چه مدل‌های ذهنی روی ایجاد انگیزه تاثیر می‌گذارند؟

by محمد امین نعمتی

تمامی افرادی که در مقام رهبری قرار دارند با چالش‌های مدیریت یک گروه از شخصیت‌های متنوع آگاه هستند. گرچه، در کنار اهمیت این مدیریت، مهم است مدل‌های ذهنی خود یا چیزهایی که در شما انگیزه به وجود می‌آورد را درک کنید.

رهبران با هوش هیجانی بالا در مورد مدل‌های ذهنی اطلاعاتی دارند که عبارتند از باورهای ثابتی که عمیقا روی افکار و اعمال آن‌ها تاثیر می‌گذارند و روی انگیزه‌شان نقش کلیدی ایفا می‌کنند.

این باورهای کلیدی در سراسر دوران حیات ما معمولا به واسطه مهم‌ترین یا دردناک‌ترین تجربیات‌مان در زندگی شکل می‌گیرند.

با گذشت زمان، آن‌ها نقش هدایت‌کننده ما را در موقعیت‌های فعلی و آینده پیدا می‌کنند و در نهایت الگوهای بیان رفتار اجتماعی‌مان را تشکیل می‌دهند.

من به عنوان یک مربی اجرایی به مشتریانم به شناسایی و پردازش مدل‌های ذهنی‌شان کمک می‌کنم، این کار بخش کاملی از فرآیند مربیگری است.

زمانی که درک کنید چه چیزی روی رفتارتان تاثیر می‌گذارند و انگیزه‌‎بخش شما است، می‌توانید آگاهانه مغز خود را طوری برنامه‌ریزی کنید که یک نوع رفتار یا تفکر مطلوب را در پیش گیرد.

شرکت من اخیرا سرمایه‌گذاری زیادی از نظر زمان و هزینه در بررسی عوامل ایجاد انگیزه فردی کرده است و داده‌های جالبی را به دست آورده است.

۴ موضوع یا مدل‌های ذهنی جامع وجود دارد که روی تمامی رفتار تاثیر می‌گذارد. سه تا از عوامل مدل ذهنی (کنترل، موفقیت و وابستگی) چندین دهه‌ است به شکل‌های گوناگون وجود داشتند و در توافق با نظریه‌های انگیزشی دانشمندان رفتاری بودند (از جمله تحقیق کلاسیک دیوید مک‌کللاند که در کتاب او به اسم The Achieving Society در سال ۱۹۶۱ چاپ شد.)

گرچه، ما در تحقیق خود عامل چهارم که امنیت نام دارد را پیدا کردیم. به ویژه کنجکاو بودیم بررسی کنیم چطور این عوامل در ایجاد انگیزه مهم هستند و روی شیوه ارتباط ما در موقعیت‌های استرس‌آفرین اجتماعی تاثیر می‌گذارند.

پس از شناسایی جزئیات کاربردی نحوه عمل این عوامل مدل ذهنی، متوجه شدیم که غالب‌ترین مدل انگیزه ما روی زبانی که استفاده می‌کنیم، واکنش‌های احساسی که تمایل به نشان دادن داریم و علت رفتار نیمه آگاهانه‌ ما در هر ارتباط اجتماعی تاثیر می‌گذاریم. این ۴ مدل ذهنی در ادامه تعریف می‌شوند.

چه مدل‌های ذهنی روی ایجاد انگیزه تاثیر می‌گذارند؟

۱- کنترل

زمانی که میل به کنترل شما را به جلو هدایت می‌کند دوست دارید همیشه برنده شوید؛ در مورد یک موضوع مشخص به خواسته خود برسید، خواسته‌هایتان برآورده شود و کاملا شنیده و درک شوید. هنگام تعامل با سایرین به مسائلی مانند تاثیرگذاری روی آن‌ها، ایجاد انگیزه و استفاده از قدرت توجه می‌کنید تا سایرین قانع شوند در جهت اهداف و رویاهای مورد نظر شما گام بردارند.

هرچه این بعد مدل ذهنی آشکارتر باشد، احتمال این که در مورد ارزش‌ها یا نیازها و خواسته‌های فردی خود احساسات واکنشی نشان دهید بیشتر می‌شود. سایرین ممکن است به این رفتارهای کنترلی شدید با دید زور، رفتار غیرقابل انعطاف‌پذیر و مقابله به مثل نگاه کنند.

