فهرست عنوانها
در سالهای اخیر استفاده از فناوری چاپ سه بعدی رایج شده و تقریباً هر روز از گوشه و کنار جهان خبری در مورد چاپ سه بعدی چیزی به گوش می رسد. ولی شاید کمتر کسی تصور میکرد بتوان قلب را هم با این روش درست کرد.
کار چاپ سه بعدی قلب انسان در دانشگاه تلآویو انجام شده است. البته در این چاپ سه بعدی از سلولها و مواد بیولوژیکی و زیستی استفاده شده است. منبع این سلولها هم خود بیمار هستند.
قلب سه بعدی کاملاً واقعی
شاید فکر کنید که این هم یکی دیگر از اندامهای مصنوعی است که تا پیش از این استفاده میشده. ولی اشتباه میکنید. این قلب کاملاً واقعی است. با سلولها و رگهای خونی، بطنها و دهلیز و … . قبلاً هم تلاشهایی برای ساخت یا در واقع پرینت سه بعدی قلب انجام شده بود ولی نمونهها بسیار ساده بودند و رگهای خونی در خود نداشتند.
چطور قلب را باید چاپ کرد؟
کار با یک بیوپسی انجام میشود که طی آن مقداری از بافتهای چربی از بیمار برداشته میشود. سلولهایی که از بیمار برداشته میشوند، بهعنوان جوهر پرینتر سه بعدی بهکار میروند. این کار به محققین این امکان را میدهد بافتهایی با ساختار و مدل پیچیده بهخصوص پیوندهای عروقی و در نهایت کل قلب را بهطور کامل چاپ کنند.
البته باید گفت که قلب تولید شده از نظر اندازه چندان بزرگ نیست. اندازه قلب تولیدی تقریباً اندازه قلب یک خرگوش است. ولی مسئله مهم این است که در حال حاضر فناوری را در اختیار داریم که میتواند قلب را بازسازی کند. در آینده احتمالاً با پیشرفت این روش و فناوریهای مربوط، ساخت قلب با اندازه قلب انسان امکان پذیر خواهد شد.
قلب تولید شده البته مسائل دیگری هم دارد و هنوز کامل نیست. قلب چاپ سه بعدی فعلاً فقط قادر است انقباض داشته باشد و کار دیگری از دستش بر نمیآید. محققین قصد دارند کار بر روی این قلب را ادامه دهند و طوری آن را بسازند که بتواند مثل یک قلب واقعی عمل کند. پس از این مرحله است که احتمالاً شاهد آزمایشهای پیوند قلب در حیوانات خواهیم بود.
محققین گفتهاند که در صورت موفقیت آمیز بودن این طرح، احتمالاً تا 10 سال آینده چاپگرهای سه بعدی زیستی در بیمارستانها قابل دسترس خواهد بود.
منبع: www.engadget.com