آیا هنگامیکه به شریک زندگی خود عاشقانه نگاه میکنید و قلبتان برای او به لرزش میافتد، کف دستهایتان عرق میکند و یا حالتان سریعاً بهبود مییابد؟ درواقع این موضوع به خاطر آن است که عشق تغییراتی را در بدن شما ایجاد میکند. برای بهتر شدن، در زمان عاشقی، هورمونهای عصبی نظیر دوپامین و اکسیتوسین به سمت مغز حرکت میکنند و باعث احساس لذت در بدن میشوند. واکنشهای جسمی و روانی نظیر احساس درد کمتر، وابستگی اعتیادآور و میل قویتر برای رابطه جنسی با شریک زندگیتان را تولید میکند.
نوازش کردن، بغل کردن و بوسیدن کسی که عاشقش هستید، میتواند بلافاصله استرس را کاهش دهد و به لطف اکسیتوسین موجب افزایش احساس آرامش، اعتماد و امنیت شود؛ درحالیکه حالتان با جریان دوپامین بهبود مییابد. در اینجا به معرفی 7 تغییر جسمی و روانی اشاره میشود که با احساس عاشقی در بدن و مغزتان رخ میدهد.
1- عاشق شدن فشارخون شما را کاهش میدهد
فشارخون بالا یا بیماری فشارخون وضعیت خطرناکی است که بدنتان را در معرض ابتلا به حمله قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیه قرار میدهد. تجویز دارو و تغییر در سبک زندگی مانند ورزش و غذای سالمتر میتواند بیماری فشارخون بالا را کنترل و یا کاهش دهد؛ اما تحقیقات نشان میدهد که عاشق شدن نیز میتواند مانند یک راه طبیعی برای کاهش سطح فشارخون عمل کند. دپارتمان خدمات سلامتی ایالاتمتحده، رابطه بین ازدواج، سلامت جسمی و طول عمر را موردبررسی قرار میدهد.
براساس این تحقیق زوجهای متأهل فشارخون کمتری دارند و خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی در آنها کمتر است. در یک بررسی از خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، دانشگاه قلب و عروق آمریکا، 305 میلیون شرکتکننده را بررسی کرد که در بین آنها افراد مجرد، طلاق گرفته و یا بیوه نیز وجود داشت. آنها دریافتند که زوجهای متأهل زیر 50 سال، 12درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی هستند. افراد متأهل بین 51 و 60 سال نسبت به همتایان مجرد خود، 7درصد کمتر در معرض ابتلا به بیماری قرار دارند.
2- با توجه به روابط شما، ممکن است در معرض تنش بیشتر یا کمتر از حد معمول قرار گیرید
عاشق شدن برای برخی از افراد ممکن است در ابتدا استرسزا باشد؛ عدم اطمینان از اینکه آیا احساس مشابهی دارند، احتمال عدم پذیرش و اضطراب در مورد اینکه چه زمانی میتوان آن سه حرف بزرگ را بیان کرد.
مراحل ابتدایی عاشقی باعث افزایش کورتیزول در زوجهای جدید میشود. این هورمون با استرس ارتباط دارد؛ بااینحال زمانی که شرکتکنندگان پس از 12 تا 24 ماه آزمایش شدند، سطوح کورتیزول آنها به حالت عادی برگشته بود. اگرچه عشق میتواند برای برخی از افراد در مراحل ابتدایی استرسزا باشد، در طولانیمدت میتواند استرس آنها را بهطور بالقوه کاهش دهد.
سیستم واکنش استرس افراد بهعنوان فعالساز محور HPA شناخته میشود. نتایج این آزمایشها نشان میدهد که تشکیل یک رابطه با شریک زندگیتان میتواند به تغییرات فیزیولوژیکی کمک کنند که موجب کاهش سطوح اضطراب میشود.