۲- موفقیت

زمانی که چنین عاملی انگیزه‌بخش شما است، روی حل مشکلات، پیشرفت به سمت اهداف و رسیدگی به اختلاف بین افراد به صورت منطقی و بی طرفانه توجه می‌کنید. روابط و تعامل‌ها با سایرین اغلب اوقات از یک دیدگاه کاربردی و منفعت‌بخش انجام می‌شود.

هرچه این بعد مدل ذهنی آشکارتر باشد، احتمال این که نسبت به موانع، تاخیرها، عوامل مزاحم و افراد غیر علاقه‌مند به موضوع دلخواه شما واکنش احساسی نشان دهید بیشتر می‌شود. سایرین ممکن است به رفتارهای شدید موفقیت‌گرایانه به چشم رفتار بیرحمانه و خسته‌کننده نگاه کنند.

۳- وابستگی

اگر وابستگی در شما انگیزه ایجاد می‌کند، روابط تنها مسئله مهم برایتان هستند. انرژی خود را صرف ایجاد این اطمینان می‌کنید که افراد از هر ارتباط به شکل معقولی راضی هستند حتی اگر به معنای تغییر اولویت‌هایتان برای سازش بهتر با نیاز سایرین یا برای جلوگیری از کشمکش و دعوا باشد.

هرچه این بعد مدل ذهنی آشکارتر باشد، احتمال این که واکنش عاطفی برای دوری از بحث و مخالفت نشان دهید بیشتر می‌شود.

افرادی که انگیزه وابستگی بارزی دارند احتمالا در بحث‌ها در مورد افراد قضاوت می‌کنند یا درگیر رفتار جنگ‌طلبانه مانند لجبازی، سردی، غیرسودمند می‌شوند و برای سازش یا ایجاد رضایت رغبتی نشان نمی‌دهند.

نگاه سایرین به رفتارهای وابستگی به شکل رفتار منفعلانه، غیر احساسی و منزوی کننده است.

۴- امنیت

اگر انگیزه عامل اصلی ایجاد انگیزه در شما است، حفاظت از خود، کاهش ریسک و بیان مرزها در روابط روی رفتار شما تاثیر می‌گذارند.

اعتماد به مرور زمان به دست می‌آید و تا زمانی که شکل نگرفته است، هدف فرد حفاظت از منافع خود، خانواده، دوستان، رئیس و سایرین است.

افرادی که این مدل ذهنی را دارند طبیعت عاطفی‌شان یک حالت گارد گرفته دارد و هدف آن‌ها جلوگیری از هدر دادن وقت و انرژی برای رفتارهای اجتماعی است که استرس، دعوا و اختلاف‌های غیرسودمند به وجود می‌آورند.

هرچه این بعد مدل ذهنی قدرتمندتر باشد، احتمال این که نسبت به رفتارهای تهدیدکننده یا فریبکارانه واکنش احساسی نشان دهید بیشتر می‌شود. از نظر سایر افراد چنین رفتاری محافظت‌کننده، دفاعی، خودخواهی و گریزان از سایرین است.

مدل‌های ذهنی به عنوان دستورالعمل‌های شناختی عمل می‌کنند که باعث می‌شود اغلب اوقات ناخودآگاه در مورد خود، انگیزه سایر افراد و جهانی که در آن زندگی می‌کنید باورهایی داشته باشید.

یک مدل ذهنی غالب به موفقیت شما کمک می‌کند و اغلب اوقات شما را به سطوح قابل توجهی از موفقیت می‌رساند.

گرچه مدل‌های ذهنی در نتیجه آن می‌توانند همچنین نشان دهند چه تفسیری از جهان خود دارید و به مرور زمان می‌توانند محدودکننده و ناراحت‌کننده باشند.

مدل‌های ذهنی شما در روابطی که در محیط کار و خانه دارید می‌توانند به نقطه ضعف‌ تبدیل شوند و جلوی درخشش واقعی‌تان را بگیرند. بنابراین بهتر است مدل‌های ذهنی انگیزه‌بخش خود را پیدا کنید و در مسیر صحیح پیش بروید.

منبع: inc.com

You may also like

Leave a Comment