احتمالاً تاکنون به فواید خندیدن و تأثیر آن بر روند زندگی خود فکر نکردهاید، اما این چند جمله را بخوانید:
تحقیقات علمی نشان میدهد که لبخند میتواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد؛
ممکن است هدف این تغییرات و تاثیرات به صورت واقعی نباشند؛
همیشه سعی میکنم در شرایطی که نسبت به آن خوشبینم بخندم؛
حتی لبخند جعلی هم میتواند به بهبود یک وضعیت استرس زا کمک کند؛
برای گرفتن بیشترین مزیت از خندیدن، احتمالاً باید واقعی باشد.
هرکسی میتواند زیاد بخندد و در اغلب اوقات صادقانه باشد. در حالی که برخی دیگر از خندیدن برای پوشش دادن درد درونی، خجالت یا خشم خود استفاده میکنند.تحقیقات علمی نشان میدهد که لبخند میتواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد؛
به عنوان یک گونه منحصر به فرد، انسان ها معمولاً در پنهان کردن اینکه آیا لبخند کسی واقعی است یا خیر، خیلی خوب هستند. ما به دنبال این باور نیستیم که مهمانداران از دیدن ما واقعاً خوشحال هستند. اما بسیار شگفت زدهایم که بفهمیم این افراد به چه صورتی میتوانند در تمام طول مدت پرواز به ما بخندند و نشان دهند که از بودن در اینجا لذت میبرند.
صرفنظر از احساساتی که در زیر مایه یک لبخند وجود دارد، خندیدن باعث میشود که ما احساس خوبی داشته باشیم. مطالعات مختلف نشان دادهاند که لبخند میتواند خلق و خوی ما را بهبود ببخشد. این پدیده در رساندن سیگنالهای لذت بخش به مغز ما کمک میکند و حتی با طول عمر رابطه مستقیم دارد.
رنگ رخساره خبر میدهد از سر درون
چارلز داروین یکی از اولین کسانی بود متوجه شد که ظاهر بیرونی ما میتواند نمای کاملی از احساس درونی باشد. در سال ۱۸۷۲ نوشت:
“رفتار و احساسات با کمک نشانههای خارجی و بیرونی، باعث تقویت آن میشود. از سوی دیگر سرکوب کردن این احساسات تا آنجایی ممکن است که نشانههای بیرونی ما توانایی خنثی کردن این احساسات را داشته باشند “
در تحقیقات دیگر مشخص شده که رفتارهای بیرونی و خارجی ما چگونه احساسات درونی ما را نشان میدهند. مثلاً زمانی که یک رنگ مشخص را میبینیم، ممکن است این رنگ به ما اعتماد به نفس بیشتری بدهد یا حتی یک کار را سریعتر انجام دهیم.
بر اساس یک مطالعه منتشر شده در مجله علوم روانشناسی (journal Psychological Science)، خندیدن میتواند به کاهش شدت پاسخ بدن به استرس کمک کند. در واقع این تحقیقات نشان میدهد که لبخند باعث بالا رفتن تحمل ما میشود. جالب است بدانید یک مطالعه که یک پزشک کانادایی بر روی خانواده خود انجام داده، مشخص شده است که لبخند میتواند حتی فشار خون را نیز کاهش دهد.
بنابراین حتی اگر ما این احساس را هم نداشته باشیم، باز هم لبخند زدن میتواند تأثیر روانی بسیاری بر نحوه برخورد ما با فشارهای روزانه داشته باشد. این موضوع به شکل واضحتر خود را در بلند مدت نشان میدهد و فقط محدود به خندیدن در یک روز نیست.
نمیتوان یک چیز واقعی را سرکوب کرد
ممکن است متوجه شوید که خندیدن کار سختی نیست، اگر دیگران بخندند. تحقیقات نشان داده است که لبخند میتواند مسری باشد و این به صورت یک مطالعه علمی در تارنمای علوم شناختی منتشر شده است. این موضوع به عنوان یک نظریه مطرح شده که چرا افراد سعی میکنند که چهره دیگران را تقلید کنند این به ما کمک میکند که با احساسات دیگران همدرد شویم.
اما چه چیزی در مورد لبخند اجباری است؟ آیا مردم هم آن را تقلید میکنند؟ آیا مردم در طول روز کمتر میخندند، چون لبخند زدن سایر افراد نامحسوس است؟
به گفته روانشناسان، انواع مختلفی از لبخندها وجود دارد که هر کدام از آنها تفاوتهای جزئی دارند. در قرن نوزدهم، یک متخصص مغز و اعصاب به نام Guillaume Duchen، لبخند را به دو دسته تقسیم کرد: لبخندهای واقعی که چشمها را میلرزاند، به نام “Duchenne smiles”، و لبخند جعلی که فقط عضلات دهان را حرکت میدهد، به نام “Pan Am smiles”.
یک مقاله علمی از بی بی سی در سال ۲۰۱۷ نشان میدهد که در حدود ۱۹ نوع لبخند مختلف وجود دارد که تنها ۶ مورد از آنها زمانی استفاده میشوند که ما واقعاً خوشحال هستیم. انواع دیگر لبخندها ممکن است لبخند شرم آور، لبخند تحقیر آمیز یا لبخند جعلی باشند که همه آنها مواردی سطحی و برای تأثیر بر روی سایر افراد هستند.
این امکان پذیر است که به افراد دیگر بخندیم و در واقع شادی را گسترش دهیم، اما میتوان آن را تا جایی ادامه داد که لبخند ما شکل واقعی بگیرد.
لبخند به تقویت خلق و خوی و رفتار افراد دیگر کمک میکند. اما هنگامی که به سمت افراد دیگر میروید و به دنبال برقراری ارتباط با آنها هستید، خندیدن پلاستیکی واقعاً خوب نیست، شاید بهتر است که یک خنده و لبخند واقعی به آنها هدیه دهیم.
منبع: businessinsider