3- وقتی عاشق می شوید احساس امنیت و وابستگی بیشتری میکنید
یکی از دلایل استرس کمتر شما ممکن است به این دلیل باشد که عشق منجر به احساس امنیت و افزایش اعتمادبهنفس میشود. اکسیتوسین یک هورمون آزادشده از طریق تماس فیزیکی نظیر بغل کردن، بوسیدن و رابطه جنسی است. این هورمون احساس وابستگی به شریکتان را عمیقتر میکند و باعث احساس رضایت، آرامش و امنیت میشود. اکسیتوسین نقش مهمی در پیوند اجتماعی، غریزه مادرانه، تولیدمثل و لذت جنسی دارد. طبق مطالعه منتشرشده در طبیعت، هورمون عشق بهطور قابلملاحظهای پیوستگیهای اجتماعی و اعتماد را میان شریکهای زندگی افزایش میدهد.
4- تغییراتی در معده و گوارش خود احساس میکنید
آیا تابهحال احساس کردهاید که در دیدار با کسی که عاشقش هستید، سرعت ضربان قلب شما افزایش مییابد، کف دستتان عرق میکند و یا انقباض معده دارید؟ وقتی عاشق کسی هستید سطوح کورتیزول بدنتان افزایش مییابد و بدن به حالت مبارزه یا پرواز میرود. سامانه عصبی احساسی یا عاطفی مغز شما، عصب واگ که از مغز به روده متصل است را فعال میکند. وقتی عصبانی یا هیجانزده هستید (آنها احساسات یکسانی هستند؛ اما خوب به تفسیر شما بستگی دارند)، این عصب تحریک میشود و روده را فعال میسازد.
5- وقتی عاشق میشوید شادتر میشوید
عاشق بودن باعث آزاد شدن دوپامین میشود. این هورمون یک پیامرسان عصبی است که مرکز پاداش و لذت مغز را کنترل میکند و باعث میشود زوجها در کنار یکدیگر احساس خوشحالی کنند. محققان دریافتند نگاه کردن شرکتکنندگان در تحقیق به عکس کسی که عاشقانه دوستش دارند، فعالیت مغز آنها را در دو ناحیه مرتبط با دوپامین نشان میدهد: هسته دمدار و ناحیه کلاهک شکمی.
6- عاشق که باشید درد کمتری احساس میکنید
عاشق بودن به نظر میرسد از ویژگیهای کاهش درد برخوردار است؛ اگرچه پزشکان تنها تکیه بر عشق برای تسکین درد بعد از جراحی یا آسیبدیدگی جدی را پیشنهاد نمیکنند. محققان دریافتند نگاه کردن شرکتکنندگان به عکس کسی که عاشقش هستند، منجر به افزایش فعالیت چندین بخش مغز میشود. این بخشها مسئولیت پردازش پاداش را بر عهده دارند. این موضوع نشان میدهد که عشق میتواند تجربه درد را کاهش دهد. وقتی افراد در مرحله پرشور و فشرده از عشق هستند، تغییرات قابلتوجهی در حال و احوال آنها ایجاد میشود که بر تجربه دردشان تأثیر میگذارد.
7- عاشق بودن میتواند اعتیاد آور باشد!
مانند داروهای اعتیادآور که مراکز لذت را فعال میکنند، عشق نیز میتواند به شیوهای متفاوت اعتیادآور باشد. دانشمندان پاسخهای عصبی بخشهای مشابهی از مغز افرادی را مشاهده کردند که تجربه اعتیاد به دارو و عشق را داشتند. تحقیق منتشرشده در سال 2017 میلادی در مجله فلسفه، روانپزشکی و روانشناسی، بر روی ارتباط بین اعتیاد و عشق آزمایش میکند. نویسندگان پیشنهاد دادند که عشق میتواند اعتیادآور باشد؛ زیرا نیازی است که بهطور موقت موجب رضایت میشود. اگر این نیاز برای مدت طولانی برآورده نشود، میتواند بسیار اعتیادآور شود. (راهنماییهای رسمی پزشکی، عشق را بهعنوان اعتیاد در نظر نمیگیرند.) برخی از این احساسات ممکن است همراه با روابط جنسی نظیر فعالیت جنسی، ارگاسم و بعضی از داروها باشد که باعث آزاد شدن دوپامین میشود.