بعضی اوقات چیزهایی از بقیه میشنویم و با باورهای اشتباهی رو به رو میشویم که خنده دار و عجیب به نظر میرسند. ولی همین باورها شاید مدتی پیشتر بهعنوان یک حقیقت پذیرفته شده بودند. مثلاً یک تصور عجیب و غریب در بین بعضیها شکل گرفته بود که فکر میکردند با گذاشتن آیفون در داخل ماکروویو میتوانند آن را شارژ کنند. نیازی به تصور کردن نتیجه این کار نیست!
امروز دنیای ما پر است از اخبار و اطلاعات نادرست. بهخصوص در زمینههای پزشکی و فناوری این همه تصور میکنند متخصص هستند و میتوانند صاحب نظر باشند. به همین سادگی اطلاعات و باورهای غلط شکل میگیرند. با روکیدا همراه باشید تا ببینید آیا شما هم جزو کسانی هستید که به این اطلاعات اشتباه باور دارید یا نه.
باورهای اشتباه مردم در مورد فناوری
در ادامه با تعدادی از باورهای اشتباه که بسیار هم رایج هستند مواجه میشوید. این فهرست بر اساس یک نظر سنجی در آمریکا تهیه شده است. یعنی مردم کشورهای مختلف شاید چندان هم باهم تفاوت نداشته باشند. مثلاً در این نظرسنجی مشخص شد که تعداد زیادی باور دارند پاک کردن اطلاعات از گوشی به معنی حذف همیشگی آن است! در صورتی که این باور کاملاً اشتباه است! چیزی که وارد هارد میشود دیگر آن جا را ترک نمیکند! البته تصورات اشتباه جالبتری هم هست که احتمالاً شما هم آنها را باور دارد:
شارژ کردن گوشی در طول شب به باتری آسیب میزند
مطمئناً بسیاری از ما و آشنایانمان این تصور را داریم که اگر گوشی را مدت زیادی در شارژ به حال خودش بگذاریم، باتریاش یا حتی خودش آسیب میبیند. این باور اشتباه است. گوشیهای هوشمند ما مطمئناً آنقدر هوشمند هستند که جلوی این اتفاق خیلی ساده را بگیرند.
خیلیها تصور میکنند کم شدن توان باتری به خاطر رعایت نکردن این موارد است. ولی این طور نیست. باید قبول کرد که به هر حال باتری یک عمر محدود دارد. هر باتری به تعداد دفعات مشخصی میتواند شارژ و خالی شود (مثلاً 500 بار). بعد از عبور از این تعداد، احتمالاً کمکم متوجه ضعیف شدن باتری میشوید و این ربطی به نحوه شارژی کردن ندارد.
ولی این باور اشتباه از کجا نشاءت میگیرد؟ احتمالاً از باتریهای نیکلی! این باتریها یک مشکل اساسی در کارکردشان داشتند که به آن «اثر حافظه» گفته میشود. اثر حافظه به زبان ساده این طور میشود که اگر شما تمام شارژی باتری را استفاده نکنید یا آن را بهطور کامل شارژ نکنید، باتری فراموش میکند که ظرفیتش بیشتر از این چیزی است که شما از آن استفاده میکنید. ولی این بحث در مورد باتریهای امروزی که لیتیومی هستند، اصلاً مطرح نیست.
دستگاه اشعه ایکس فرودگاه میتواند اطلاعات وسایل الکترونیکی شما را پاک کند
یکی از ویژگیهای اصلی اشعه ایکس قدرت نفوذش به داخل اجسام است. اشعه ایکس بهراحتی از بدن ما عبور میکند که از همین ویژگیاش برای تصویر برداری از استخوانها و … استفاده میشود. بهصورت مشابه، خیلی از مردم تصور میکنند دستگاه اشعه ایکس در فرودگاهها قادر است به گوشی و لپتاپ و … آنها نفوذ کرده و اطلاعاتش را از بین برده یا آن را مخدوش کند.
اشعه ایکس یکی از انواع امواج الکترومغناطیس است که قدرت نفوذ زیادی هم دارد. از طرف دیگر این هم درست است که وسایل ما بهشدت حساس و الکترونیکی هستند. ولی نکته مهمی که کسی به آن توجه نمیکند این است که هارد درایو و کارت مموری که این دستگاهها دارند تحت تأثیر اشعه ایکس قرار نمیگیرد. بهعلاوه اینکه اشعه ایکس به هیچ وجه اثر مغناطیسی خاصی روی دستگاه ما نمیگذارند و کامپیوترها و گوشیها هم قطعاتی ندارند که به نور یا اشعه ایکس حساس باشند. در نتیجه تمام اطلاعات در امن و امان هستند.
البته اشیائی هم هستند که با اشعه ایکس مشکل دارند. مثلاً فیلمهای عکاسی. سالها مشکل سوختن فیلمهای عکاسی (بهخصوص فیلمهایی با سرعت ایزوی 800 یا بالاتر) به علت تابش اشعه ایکس بین همه مردم کاملاً شناخته شده بود. ولی امروزه فقط افراد کمی هستند که با فیلمهای عکاسی سر و کار دارند (اگر از این دسته هستید، مراقب فیلمهایتان باشید).
چیزی که مردم معمولی باید از آن بترسند، دستگاه اشعه ایکس نیست، گیت فلزیاب است. اینجاست که یک میدان مغناطیسی قوی وجود دارد و اگر با خودتان تجهیزات الکترونیکی داشته باشید احتمال دارد اطلاعاتش از بین برود.
