در این مقاله به جدیدترین محصول شرکت هیوندای یعنی سنتا کروز ( Santa Cruz ) خواهیم پرداخت و نقاط ضعف و قدرت آن را بررسی خواهیم کرد.
بازاریابی
میدانیم که شرکت هیوندای به ساخت خودروهای قدرتمند و از جمله پیکآپ معروف نیست و این دقیقا همان دلیلی است که بررسی سنتا کروز را جذاب میکند. این خودرو بر روی پلتفرم توسان ساخته شده و هدف آن دستهای از خریداران است که بیشتر به خودروهای سواری تمایل دارند اما میخواهند دنیای پیکآپها را امتحان کنند.
شرکت هیوندای در اصل این خودرو را یک پیکآپ معرفی نمیکند و آن را یک خودروی ماجراجوی اسپرت لقب داده و میخواهد آن را تحت این عنوان تبلیغ کند. این موضوع یکی از دلایلی است که روشن میکند هیوندای طرفداران خودروهای پیکآپ را با تولید این خودرو مد نظر قرار نداده و سعی در جلب مشتریهای معمولی دارد.
یکی دیگر از دلایل این موضوع، یونوبادی بودن این خودرو است. در سالهای اخیر شرکتهای خودرو سازی برای کاهش هزینه و زمان تولید و افزایش راندمان خطوط تولید، خودروهای خود را به صورت یونوبادی طراحی میکنند. در این شیوهی طراحی که یونوبادی نام دارد، بدنه و شاسی خودرو یکی شده و دیگر قطعهای به نام شاسی که سایر قطعات بر روی آن سوار میشوند وجود ندارد. این موضوع بر خلاف پیکآپهای قدرتمند است که برای افزایش استحکام خودرو، از شیوههای طراحی مرسوم استفاده میکنند.
عملکرد
سنتا کروز را تنها میتوان با موتور چهار سیلندر خریداری کرد. مدل پایه دارای موتوری است که مجموعا ۱۹۰ اسب بخار قدرت تولید میکند که میتوان با پرداخت مبلغ بیشتر خودرو را به موترو چهار سیلندر توربو ارتقا داد که توانایی تولید ۲۸۰اسب بخار قدرت را دارد. همچنین این خودرو به صورت استاندارد با محور محرک جلو عرضه میشود. البته آپشن چهار چرخ محرک نیز در دسترس قرار دارد.
باید خاطر نشان کرد که شرکت هیوندای تنها شرکتی نیست که این محدوده از بازار را هدف قرار داده و قصد بهرهمندی از پتانسیل آن را دارد. شرکت فورد که خود یکی از بزرگترین تولید کنندگان پیکآپهای محبوبی مثل فورد f150 محسوب میشود، به تازگی با تولید مَورِک ( Maverick ) نشان داده که جذب این محدودهی خاص از خریداران شده است.
قیمتگذاری
البته فورد با این حرکت تاثیر زیادی بر روی بازار سنتا کروز گذاشته است. از آنجا که قیمت مدل پایهی سنتا کروز از ۲۵.۰۰۰ دلار شروع میشود، فورد مورک با قیمت ۲۱.۰۰۰ دلاری خود میتواند تعداد زیادی از خریداران را جلب خود کند.
اما سنتا کروز با مقداری افزایش قیمت، به تعداد بیشتری از تکنولوژیهای به روز مجهز میشود که مورک از آنها محروم است. در ادامهی این مقاله به آنها خواهیم پرداخت پس با ما همراه باشید.
ویژگیها
در ابتدای ویژگیها، از آنجا که سنتا کروز اولین هیوندای پیکآپ محسوب میشود، باید به محفظهی بار پرداخت. درب پشتی را که با حروف بزرگ، نام خودرو را یدک میکشد، مثل تمام پیکآپهای دیگر میتوان با فشردن دستگیره باز کرد اما کلید سنتا کروز مجهز به ویژگیای است که به شما اجازه میدهد با فشرده یک دکمه، این درب را باز کنید.
قسمت بالایی محفظهی بار نیز با یک کاور پوشانده میشود که میتوان از آن برای جلوگیری از کثیف شدن محمولهها یا دزدی استفاده کرد. در قسمت زیرین محفظهی بار سنتا کروز، یک محفظهی بار دیگر وجود دارد که میتوان از آن برای نگهداری جعبهابزار یا چیزهایی از این قبیل استفاده کرد اما موضوع جایی جالب میشود که شرکت هیوندای برای این محفظه خروجی آب طراحی کرده است! این ویژگی به شما اجازه میدهد که با قرار دادن مقداری یخ در این محفظه، از آن به عنوان یخچال استفاده کنید و پس از اتمام سفر با برداشتن پوشش خروجی آب، به راحتی یخچال را با آن بشویید.
