شرکت خودروسازی اسمارت از سال 1994، حدود 25 سال پیش، کار خود را آغاز کرد. اگرچه سالها اسمارت از ساخت خودروی تمام الکتریکی صحبت میکرد، ولی هیچ وقت موفق به انجام این کار نشد. بالاخره اسمارت هم به آرزوی دیرینه خود رسیده و میتواند نام خود را به در جمع تولید کنندگان خودروهای الکتریکی ببیند.
تا پیش از این اسمارت بیشتر خودرویهای هیبریدی تولید میکرد. در این سالها که توجه شرکتهای خودروسازی به خودروهای تمام الکتریکی جلب شده، اسمارت هم بالاخره توانسته سری در میان سرها در بیاورد. شرکت اسمارت دو خودروی EQ Fortwo و EQ Forfour را طراحی و معرفی کرده که خودروی تمام الکتریک هستند. این دو خودرو بهطور کامل طراحی خود شرکت اسمارت هستند. بنابراین اسمارت اولین شرکتی خواهد بود که از تولید خودروهای بنزینی و گازوئیلی به تولید خودروی تمام الکتریکی روی میآورد.
شکل و شمایل خودروی جدید اسمارت همچنان الگوی کلی طراحی خودروهای دیگر شرکت را دارد. ولی مشخص است که داخل آن تغییراتی بسیار داشته تا بتواند بهطور کامل بر اساس نیروی الکتریکی کار کند. بهخصوص بخش جلوی این خودرو به شکلی متفاوت طراحی شده تا بتواند موتورهای الکتریکی را خنک کند. هیچ کدام از خودروهای تولیدی شرکت اسمارت آن چنان شگفت انگیز نیستند. خودروی تمام الکتریکی اسمارت از نظر قدرت، سرعت و استقامت متوسط است. موتور قادر است 41 کیلووات انرژی تولید کند و تا سرعت حداکثر 130 کیلومتر در ساعت حرکت کند. شتاب این خودرو تعریفی ندارد و رسیدن از سرعت 0 تا 100 کیلومتر در ساعت 11.6 ثانیه زمان میبرد. البته مدل 4 درب اسمارت حتی از این هم کم شتاب تر است و 12.7 ثانیه برای این کار زمان نیاز دارد. طول مسافت یک بار شارژ با توجه بهاندازه خودرو، قابل قبول است. 160 کیلومتر با یک بار شارژ باتری که برای Forfour 153 کیلومتر کاهش مییابد. اگرچه این مقدار زیاد نیست ولی برای استفاده در داخل شهر کاملاً مناسب است. شارژ باتری از 10 درصد تا 80 درصد تنها 40 دقیقه زمان میبرد و نیازی هم به آداپتور یا شارژر دی سی ندارد.
داخل ماشین تمام الکتریکی اسمارت
بیشترین تغییرات خودرو را میتوان در طراحی داخلی آن مشاهده کرد. سیستم اطلاعات جدید به کمک گوشیهای هوشمند کار میکند. یک صفحه تاچ 8 اینچی هم در آن تعبیه شده که کنترل کامل گوشی هوشمند را به شما میدهد. این طراحی بهشدت ما را به یاد شبیه به اپل کارپلی میاندازد. خودروهای اسمارت پیش از این هم قابلیتهای استفاده از موبایل و اپلیکیشن را داشتند. مثل سرویسهای مدیریت از راه دور، تا به اشتراک گذاری خودرو و پارکینگ. ولی حالا ویژگیهای بیشتری مثل اپلیکیشن اپل واچ و کنترل وضعیت هوای داخل ماشین از طریق آن، اضافه شده است.
مدلهای خودروی الکتریکی اسمارت
خودروی اسمارت در چند سبک عرضه میشود. مدل پیشرفته (advanced) که پیش فرض است، مدل پرمیوم که دوربین عقب و سقف پارانورامیک دارد. همین طور برخی ویژگیهای دیگر مورد استفاده در خودرو هم بهتر میشوند. مثلاً صفحه تاچ تمام ال ای دی خواهد بود و حس گرهای نور و باران وجود خواهد داشت.
فعلاً در مورد قیمت این خودروی تمام الکتریکی اسمارت صحبتی نشده است. شرکت اسمارت حاصل همکاری مشترک شرکت سوئیسی اسواچ و شرکت آلمانی مرسدس بنز است که در آلمان احداث شد. با توجه به فعالیت اسمارت در اروپا، بعید است این خودرو در مرحله اولیه در آمریکا عرضه شود. بهخصوص که طراحی سبک فشرده این خودرو و قابلیتهایش بیشتر در شهرهای شلوغ و فشرده اروپا کارایی دارند تا در کشورهای آمریکای شمالی.
منبع: engadget