هر چه پیکسل دوربین بالاتر باشد عکسهای بهتری میگیرد
تقریباً همه ما معیارمان برای تشخیص بهتر و بدتر بودن قدرت عکس برداری یک گوشی، پیکسلهای آن است. نه فقط ما که آمریکاییها هم این باور اشتباه را دارند. در نظر سنجی مشخص شده است که 86 درصد از مردم آمریکا کیفیت را به بالاتر بودن پیکسل میدانند.
زمانی که اولین بار دوربینهای دیجیتال تولید شدند، تولید کنندگان دنبال راهی بودند که بتوانند کیفیت دوربینهایشان را طوری که مردم عادی متوجه شوند، درجه بندی کنند. از اینجا بود که جنگ مگاپیکسلی شرکتها شروع شد. شرکتها این طور القا کردند که هر چه پیکسلها یا مربعهای کوچک دریافت کننده نور بر روی سنسور دوربین بیشتر باشد، کیفیت عکس بهتر است. و نهایتاً اعداد و ارقام خیلی زود به مگاپیکسل (1 میلیون مربع بر روی سنسور دوربین) رسید.
ولی واقعیت این است که قرار دادن پیکسلهای بیشتر بر روی دوربین لزوماً به معنی کیفیت عکس نهایی بهتر نیست. در واقع کیفیت پیکسلهاست که اهمیت دارد. بزرگ کردن پیکسلها میتواند بدون اینکه نیازی به بیشتر کردن تعداد پیکسلها باشد، کیفیت تصویر را بالا ببرد. علتش این است که نور بهتر به یک پیکسل بزرگ تابش میکند تا یک پیکسل کوچک. پیکسل بزرگتر همچنین به معنی دامنه دینامیک بیشتر، اطلاعات رنگ و کارکرد بهتر در نور کم هم هست. در نتیجه میتوان گفت که گنجاندن پیکسلهای زیاد در فضای کوچک سنسور دوربین تأثیر عکس دارد.
ولی به هر حال احتمالاً تا سالها شاهد حرف زدن شرکتها از مگاپیکسل خواهیم بود چرا که این یک روش بازاریابی خوب برای آنهاست و فعلاً کسی قصد کنار گذاشتنش را ندارد.
کامپیوتر را خاموش کنید تا مشکلی پیش نیاید
این باور اشتباه هم مثل خیلی از باورهای دیگر مربوط به گذشت میشود. کامپیوترهای اولیه چندان قابل اعتماد نبودند. این کامپیوترها انواع و اقسام مشکلات داشتند. بهخصوص هارد درایوشان. گاهی اوقات هارد درایو دچار مشکل میشد و میسوخت و تمام اطلاعاتش را هم با خودش به گور میبرد. به همین دلیل بسیاری از کاربران یاد گرفتند آخر شب حتماً کامپیوترشان را خاموش کنند تا عمر رایانه باارزششان کمی بیشتر شود.
کامپیوترهای امروزی ولی اصلاً اینطور نیستند. امروزه کامپیوترها از قطعات مستقل از هم زیادی تشکیل شده است. اگر قرار است از کامپیوترتان چند بار در روز استفاده کنید، بهتر است آن را در تمام مدت روشن بگذارید و بگذارید خودش sleep شود. مطمئناً خاموش کردن کامپیوتر و روشن کردن مجددش در هر بار صرفه جایی زیادی در انرژی محسوب نمیشود. بیشتر شبیه به هدر دادن وقت است. ولی بد نیست هر چند وقت یک بار کامپیوترتان را ریبوت (خاموش و روشن) کنید. مثلاً هر هفته یک بار. این کار حافظه کامپیوتر را کمی مرتب و تصفیه میکند و از هنگ کردن یا کند شدنش جلوگیری میکند.
مکینتاش ویروس نمیگیرد
سالها پیش وقتی که بازار کامپیوتر هنوز دوران ابتداییاش را سپری میکرد، بهنوعی میشد چنین چیزی را در مورد مکینتاش عنوان کرد. اینکه مکینتاش در مقابل ویروسها و بد افزارها آسیب پذیر نیست. ولی چرا؟ خوب دلیلش خیلی سادهتر از چیزی است که تصور میکنید. در آن زمان کامپیوترهای مبتنی بر ویندوز تقریباً 90 درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داده بودند. بنابراین طبیعی بود که هکرها همه تلاششان را بر روی ویندوز متمرکز کنند.
البته در حال حاضر هم ویندوز درصد قابل توجهی از سهم بازار را در اختیار دارد، یعنی 76 درصد. بعد از آن اپل قرار دارد که 13 درصد از بازار جهانی را تصاحب کرده. یعنی حالا تولید کنندگان بد افزار حالا دیگر طعمههای زیادی در مکینتاش دارند ولی همچنان خیلی کمتر از ویندوز. در نتیجه بااینکه مکینتاش یک ویژگی مهم امنیتی نسبت به ویندوز دارد ولی این به این معنی نیست که هکرها نمیتوانند برای آن بدافزار و ویروس درست کنند.
در واقع اینکه از چه سیستم عاملی استفاده میکنید اهمیتی ندارد، به هر حال باید همیشه حواستان به امنیت اطلاعاتتان باشد و آنتیویروس قابل اعتماد نصب کنید.
شما چند مورد از این باورهای اشتباه دارید؟