم و ضد افسردگی: غذاها چگونه بر خلق و خوی ما اثر می‌گذارند؟

توسط designer1
3 دقیقه
رژیم غذایی سالم و ضد افسردگی: غذاها چگونه بر خلق و خوی ما اثر می‌گذارند؟

پژوهش‌ جدیدی که در مرکز پزشکی دانشگاه راش انجام شده نشان می‌دهد افرادی که رژیم غذایی سالم و باکیفیتی را دنبال می‌کنند کمتر به فشارخون مبتلا می‌شوند و همچنین احتمال ابتلا به افسردگی نیز در میان آن‌ها کمتر است.

با این مطلب روکیدا همراه باشید و بیشتر در این باره بخوانید.
این پژوهش جدید مطالعات قبلی در این زمینه را که به ارتباط بین رژیم غذایی و سلامت روان پرداخته‌اند تکمیل می‌کند.
پژوهش دانشگاه راش ابتدا بر آنچه DASH نامیده می‌شود متمرکز بود. DASH مخفف رژیم غذایی برای توقف فشار خون می‌باشد.

این رژیم غذایی سالم که به کاهش فشارخون کمک شایان توجهی می‌کند میزان مصرف سدیم را کاهش داده و سرشار از میوه‌ها و سبزیجات تازه است، غلات کامل و لبنیات کم‌چرب نیز جایگاه ویژه‌ای در این رژیم غذایی سالم دارند.

این رژیم غذایی اخیرا توسط تعدادی از کارشناسان تغذیه در بین 40 رژیم غذایی سالم به عنوان یکی از سالم‌ترین رژیم‌ها معرفی شده است.
در این مطالعه که بر روی 964 نفر و در طی 6 سال انجام شده است نشانه‌های افسردگی به طور سالانه در این افراد مورد ارزیابی قرار گرفت و همزمان نوع رژیم غذایی افراد نیز بررسی شد. رژیم‌های غذایی مورد استفاده افراد این آزمایش شامل DASH، رژیم غذایی مدیترانه‌ای و رژیم غذایی مرسوم در غرب بود.
افراد مورد مطالعه بر اساس رژیم غذایی انتخابیشان به سه گروه تقسیم شدند و در پایان مشخص شد خطر ابتلا به افسردگی در افرادی که از رژیم غذایی DASH پیروی می‌کردند در مقایسه با گروه‌های دیگر پایین‌تر بود.

یازده خوراکی که افراد فکر می‌کنند مواد غذایی مضر محسوب می‌شوند، اما در واقع اینطور نیست!
یکی از محققان این پژوهش در رابطه با آن اینطور توضیح می‌دهد:” این پژوهش فقط یک مشاهده مشارکتی بوده است و در این مرحله نمی‌توان به طور قطع گفت که این رژیم در بهبود افسردگی نقش دارد.”
وجود ارتباط بین رژیم غذایی و بروز افسردگی سوالی را به ذهن متبادر می‌کند: آیا ممکن است که یک رژیم غذایی بد باعث بروز افسردگی در افراد شود؟ یا یک رژیم غذایی بد خود از عوارض افسردگی محسوب می‌شود؟
اخیرا آزمایشی در دانشگاه دکین انجام شده است که مستقیما به یافتن پاسخ این پرسش می‌پردازد.

در این آزمایش 67 فرد بالغ که اختلال افسردگی در آن‌ها تشخیص داده شده بود را به دو گروه تقسیم کردند. یک گروه از رژیم غذایی مدیترانه‌ای که شامل میوه‌ها و سبزیجات تازه، ماهی، گوشت جوان و مغزها بود تبعیت می‌کرد و گروه دیگر تحت نظر یک برنامه اجتماعی حمایتی که به افراد مبتلا به افسردگی کمک می‌کرد قرار گرفتند.
پس از سه ماه نتایج مشخص شد. یک سوم از افراد گروهی که از رژیم غذایی سالم مدیترانه‌ای استفاده کرده بودند وارد مرحله بهبودی از افسردگی شده بودند در حالی که تنها 8 درصد از افراد گروه دوم وارد این مرحله شدند.

سریع خوردن غذا ابتلا به چاقی، دیابت و بیماری قلبی را افزایش می‌دهد
یکی از محققان این پژوهش توضیح می‌دهد: این نتایج بدون دخالت دادن تغییرات فعالیت جسمانی افراد یا تغییر وزن آن‌ها به دست آمده است و فقط تغییرات رژیم غذایی افراد را مورد توجه قرار داده است.
در این مطالعه افرادی که به برنامه تغییر رژیم غذایی پیوسته بودند بیشتر از سایر افراد شاهد علائم بهبودی در افسردگی خود بودند.
برخلاف پژوهش‌هایی که به آن‌ها اشاره شد، سال گذشته یک تحلیل گسترده منتشر شد که بر اساس 24 پژوهش انجام شده صورت گرفته بود. این تحلیل نشان می‌داد که ارتباط ضعیفی بین احتمال ابتلا به افسردگی و چگونگی رژیم غذایی افراد وجود دارد.
این تحلیل‌ها ارتباطی بین یک رژیم غذایی ناسالم و بی‌کیفیت و احتمال ابتلا به افسردگی نیافتند.
امروزه علاوه بر شواهد بسیار به دست آمده، آزمایش‌های بسیاری نیز در حال انجام است که به نقش اساسی باکتری روده در سیستم اعصاب می‌پردازد. اخیرا ارتباط این باکتری با PTSD و آلزایمر نیز مشخص شده است. آزمایش محدودی نیز انجام شده که نشان می‌دهد پروبیوتیک‌ها می‌توانند علائم افسردگی را کاهش دهند.
اگرچه این مسئله که یک رژیم غذایی ناسالم می‌تواند باعث بروز افسردگی شود هنوز مشخص نیست اما در مزایای رعایت یک رژیم غذایی سالم و خوب شکی وجود ندارد. با این وجود همچنان مطالب بسیاری در رابطه با ارتباط بین رژیم غذایی، روده و سلامت روان وجود دارد که باید مورد مطالعه و آزمایش قرار بگیرد.

 

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