برخی از افراد، به ویژه آنهایی که مشکلات پردازش حسی دارند، از اعماق وجود بغل میخواهند ولی ممکن است از دریافت آن از سوی یک انسان دیگر احساس ناراحتی کنند. تمپل گرندین، یک دانشمند علوم جانوری و فعال در زمینه بیماری اوتیسم برای این قضیه راهحلی دارد.
گرندین یک «دستگاه فشاری» اختراع کرده است که به آرامش افراد مبتلا به اوتیسم و اختلال نقص توجه بیش فعالی (ADHD) کمک میکند.
اوتیسم روی توانایی ارتباط و تعامل تاثیر میگذارد و ADHD یک اختلال ذهنی است که کنترل تکانهها و نوسان برانگیختگی و توانایی تمرکز را معیوب میکند.
برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم برای مقابله با بیش تحریکی به دنبال فشار فیزیکی هستند. ایده اختراع گرندین این است که فشار لمسی عمیق مانند در آغوش کشیدن، ضربه یا بغل کردن محکم میتواند آرامشبخش باشد. آیا بزرگسالان مبتلا به اوتیسم میتوانند از همان واکنشهای فشار فیزیکی مانند کودکان مبتلا به این بیماری بهره ببرند؟
بعضی از صنایع چنین تفکری دارند. شرکتهایی مانند ZonLi و Gravity Blankets پتوهای سنگین را تولید کردند که وزنی در حدود 1 تا 11 کیلوگرم دارند و ساخت آنها به نحوی است که دستگاه عصبی سمپتایک را برای ورود به حالت استراحت آن (احساس بغل شدن) تحریک میکند که مخالف با احساسات «بجنگ یا پرواز کن» است که ما را نسبت به خطر آگاه نگه میدارد ولی زمانی که باید واقعا خواب باشیم، بیداریم.
بنابراین چه مدارکی وجود دارد که نشان دهد این پتوها مشکلاتی مانند اضطراب، بیخوابی، استرس و مجموعهای از عارضههای دیگر را به واسطه فشار لمسی عمیق، تسکین میدهد؟
از پتوهای سنگین برای چه کاری استفاده میشود؟
تحقیقی که در سال 2015 در سوئد انجام شد، نشان داد پتو سنگین زمان و تجربه خواب افراد مبتلا به بیخوابی را بهبود بخشید (توجه کنید، پشتیبان مالی این تحقیق یک شرکت سازنده پتوهای سنگین بود).
در تحقیقی دیگر، محققان نشان دادند افراد بزرگسال به دنبال استفاده از پتوهای سنگین آرام شدند، به نحوی که 63 درصد از 32 شرکتکننده در این تحقیق پس از استفاده از این نوع پتو اضطراب کمتری را گزارش دادند.
چون ظاهرا فشار لمسی عمیق ضربان قلب و سطح هورمون کورتیزول را پایین میآورد و در همین حین مقدار ترشح هورمون سروتونین (یک پیامرسان عصبی که در حفظ تعادل خلق و خو نقش دارد) را افزایش میدهد ، منطقی است که پتوهای سنگین بتوانند کمک به مدیریت دستگاه عصبی کنند.
به عبارتی دیگر استفاده از آنها آرامش را به دورانی میآورد که به عنوان مثال 25 درصد مردم آمریکا هر سال دچار بیخوابی هستند.
دکتر Raj Dasgupta، دانشیار دانشگاه پزشکی بالینی کالیفرنا جنوبی میگوید «بی خوابی یک مشکل بسیار بسیار شایع است. خوابیدن مانند یک پازل است که تکههای آن را نور، دما و «تاثیر جمع شدن» که شبیه به بغل کردن است تشکیل میدهند.»
او اشاره میکند که برای برخی از افراد، شاید آنهایی که با اضطراب و افسردگی دست و پنجه نرم میکنند، پتو میتواند یکی از قطعات گم شده آن پازل باشد. او میگوید: شواهد زیادی وجود دارد که بغل کردن به آرامسازی افراد دارای مشکلات مربوط به ADD، AHDH و اوتیسم کمک میکند.
چون این پتوها ممکن است فشار وارد و نقاطی را در بدن تحریک کنند، همچنین ممکن است به افراد مبتلا به درد مزمن، حتی فیبرومیالژیا کمک کنند.
دکتر Dasgupta تاکید میکند که خواب یک موضوع بسیار فردی است و سخت میتوان در مورد کالاهای خواب نظرات گستردهای داد. اما او شدیدا استفاده از این پتوها را پیش از خوردن داروهای خوابآور، توصیه میکند.
او میگوید یکی از معایب این پتوها قیمت بالایشان است (از 50 تا 300 دلار است). عیب دیگر این است که کودکان یا حیوانات خانگی میتوانند زیر وزن سنگین پتو گیر کنند.
آیا پتوهای سنگین به تسکین اضطراب کمک میکنند؟
باید توجه کنید، زمانی که بحث اضطراب و درمانهای مرتبط با آن پیش میآید، اثر پلاسیبو ممکن است به خوبی نمایان شود. Dasgupta اشاره میکند که دستیابی به شواهد تحقیقاتی و عینی در یک مجموعه آزمایشگاهی سخت است، چون سوژههای آزمایش یقینا با دیدن پتوهای سنگین میدانند که بخشی از یک گروه شاهد یا گروه آزمایش هستند.
بنابراین، با آن که ممکن است از نظر برخی از آنها این پتوها آرامشبخش و تسکیندهنده باشد ولی از نظر سایرین این پتو یک روش 300 دلاری برای ایجاد حس خفگی در آنها است!
منبع: health.howstuffworks.com