دمای سیاره زمین در حال افزایش است، صنایع مختلف آب شور بیشتری به محیط پمپ میکنند و زمانی که دوران جنگ سر آب شروع شود، آب آشامیدنی ارزشی بیشتر از طلا پیدا خواهد کرد.
به همین دلیل توانایی نمکزدایی ساده و سریع از آب یکی از اهداف قدیمی دانشمندان جهان بوده است. حالا گروهی از محققان دانشگاه کلمبیا معتقد هستند راهی برای انجام آن پیدا کردهاند.
این فرآیند که استخراج حلال با نوسان دما (TSSE) نام دارد آبهای اشباع از نمک (آبی که غلظت بالایی از نمک دارد و در مقایسه با آب دریا 7 برابر شورتر است) را تصفیه میکند. این ضایعات آب توسط فرآیندهای صنعتی و در حین تولید گاز و نفت به وجود میآیند و یک خطر آلایندگی بسیار مهم برای آب زیرزمینی است.
تیم مهندسی کلمبیا به رهبری Ngai Yin Yip، استادیار مهندسی زمین و محیط زیست یک حلال (به رنگ قرمز) را با یک نمونه آب اشباع از نمک (به رنگ آبی) ترکیب کردند.
این دو مایع ظاهرا در ظرف جدا نشده باقی میمانند ولی پس از حرارت دادن آنها و ریختن حلال قرمز داخل ظرف دیگر تا جداگانه حرارت داده شود، چیزی که برای تیم باقی ماند یک لایه آب شفاف بود.
نکته هیجانانگیز در مورد این فرآیند کاربردهای آن است. این تیم توانست 98.4 درصد از نمک را حذف کند که قابل قیاس با روشی فعلی یعنی اسمز معکوس است که «استاندارد طلایی نمکزدایی» نام دارد. ولی برخلاف اسمز معکوس یا سایر روشهای نمکزدایی، این فرآیند به دماها یا فشارهای بالا نیاز ندارد و فقط دمای کمتر از 70 درجه سانتیگراد (158 درجه فارنهایت) کافی است.
چنین فرآیندی یک روش انقلابی در نمکزدایی در آب برای تصفیه ضایعات آبی و همچنین حتی تولید آب آشامیدنی است که مناسب مصرف انسان باشد.
Yip گفت «TSSE میتواند یک فناوری تحولآفرین باشد. این فناوری موثر، کارآمد و مقیاسپذیر است و میتواند پایدار شود.»
منبع: cnet.com