آیا دندان خراب و عدم رعایت بهداشت دهان ما را می کشد؟!

توسط عباس رهامی
4 دقیقه
دندان خراب مرگ آور است

تصور اینکه ممکن است زندگی شیرینتان به خاطر یک عدد دندان خراب به اتمام برسد، خنده دار و غیرمحتمل، ولی ترسناک به نظر می‌رسد. ولی واقعیت این است که اتفاقاتی که به خاطر خرابی دندان در بدن می‌افتد ممکن است خیلی فراتر از چیزی که تصورش را می‌کنید برود!
شواهد نشان می‌دهند که فعل و انفعالات داخل دهان فقط محدود به دهان نمی‌ماند و بر روی کل بدن اثر می‌گذارند. یکی از مهم‌ترین اثراتی که دندان خراب و مشکلات دیگر دارد، ایجاد مشکل برای قلب است. ممکن خیلی بی‌ربط است به نظر برسد. با روکیدا همراه باشید تا نگاهی به پشت صحنه اتفاقاتی که بعد از خرابی دندان در بدن اتفاق می‌افتد، بیندازیم

دندان خراب ممکن است منجر به بیماری‌های قلبی شود!

دندان خراب بیماری قلبی

تحقیقات نشان داده است که ارتباط قوی بین مشکلات و بهداشت دهان و دندان و بیماری‌های قلبی موجود است. این فرضیه به‌خصوص بامطالعه‌ای که در سال 2015 منتشر شد به‌شدت تقویت شد. در این مطالعه ارتباط قطعی میان بهداشت نامناسب دهان و دندان و فشار خون بالا کشف شد. مسئله‌ای که به قطع یکی از عوامل مؤثر و شناخته شده در ایجاد بیماری‌های قلبی است. از طرف دیگر همه می‌دانیم که یکی از عوامل اصلی مرگ و میر انسان‌ها در قرن اخیر، همین بیماری‌های قلبی و عروقی بوده است. پس خرابی دندان مسئله‌ای است که خیلی بیشتری از این‌ها باید جدی گرفته شود.

چطور دندان خراب باعث مشکلات قلبی و عروقی می‌شود؟

پلاک چربی قلب

نظریات مختلفی در این مورد وجود دارد که چگونگی اثر گذاری خرابی و بیماری‌های دهان و دندان بر سلامت کل بدن را توضیح می‌دهند. یک نظریه این است که باکتری‌های موجود در دهان از طریق دندان خراب و عفونت کرده و بافت‌های لثه که دچار خون ریزی هستند، وارد جریان خون شوند. به این شکل باکتری‌ها تمام مسیر را در بدن حرکت کرده و نهایتاً خودشان را به قلب رسانده و به لایه پلاک‌های چربی در رگ‌های خونی قلب می‌چسبند. با جمع شدن باکتری‌ها در این محل‌ها، جریان خون در قلب دچار اختلال می‌شود چرا که این باکتری‌ها مسیر را سد می‌کنند. این مسئله می‌تواند باعث حمله قلبی شود.
نظریه دیگری در مورد چگونگی آسیب رساندن عفونت دهان و دندان به قلب این است که باکتری‌هایی که به همین روش وارد خون شده‌اند می‌توانند باعث تورم رگ‌های خونی شوند. تورم رگ‌های خونی هم باعث انسداد جریان خون و حمله قلبی می‌شود.
در مطالعه‌ای که به آن اشاره کردیم (سال 2015)، این مسئله مطرح شد که مشکل افزایش فشار خون و التهاب می‌تواند حلقه ارتباط بین پریودنتیتیس یا همان التهاب لثه (periodontitis) و بیماری‌های دیگر مثل فشار خون که منجر به حمله قلبی می‌شوند، باشد.

تأثیر بهداشت دهان بر زندگی

التهاب لثه

بااینکه هنوز مدرک محکم و قطعی از نظر پزشکی پیدا نشده است که نشان دهد بیماری‌های دهان و دندان می‌توانند مستقیماً باعث بیماری‌های قلبی شوند، ولی همه شواهد نشان می‌دهند که دندان خراب و بیماری‌های دهان یک عامل مهم هستند. ارتباط میان بیماری‌های قلبی و بیماری‌های دهان و دندان به‌علاوه این مسئله را روشن می‌کند که سلامت دهان و دندان نقش بسیار پر رنگ‌تر از آن چه فکر می‌کردیم در سلامت کلی بدن ما ایفا می‌کنند. احتمالاً بهداشت دهان تأثیر زیادی بر بیماری‌ها، کیفیت زندگی و حتی طول عمر داشته باشد. البته این‌ها همگی بر اساس شواهدی است که در اختیار داریم و هنوز تحقیقات زیادی باید انجام شود تا بتوان به‌طور قطعی گفت درمان بیماری‌های دهان و دندان خطر بیماری‌های قلبی را پایین می‌آورد.

بیماری‌های دهان نه فقط قلب، بلکه تمام بدن را درگیر می‌کنند

بیماری های مرتبط با دندان خراب

بهداشت و سلامت پایین دهان و دندان می‌تواند باعث بیماری‌هایی مثل سکته مغزی، زوال مغز، آرتروز روماتیسمی (یا همان روماتیسم)، سرطان‌های مختلف، دیابت، عفونت‌های مجاری تنفسی، مشکلات بارداری، بیماری‌های کلیوی و حتی مشکلات جنسی شود!
چطور یک دندان می‌تواند باعث این حجم زیاد از بیماری‌ها شود؟ جواب ساده است. همان طور که گفتیم باکتری به‌راحتی از طریق عفونت دهان می‌تواند وارد جریان خون شود. یعنی به‌سادگی به تمام اندام‌های بخش‌های مختلف بدن دسترسی پیدا می‌کند. البته این موارد هم مثل بیماری‌های قلبی هنوز به‌طور قطعی اثبات نشده‌اند ولی شواهد نشان می‌دهند بین این بیماری و مشکلات دهان و دندان ارتباط وجود دارد.
به هر حال نکته مهم این است که باید بهداشت دهان و دندان را خیلی جدی‌تر بگیریم و به اطرافیان اطلاع دهیم. اگر باوجود اطلاع از احتمال ابتلا به این فهرست بلند از بیماری‌ها، کسی هنوز علاقه‌ای به مسواک زدن نداشته باشد، احتمالاً کاری از دست هیچ‌کسی ساخته نیست.
آیا از اهمیت بهداشت دهانتان خبر داشتید و آیا واقعاً همان قدر که لازم است به آن اهمیت می‌دهید؟

منبع: health.howstuffworks.com

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