آیا دیشب خواب کافی داشتهاید؟ این سؤالی است که شاید زمانی که کسل هستید یا بهطور ناگهانی پرخاشگر شدهاید زیاد از اطرافیان خود میشنوید. امروزه اهمیت خواب بر کسی پوشیده نیست و تأثیر میزان آن در سلامت جسم و روان به همه ثابتشده است؛ اما واقعاً بدن ما به چند ساعت خواب احتیاج دارد؟ سالهاست که دانشمندان و روانشناسان با آزمایشها و تحقیقات بسیار به اطلاعاتی در این مورد دستیافتهاند که دقیق نیستند؛ اما اخیراً دانشمندان با تحقیق بر روی 44 هزار نفر نهتنها توانستهاند به یک مقدار دقیق و واحد برای میزان خواب کافی انسان برسند بلکه موفق شدهاند رکورد بزرگترین مطالعه تاریخ بر روی میزان خواب انسان را نیز بشکنند. در این مطلب از روکیدا به بررسی جزییات این مطالعه هیجانانگیز و بزرگ میپردازیم:
از سیر تا پیاز یک تحقیق بزرگ
سال گذشته محققان موسسه مغز و ذهن دانشگاه وسترن کانادا از تعدادی از مردم بهصورت کاملاً تصادفی درخواست کردند که خواب خود را در طی یک دوره سهروزه تحت نظرگیرند و سپس به تعداد از سؤالات روانشناختی آنها پاسخ دهند.
آنچه مطالعه دانشگاه وسترن کانادا را از سایر مطالعات و تحقیقات درزمینه خواب انسان متمایز میکند دو عامل قابلتوجه است:
-
این دانشگاه مطالعه خود را بر شرایط واقعی زندگی انسانها متمرکز کرد نه شرایط ایده آل آزمایشگاهی
-
جامعه آماری شرکتکننده در این مطالعه بیش از سایر تحقیقات بوده است
Adrian M. Owen متخصص اعصابی که این مطالعه بزرگ را هدایت میکرد، میگوید:
بدون شک مطالعات محدود در فضای کوچک آزمایشگاه انجام میشود اما هدف ما از انجام این مطالعه این بود که بفهمیم خواب مردم در دنیای بزرگتر و بهمراتب واقعیتر چگونه است، مردم در شرایط واقعی زندگی چگونه میخوابند، چه مقدار میخوابند و این مقدار چه تأثیری بر مغز آنها میگذارد.
نتایج شگفتانگیز: 7 الی 8 ساعت برابر است با یک خواب کافی
Conor Wild، از دستیاران این تحقیق بزرگ، نتایج را چنین بازگو میکند:
ما فهمیدیم که مطلوبترین میزان خواب برای حفظ سلامت مغز، 7 تا 8 ساعت است.
Wild همچنین افزود:
جالب اینجاست که وضعیت افرادی که خوابی بیش از 8 ساعت را داشتند مشابه با افرادی بوده که خواب کمتر از 7 ساعت را تجربه کرده بودند.
وی در ادامه به نکته مهمی اشاره کرد:
ما قصد داریم از این دادهها نتایج بیشتری را استخراجکنیم. چراکه در ضمن این تحقیق به اطلاعات زیادی رسیدهایم که قابلچشمپوشی نیستند و میتوانند به سؤالهای بسیار دیگری پاسخ دهند. سؤالهایی ازجمله اینکه پیر شدن چه تأثیری بر خواب انسان میگذارد، آیا میزان خواب با جنسیت انسان رابطه دارد یا چگونه افراد در کشورهای مختلف میزان خواب متفاوتی دارند.
هیچ ربطی به این چیزا نداره، فرمول محاسباتی ما غلطه، شده 1 ساعت خوابیدم جوری پرانرژی پاشدم که انگار 2 روز خواب بودم، و برعکس شده 15 ساعت خوابیدم ولی انگار هیچی نخوابیدم! اگر بفهمیم چی میشه که با 1 ساعت خواب میتونیم اینقدر پرانرژی و شاداب باشیم یعنی به موفق در این ضمینه رسیدیم!