درد بدن، گلودرد و تب. کارشناسان در تازه ترین تحقیقات مربوط به ویروس کرونا می گویند: گرچه برخی از این علائم در هر دو بیماری وجود دارد، اما ویروس کرونا تفاوت های زیادی با ویروس فصلی آنفلوآنزا دارد.
کووید-19، همان بیماری ناشی از ویروس کرونا، در 3.5 درصد از موارد تأیید شده، منجر به مرگ شده است.
البته این درصد، ممکن است با نرخ مرگ و میر تفاوت داشته باشد. به این جهت که خیلی ها مبتلا می شوند، اما چون علائمی ندارند یا علائم بسیار خفیف دارند، متوجه آن نمی شوند. این درصد را مقایسه کنید با آنفلوآنزای فصلی، که تنها 0.1 درصد از مبتلایان را به کام مرگ می کشاند.
فرانسوا بالوکس، استاد زیست شناسی دانشگاه لندن می گوید: “هنوز آمار کاملاً دقیقی در مورد میزان مرگ و میر کووید-19 وجود ندارد. احتمالاً بسته به کیفیت مراقبت های بهداشتی در مناطق مختلف، متفاوت است.”
“به طور میانگین، نرخ مرگ و میر کرونا، 2 درصد است. یعنی بیست برابر بیشتر از آنفلوآنزای فصلی.”
موارد جدی
اما خطر واقعی ویروس کرونا، فراتر از نرخ مرگ و میر آن است. به گرفته کارشناسان، سیستم های بهداشتی با افزایش شدید مبتلایان مواجه خواهند شد. در این صورت، آنها برای خدمات رسانی به همه این بیماران، با کمبود پزشک، پرستار و مهم تر از همه، دستگاه تهويه برای اکسیژن رسانی به بیماران مواجه خواهند شد.
بررسی 45 هزار مورد در کشور چین، که خود منشأ بیماری بود، نشان می دهد اکثر کسانی که فوت کردند، سالمند بوده اند (14.8 درصد در میان افراد بالای 80 سال).
اما مطالعه دیگری در چین نشان می دهد که 41 درصد از موارد جدی، درمیان افراد زیر 50 سال بوده و 27 درصد در میان افراد بالای 65 سال بوده است.
جروم سالومون، معاون وزیر بهداشت فرانسه می گوید: “درست است كه هرچه سن شما بالاتر باشد، بیشتر در معرض خطر قرار دارید. اما موارد جدی ممکن است در افراد نسبتاً جوان، که بیماری زمینه ای هم نداشته اند، رخ دهد.”
میزان سرایت
به گزارش کارشناسان، کسانی که به ویروس کرونا مبتلا شده اند می توانند آن را به 2 تا 3 نفر دیگر انتقال دهند.
این نرخ شیوع، دو برابر از آنفلوآنزای فصلی بیشتر است. هر فرد مبتلا به آنفلوآنزا می تواند 1/3 نفر دیگر را مبتلا کند.
واکسن و درمان
سالومون می گوید: “انسان ها بیش از 100 سال است که با آنفلوآنزا زندگی می کنند. ما به خوبی این ویروس را مورد بررسی قرار داده ایم. درست است که علائم ظاهری این دو بیماری به هم نزدیک است، اما این دو تفاوت اساسی با هم دارند.”
اولین مورد، نبود یک واکسن یا هر نوع درمان موثر برای ویروس کرونا است. گرچه تعدادی از آزمایشات تجربی، از اثرات مثبت دارو های ضد ویروسی در برخی موارد خبر داده است، اما تعداد نمونه های این مطالعات آنقدر کوچک است که نمی شود نتایج را، به کل مردم تعمیم داد.
صدها محقق در سرتاسر جهان در تلاشند تا یک واکسن برای ویروس کرونا پیدا کنند. اما پروسه ساخت چنین واکسنی حداقل چندین ماه طول می کشد و به نظر نمی رسد به درد شیوع فعلی بخورد.
حتی اگر یک واکسن به طور معجزه آسایی کشف شود، تزریق آن به همه مبتلایان، کار آسانی نخواهد بود. همین الان هم، بسیاری از مقامات بهداشتی از کمبود واکسن آنفلوآنزا شکایت دارند.
شباهت ها
ویروس جدید شباهت هایی هم با آنفلوآنزا دارد. مثلاً اقداماتی که افراد باید برای جلوگیری از شیوع آن انجام دهند:
دست ندهید. به طور مرتب، دستان خود را با آب و صابون بشویید. به صورت خود دست نزنید. اگر بیمار هستید، از ماسک استفاده کنید. همانند آنفلوآنزا، بیماریهای دستگاه گوارش و سایر بیماریهای مسرى، چنین اقداماتی می تواند موارد جدید ابتلا را کاهش دهد.
وزارت بهداشت فرانسه می گوید: فقط 2 نفر از هر 10 نفر، بعد از مستراح، دستان خود را به شکل صحیح شستشو می دهند. همچنین، تنها 42 درصد از افراد، هنگام سرفه یا عطسه، دهان خود را با آرنج یا دستمال می پوشانند.