به نظر میرسد که شرکت هیوندای حد اکثر استفاده از فضای خودرو را یکی از اولویتهای طراحی قرار داده است. محفظهی بار سنتا کروز علاوه بر داشتن محفظهای در زیر، در دو طرف دیوارهها نیز دارای فضاهای کوچکتری است که برای نگهداری اشیا کوچک نیز مفید به نظر میرسد. در محفظهی سمت راست شاهد یک خروجی برق درست مثل پریزهای خانگی خواهید بود که در سفر مزیت خود را نشان خواهد داد.
البته در کنار تمام ویژگیهای جذاب و خلاقانهی محفظهی بار سنتا کروز، یک مشکل بزرگ مقابل خریداران خواهد بود و آن، اندازهی این محفظه است. این قسمت از خودرو تنها ۱.۲ متر طول دارد که به از رقبایی که هیوندای سعی در مقابله با آنها دارد کوچکتر است. برای مثال کوچکترین پیکآپی که توسط تویوتا تولید میشود، محفظهی باری با طول ۱.۵ متر دارد.
تواناییها
ما هیوندای اعلام کرده که سنتا کروز توانایی حمل بارهایی با وزن ۷۹۴ کیلوگرم را دارد که بیشتر از بزرگترین رقیبش یعنی مورک است. مورک تنها توانایی حمل ۶۸۰ کیلوگرم بار را دارد که در این مورد از سنتا کروز عقب مانده است.
طراحان شرکت هیوندای قسمتهای مختلف سنتا کروز که ممکن است بر اثر استفاده صدمه ببینند را با پلاستیک پوشاندهاند. این قسمتها شامل گلگیرها، قسمتهایی از سپرها و قسمتهای اطراف محفظهی بار میشوند که جالب است بدانید تمامی آنها با طرحی عجیب و غریب از تعدادی زیادی مثلث تزیین شدهاند.
طراحی ظاهری
اگر بخواهیم دربارهی طراحی ظاهری سنتا کروز صحبت کنیم، باید اقرار کرد که طراحان هیوندای بسیار خوب عمل کردهاند. ظاهر این خودرو نسبت به رقبایش مدرنتر و جذابتر و همانطور که گفته شد، بیشتر به یک شاسی بلند شبیه است تا پیکآپ!
سنتا کروز با داشتن خطوط منحنی و ساده و جلوپنجرهای مدرن، از زاویهای دیگر وارد بازار هدف شده است. همانطور که پیشتر ذکر شد، بزرگترین رقیب این خودرو، فورد مورک است که با طراحی ساده و مرسوم یک پیکآپ ساخته شده است. به نظر میرسد که باید مدتی صبر کرد و واکنش بازار را به این دو طراحی کاملا متفاوت بررسی کرد تا بتوان موفقیت آنها را سنجید.
پیشتر در مقالهای با نام ( بررسی هیوندای توسان مدل ۲۰۲۲ : در مرز افتخار! )، پلتفرم اصلی سنتا کروز را بررسی کردیم. شرکت هیوندای به خوبی توانسته سنتا کروز را از تمامی جهات خودرویی متفاوت نسب به توسان جلوه دهد اما این موضوع در رابطه با قسمت جلویی خودرو صادق نیست. اگر لحظهای به مقالهی توسان مراجعه کنید و قسمت جلویی آن را با سنتا کروز مقایسه کنید، خواهید دید که هیچ تفاوتی خاصی با یکدیگر ندارند.
یکی از ویژگیهای توسان که آن را با دیگر خودروهای مشابه در بازار متمایز میکرد، طراحی چراغهای جلو و به خصوص چراغهای روشنایی روز بود. وقتی که به سنتا کروز نگاه میکنیم، شاهد این هستیم که بدون هیچ تغییری این چراغها در سنتا کروز نیز استفاده شدهاند و درست مثل توسان، چراغهای جلو روی سپر قرار دارند نه در جای همیشگی!
طراحی داخلی
زمانی که صبحت به طراحی داخلی خودرو میرسد، باید گفت که اصلا به جذابی بیرون نیست. داخل خودرو کاملا شبیه به یک کراساوور معمولی تولید شده توسط هیوندای است و هیچ چیز متفاوتی توجه را جلب نمیکند. این موضوع به عنوان یک ویژگی بد تلقی نمیشود چون که شاسیبلندهای هیوندای دارای کیفیت بالایی در قسمت طراحی و تولید داخلی هستند اما موضوع این است که وقتی به ظاهر جذاب و متفاوت سنتا کروز نگاه میکنید، توقع طراحی داخلیای در همان سطح دارید.
