چاپ زیستی بافت‎های زنده در کسری از ثانیه امکان‎پذیر شد

by محمد امین نعمتی

فناوری چاپ زیستی امیدهای بالقوه زیادی برای ترمیم آسیب‎ها، تست داروها یا جایگزینی کامل اندام به وجود می‎آورد ولی در حال حاضر محدود به پیچیدگی، زیست‎پذیری و سرعت است و دانشمندان نمی‎توانند خیلی سریع بافت‎ها را بسازند.

اما ظاهرا این قضیه به زودی تغییر می‎کند و هر زمان که نیاز باشد امکان چاپ زیست بافت‎های زنده وجود دارد.

چاپ زیستی بافت‎های زنده در کسری از ثانیه امکان‎پذیر شد

دانشمندان موسسه تحقیقاتی EPFL و مرکز پزشکی دانشگاه Utrecht یک سیستم اپتیکال طراحی کردند که می‎تواند به صورت زیستی بافت‎های زنده پیچیده را با زیست‎پذیری بالا در «کسری از ثانیه» چاپ کند. این موفقیت در مقایسه با فرآیندهای مبتنی بر لیزر و حجیم امروزی بسیار عظیم است.

این روش که چاپ زیستی حجمی نام دارد بافت‎ها را با منعکس کردن لیزر به سمت یک لوله در حال چرخش دارای هیدروژل پر از سلول‎های بنیادی به وجود می‎آورد. شما می‎توانید بافت شکل‎گرفته را به سادگی با متمرکز کردن انرژی لیزر روی مکان‎های خاص برای سفت کردن آن‎ها شکل دهید و در عرض چند ثانیه یک شکل سه بعدی مفید به وجود آورید.

پس از آن، تنها نیاز به معرفی سلول‎های اندوتلیال (لایه درون رگی) است تا رگ‎ها به بافت‎ها اضافه شوند.

بافت‎هایی که در حال حاضر به این شکل به وجود می‎آیند تنها در حد چند سانتی‎متر هستند. به گفته موسسه EPFL با این وجود این مقدار برای «مفید بودن از نظر بالینی» کافی است و از آن در حال حاضر برای چاپ دریچه‎های شبه قلبی، یک بخش پیچیده از استخوان ران و منیسک زانو استفاده شده است. همچنین این روش می‎تواند ساختارهای درهم قفل‎شونده را نیز بسازد.

با آن که این فناوری یقینا برای کاربرد در دنیای واقعی آماده نیست، ولی کاربردهای آن نسبتا بدیهی هستند. موسسه EPFL موج جدیدی از اندام‎های «شخصی‎سازی شده و عملکردی» را تصور می‎کند که با «سرعت بی مانند» تولید می‎شوند.

این روش می‎تواند برای ایمپلنت‎ها و ترمیم اندام مفید باشد و تا حد زیادی باعث کاهش وسوسه استفاده از آزمایش‎های حیوانی باشد چون فقط کافی است برای شبیه‎سازی تاثیر آزمایش‎ها اندام‎ را تولید کرد. این دستاورد می‎تواند به همان مقدار که فنی است، اخلاقی باشد.

منبع: engadget.com

You may also like

Leave a Comment