تحقیقات ارائهشده در سال گذشته، به این موضوع اشاره کرد که دنیا در حال وارد شدن به دورهای از “تنهایی همهگیر” است. تأثیرات منفی تنهایی و انزوای اجتماعی در حال حاضر با افزایش میزان مرگ زودهنگام ارتباط نزدیکی دارد. مطالعات انجام شده نشان داد که عواملی مثل تنهایی همانند مصرف سیگار و الکل روی مرگومیر افراد تأثیر بسزایی دارد.
محققان در یکی از تحقیقات اخیرشان در UC Berkeley، رابطه بین فقر خواب و تنهایی را پیدا کردند. افراد با خواب کم، حتی نخوابیدن دریک شبانه روز، از روابط اجتماعی دوری میکنند. در این تحقیق آزمایشهای مختلف و جالب دیگری نیز انجام شده است که شامل تصویربرداری fMRI مغز نیز میشود.
در این مطالعات، واکنش 18 نفر از بزرگسالان را بعد از یک خواب معمولی و همچنین بعد از یک شب بدون خوابیدن مورد مقایسه قرار دادند. محققان با فرستادن شخصی به سمت آنها، از افراد خواستند که هرگاه احساس کردند فردی به سمتشان میآید یک دکمه را فشار دهند. شخص محروم از خواب، دکمه را زمانی فشار داد که فردی که به سمتش در حال حرکت بود 18 تا 60 درصد دورتر از زمانی بود که شخص خواب کافی داشت.
در این آزمایش با تصویربرداری از مغز افراد به نتایج جالبی دست یافتند. مغز کسانی که از خواب محروم بودند فعالیت بیشتری در قسمت “دریافت تهدیدهای انسانی” داشت. همچنین کاهش فعالیت در قسمتی از مغز که به اصطلاح به آن “تئوری ذهن” میگویند نیز مشاهده شد. این بخش از مغز، شخص را به روابط اجتماعی تشویق میکند.
از افراد شرکتکننده در این تحقیق ویدئویی تهیه شد که در آن از فعالیتهای روزانه خود صحبت میکردند. این ویدئو به هزار بیننده بیطرف نشان داده شد. از بینندگان خواسته شد تا میزان تمایلشان برای برقراری رابطه با فرد و همچنین چقدر تنها به نظر میرسیدند را بسنجند. همانطور که میتوان حدس زد افراد با خواب ناکافی، بیشتر تنها به نظر میرسیدند و بینندگان تمایل کمتری نسبت به برقراری رابطه با این افراد داشتند.
در آخر این مطالعات، از بینندگان خواستند که بعد از دیدن ویدئوها میزان تنهایی که در خودشان حس میکنند را گزارش دهند. بینندگان از هدف این تحقیق بیخبر بودند. با این حال آنها بیشترین میزان تنهایی را زمانی حس کردند که ویدئو شخص با خواب ناکافی را مشاهده کردند.
این نتیجهگیری جالب نشان داد که تا حدودی احساس تنهایی میتواند از شخصی به شخص دیگری که در خود احساس تنهایی نمیکند منتقل شود.
نویسنده این مقاله، متیو واکر (Matthew Walker) به این موضوع اشاره کرد که “هرچقدر کمتر بخوابید، کمتر از آن میزان، به ایجاد روابط اجتماعی تمایل نشان میدهید. همچنین بقیه افراد شما را از لحاظ اجتماعی دافع به حساب میآورند. به همین خاطر شما به دلیل خواب کم، دچار انزوای اجتماعی میشوید.
این چرخه مضر میتواند عامل مهمی در بحران سلامت عمومی از جمله تنهایی، باشد. از شنیدن این موضوع ناراحت نشوید. مطالعات نشان داده است که داشتن خواب کافی در شبانهروز میتواند اعتمادبهنفس شما را از لحاظ اجتماعی افزایش دهد. همچنین افرادی که از خواب کافی برخوردارند در نگاه بقیه جذابتر به نظر میرسند.