هر سال دانشمندان آزمایشات علمی عجیب و خیره کنندهای انجام میدهند و سال 2021 هم از این قائده مستثنی نبود. با بخش دوم عجیب ترین آزمایشات علمی سال 2021 با ما باشید.
اختراع یک کریستال زمان ماورایی
در ماه جولای محققان شرکت گوگل اعلام کردند که داخل کامپیوتر کوانتوم این شرکت یعنی Sycamore یک کریستال زمان ساخته اند. این کریستال یک فاز کاملاً جدید از ماده بود که طبق ادعای محققان توانایی گریز از قانون دوم ترمودینامیک را دارد. بر اساس این قانون، آنتروپی یا بی نظمی یک سیستم باید همیشه افزایش پیدا کند. بر خلاف سایر سیستمها که در آنها آنتروپی به مرور زمان افزایش پیدا میکند، آنتروپی کریستال زمان هر چقدر که با لیزر به آن پالس وارد میشد، تغییر نمی کرد. خصوصیت عجیب و قابل توجه کریستال زمان این است که برای اولین بار یک ماده، تقارن اساسی جهان یعنی «تقارن گسسته ترجمه زمانی» را میشکند. دانشمندان امیدوارند که بتوانند از این کریستالهای ماورایی برای آزمایش جابجایی مرزهای مکانیک کوانتومی – قوانین حاکم بر جهان بسیار کوچک – استفاده کنند.
احیای زامبیهایی 24 هزار ساله از یخچالهای اعماق زمین
بر اساس مطالعه ای که در مجله علمی Current Biology منتشر شد، دانشمندان ارگانیسمهای بسیار کوچکی به اسم bdelloid rotifer را از داخل یخچالهای سیبری استخراج کردند که پس از ذوب شدن، از طریق فرایندی به اسم بکرزایی شروع به تولید مثل کرده و کپیهای کاملی از خودشان ایجاد کردند. تحلیل خاک اطراف این موجودات نشان داد که برای 24 هزار سال منجمد بوده اند و با قرار دادن خودشان در یک حالت حفاظتی به اسم نهان زیوی، زنده مانده اند. دانشمندان امیدوارند که بتوانند با مطالعه این ترفند هوشمندانه اطلاعات بیشتری درباره انجماد کسب کنند و این فرایند را برای انسانها هم به کار ببندند.
حفر عمیق ترین گمانه اقیانوسی در اقیانوی آرام
در ماه می، محققانی که در سواحل ژاپن مشغول به کار بودند توانستند با استفاده از یک مته باریک و بلند به طول 8 هزار متر، حفره ای در پایین درازگودال ژاپن حفر کنند. سپس یک هسته رسوبی به طول 37 متر را از اعماق دریا استخراج کرده و به کشتی خود بردند. هدف از این تحقیق جستجوی سرنخهایی درباره تاریخچه زلزله در این منطقه بود. زلزله سال 2011 این منطقه منجر به ایجاد سونامی شدیدی شد که نیروگاه هسته ای فوکوشیما دایچی را در نوردید و باعث ذوب شدن هستهای ویرانباری شد.
آزاد کردن یک مجموعه انگل در طبیعت
مطالعه ای که ماه جولای در مجله Molecular Biology منتشر شد نشان داد که یکی از مطالعات عجیب گذشته منجر به ایجاد پیامدهای عجیب ناخواسته ای شده است. چندین دهه پیش دانشمندی فنلادی به اسم ایلکاهانسکی یک گونه پروانه را در یک جزیره دور افتاده رها کرد تا بررسی کند که یک گونه از موجودات، در شرایط سخت چطور دوام میآورد. اما او اطلاع نداشت که این پروانهها حامل یک نوع انگل بودند که خود آنها هم انگلهای کوچکتری را به همراه داشتند. وقتی پروانهها در جزیره رها شدند، انگلها هم فوران کرده و با میزبان خودشان در جزیره پخش شدند. این آزمایش به دانشمندان هشدار داد که پیش از وارد کردن گونههای خاص به یک محیط جدید، باید شبکه اکولوژیکی که ممکن است توسط آنها شکل بگیرد را خوب بررسی و درک کنند.
تزریق دم کرده قارچ جادویی به بدن
این آزمایش جزء آزمایشات علمی نبود اما یکی از عجیب ترین آزمایشات آماتور امسال بود. مجله آکادمی روانپزشکی مشاوره و ارتباط نوشت مردی که یک “قارچ جادویی” را دم کرده و به بدنش تزریق کرده بود، به اورژانس منتقل شد. این مرد امیدوار بود که با تزریق چای سایلوسایبین به بدنش، علائم اختلال دو قطبی و اعتیادش به مواد را تسکین دهد اما به سرعت از حال رفت، رنگ پوستش زرد شد و شروع به استفراغ خون کرد. گرچه این مرد زنده ماند اما پزشکان برای خروج مواد روانگردان از خونش از آنتی بیوتیک و داروهای ضدقارچ استفاده کردند. همچنین باید برای تنفس از دستگاه مخصوص کمک میگرفت. مطالعات متعدد نشان داده اند که میتوان از ترکیب روان گردان موجود در این قارچها برای درمان افسردگی، اضطراب و سوء مصرف مواد استفاده کرد اما تنها در صورتی که به صورت درست و ایمن مصرف شود.