فناوریها
تمامی مدلهای سنتا کروز به صورت استاندارد دارای اپلکارپلی ( Apple CarPlay ) و اندروید اتو ( Android Auto ) خواهند بود و تعداد زیادی از ویژگیهای ایمنی مثل فرماندهی بین خطوط را خواهند داشت. شرکت هیوندای این خودرو را با تعداد زیادی از فناوریهای ایمنی و امنیتی به روز مجهز کرده که قیمت آن را توجیه میکند.
مدل فول آپشن این خودرو که قیمتی در حدود ۴۰.۰۰۰ دلار خواهد داشت دارای ویژگیهای رفاهی جذابی مثل صندلیهایی دارای گرمکن و سردکن و سیستم گرمکن غربیلک فرمان است. این مدل همچنین دارای یک صفحهی کیلومتر دیجیتالی است که از یکی از ویژگیهای جذاب سنتا کروز پشتیبانی میکند. این ویژگی که در سالهای اخیر در محصولات مختلف هیوندای دیده شده، دوربین نقاط کور نام دارد. این سیستم با روشن شدن راهنما فعال میشود و با استفاده از یک دوربین که زیر آینههای بغل نصب شده، نقطهی کور خودرو را در نمایشگر راننده نشان میدهد. این ویژگی در اتوبانها هنگامی که میخواهید لاین خود را تغییر دهید بسیار مفید خواهد بود.
سیستم کنترل مرکزی استفاده شده در سنتا کروز، آخرین نسخه از سیستم هیوندای است که در تولیدات مختلفی از آن استفاده شده است. این سیستم به خوبی عمل کرده و با واکنش سریع به لمس کاربر و فضای کاربری سادهای که دارد، تجربهی خوبی از استفاده را برای راننده فراهم میکند.
فضای داخلی
همان طور که از ابعاد این خودرو میتوان حدس زد، فضای داخلی، مخصوصا برای سرنشینان عقب، بزرگ و جادار نیست و قطعا بزرگسالانی با قد بالای ۱۸۰ سانتیمتر در قسمت پشتی راحت نخواهند بود. البته هیوندای چارهی دیگری جز کاهش فضا در قسمت صندلیهای عقب نداشته است. از آنجا که ابعاد این خودرو با توسان یکی است و هیوندای قصد داشت که یک محفظهی بار به خودرو اضافه کند، کاهش فضا ناگزیر به نظر میرسید.
البته صندلیهای عقب دارای یک ویژگی جذاب هستند. شما میتوانید با کشیدن یک دستگیره، کف صندلیهای عقب را بلند کنید و از محفظهای که زیر این صندلیها تعبیه شده استفاده کنید. خود شرکت هیوندای نیز تجهیزات عوض کردن لاستیک و پنچرگیری را در این فضا قرار داده است. همچنین این صندلیها دارای دو پورت USB-C و دریچههای هوا هستند که اندکی آنها را قابل تحملتر میکند.
قدرت کشش
همانطور که گفته شد، مدل پایه دارای یک موتور چهار سیلندر است که با تولید ۱۹۰ اسب بخار قدرت، همرده با مورک قرار میگیرد البته توانایی کشیدن تریلرهای سنگینتری را دارد. مدل پایهی سنتا کروز توانایی کشیدن ۱۵۸۸ کیلوگرم وزن را دارد و این درحالی است که مورک تنها میتواند ۹۰۷ کیلوگرم را بکشد.
اگر مقداری بیشتر هزینه کنید و مدل توربو را تهیه کنید، میتوانید از ۲۸۰ اسب بخار قدرت لذت ببرید. با این مقدار قدرت، سنتا کروز میتواند ۲۲۶۸ کیلوگرم وزن را بکشد که رقمی قابل تحسین است.
طبق اعلام شرکت هیوندای، سنتا کروز برای طی مسافت ۱۰۰ کیلومتری به ۱۰.۲ لیتر سوخت نیاز دارد اما فورد میگوید که مورک مصرف سوختی در حدود ۵.۹ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش خواهد داشت.
کیفیت سواری
زمانی که صبحت به اینجا میرسد باید گفت که سنت کروز در هر زمینهای از مورک بهتر است. موقعیت راننده و کیفیت سیستم تعلیق، اگر کاملا با توسان یکی نباشد، شباهت بسیار زیادی دارد و این مورد برای سنتا کروز یک امتیاز خوب محسوب میشود.