آیا واقعا راهی برای توقف کرونا ویروس وجود دارد؟

توسط محمد امین نعمتی

چشم‌انداز کرونا ویروس جدید که شیوع آن تا حالا تا حد زیادی محدود به چین بود، نشان می‌دهد احتمال این که به یک مشکل همه‌گیری جهانی تبدیل شود بیشتر شده است. این هفته چندین کشور چندین مورد بیماری را خارج از سرزمین اصلی چین گزارش دادند که اشاره می‌کند این ویروس آزادانه در گردش است.

در همین حین، یک گزارش جدید تخمین می‌زند تنها یک سوم مبتلایان که مرزهای چین را ترک کرده‌اند به ثبت رسیده‌اند تا مشکل حادتر از چیزی باشد که به نظر می‌رسد.

روز جمعه، مقامات سلامت کشور کره‌جنوبی یک افزایش قابل توجه در پرونده‌های ابتلا به بیماری COVID-19 (نام رسمی بیماری ابتلا به کرونا ویروس) را گزارش دادند. در حال حاضر تعداد آن‌ها 204 مورد است که در مقایسه با یک روز قبل دو برابر بیشتر شده است.

وزارت بهداشت ایران روز جمعه 13 مورد جدید را گزارش داد تا تعداد مبتلایان به این بیماری در این کشور به 18 نفر برسد و البته در کنار آن باید 4 نفری که فوت شدند را قرار دهید. دولت ایتالیا 6 مورد جدید را گزارش داده است که تمامی آن‌ها ربطی به سفر از چین نداشتند.

به طور کلی، از زمان شیوع COVID-19 در دسامبر گذشته آمار افراد مبتلا به این بیماری به 76 هزار نفر و تعداد کشتگان به بیش از 2100 نفر رسیده است که تقریبا تمامی آن‌ها در چین بوده‌اند.

آیا واقعا راهی برای توقف کرونا ویروس وجود دارد؟

تعداد افراد مبتلای خارج از چین به بیش از 1000 نفر رسیده است که بیشترین گروهی که به آن مبتلا بودند مربوط به مسافران کشتی مسافرتی Diamond Princess می‌شود که در حال حاضر خارج از ساحل ژاپن در قرنطینه نگه داشته شده‌اند.

جدیدترین موج گزارش این بیماری در کره‌جنوبی و کشورهای دیگر نشان می‌دهد داریم به یک فاز جدید و خطرناک از شیوع این بیماری نزدیک می‌شویم. این ویروس (که قبلا به اسم SARS-CoV-2 شناخته می‌شد) حالا در افرادی ظاهر شده است که علت ابتدای آن‌ها سفر اخیر به چین نبوده است.

در مکان‌هایی مانند ایران حتی شاهد مواردی بودیم که زنجیره انتقال این بیماری در هاله‌‌ای از ابهام قرار دارد. به عبارت دیگر تقریبا با قطعیت می‌توانیم بگوییم نقاط کوری وجود دارند که ویروس در جوامع مختلف بدون قابلیت شناسایی در حال پخش شدن است.

هرچه تعداد مبتلایان بدون نظارت در یک کشور افزایش یابد، احتمال این که بیماری مورد نظر به یک حالت همه‌گیری جهانی تبدیل شود بیشتر است. مسئولان سازمان جهانی بهداشت در این مورد هشدار داده‌اند.

تدروس ادهانون دبیرکل سازمان بهداشت جهانی روز جمعه طی یک کنفرانس مطبوعاتی گفت «من اعتقاد دارم روزنه‌ فرصت محدود نگه داشتن شیوع این بیماری هنوز وجود دارد ولی این روزنه روزبه‌روز محدودتر می‌شود.»

روز جمعه، اپیدمیولوژیست‌های کالج سلطنتی لندن در بریتانیا همچنین جدیدترین گزارش خود را در مورد شیوع این بیماری منتشر کردند. آن‌ها نتیجه گرفتند محدودیت‌های سخت‌گیرانه سفر و قرنطینه در چین که بدون بحث انجام نشده‌اند، سرعت پخش این بیماری در جهان را احتمالا آهسته کرده است.

ولی شرایط همچنان وخیم به نظر می‌رسد. آن‌ها تخمین زدند دو سوم تمامی سفرهایی که به بیرون از این کشور انجام شده‌اند مشخص نیست و همین قضیه بیرون از چین منجر به شکل‌گیری زنجیره‌های انتقال هنوز کشف نشده انسان به انسان شده است.

کشورهای ثروتمندتر مانند آمریکا تجهیزات بهتری در جلوگیری افراد قبل از پخش این بیماری دارند، البته اگر نگوییم هوشمندانه‌تر عمل می‌کنند.

روز جمعه، مقامات بهداشت آمریکا تعداد پرونده‌های مبتلا به این بیماری را 19 مورد دیگر اعلام کردند تا تعداد آن‌ها به 34 عدد برسد، گرچه این افزایش تا حد زیادی به علت مسافرانی بوده است که از کشتی تفریحی Diamond Princess برگشته‌اند.

ولی آن‌ها هشدار داده‌اند بدون شک موارد بیشتری پیدا خواهند شد. نانسی مسونیر (Nancy Messonnier) مدیر مرکز ملی ایمنی‌سازی و بیماری‌های تنفسی آمریکا روز جمعه بعدازظهر طی یک کنفرانس مطبوعاتی گفت «این ویروس جدید یک تهدید عظیم برای سلامت عمومی است.»

در بسیاری از کشورها که سیستم مراقبت از سلامت ضعیف‌تر دارند، حتی وضعیت به مراتب بدتر خواهد بود.

اوایل ماه جاری میلادی، سازمان جهانی بهداشت از کشورهای عضو خواست برای مبارزه با شیوع این بیماری 61.5 میلیون دلار کمک کنند. اما تا تاریخ 19 فوریه، کشورها مجموعا متعهد شدند کمتر از نصف این مبلغ  (26 میلیون دلار) را پرداخت کنند و طبق اعلام این سازمان در حال حاضر تنها 1.2 میلیون دلار دریافت شده است.

بدون شک، این بیماری تاثیر شدیدی روی اقتصاد چین گذاشته است و همه‌گیر شدن جهانی آن بیشتر از پولی که WHO خواسته است، بهای بیشتری برای جان انسان‌ها و اقتصاد جهان به همراه دارد.

منبع: gizmodo.com

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

دیدگاهی بنویسید