با پارچه گرافینی را از نیش پشه در امان باشید

توسط عباس رهامی
پارچه گرافینی پشه

گرافین یک ترکیب با خواص بسیار جالب و شگفت انگیز است که برای ساخت سلول‌های خورشیدی استفاده می‌شود. احتمالاً آینده گوشی‌های همراه و صفحات نمایش تا شو هم به استفاده از این ماده وابسته باشد. فعلاً این کار ممکن نیست، ولی می‌توان از این ماده برای دور کردن یا کور کردن پشه‌ها استفاده کرد! تیمی از محققین پارچه گرافینی تولید کردند که علاوه بر اینکه ما را از شر نیش پشه محافظت می‌کند، قادر است رفتار آن‌ها را هم تغییر دهد.

با انجام مطالعات و بررسی‌ها مشخص شد که گرافین می‌تواند سیگنال‌های شیمیایی که در باعث جذب پشه‌ها می‌شود را از بین ببرد. در واقع این لباس ما را از نظر پشه‌ها نامرئی می‌کند. در آزمایشات مشخص شد که پشه اصلاً به کسی که این لباس را پوشیده جذب نمی‌شود. چه راه حلی بهتر از این برای دفع پشه‌ها؟!

در ابتدا این پارچه گرافینی صرفاً به‌عنوان مانعی فیزیکی برای رسیدن نیش پشه به پوست انسان باشند. ولی در ادامه مشخص شد کارایی گرافین فراتر از این است. به نظر می‌رسد گرافین به شکلی سیگنال‌های شیمایی را کاملاً مسدود می‌کند. در آزمایش هم این مسئله ثابت شده است. دو فرد، یکی بالباس مخصوص و یکی بالباس معمولی در برابر پشه قرار گرفتند. کسی که لباس گرافینی داشت اصلاً توجه پشه را به خود جلب نکرد.

متأسفانه گرافین اکسید ترکیبی نیست که بتواند به‌صورت گسترده مورد استفاده قرار گیرد. چرا که این عملکرد جالب فقط مربوط به زمانی می‌شود که این ترکیب هنوز خشک است. در محیط‌های مرطوب و زمانی که این پارچه خیس می‌شود، اثر گذاری خود را تا حد زیادی است دست می‌دهد. در این شرایط گرافین نه تنها دیگر عایق سیگنال‌های شیمایی نیست، بلکه قادر به حفاظت فیزیکی از ما در برابر نیش پشه هم نخواهد بود.

در آزمایش‌ها مشخص شده که وقتی این پارچه گرافینی خیس می‌شود، پشه‌ها به‌راحتی می‌توانند نیش خود را از داخل پارچه هدایت کرده و به پوست برسانند. البته این مشکل هم باکمی اصلاح قابل حل است. با اضافه کردن اکسیژن کاهش یافته می‌توان مسئله را حل کرد. ولی با این کار مشکل دیگری به وجود می‌آید! پارچه‌ای از جنس اکسید گرافین کاهش یافته قادر به انتقال هوا و اکسیژن نیست. در نتیجه وضعیت چندان جالبی برای کسی که آن را می‌پوشد ایجاد نمی‌شود. همچنین از آن برای ساخت چادرهای کمپینگ و … هم نمی‌توان استفاده کرد چون نفس کشیدن در داخل آن غیرممکن است.

دانشمندان امیدوارند بتوانند راهی پیدا کنند تا به گرافین ثبات ببخشند تا حتی هنگام خیس شدن نیز کارایی خودش را داشته باشد. به این شکل پارچه گرافینی هم قابلیت جریان هوا خواهد داشت و هم ما را از شر نیش پشه نجات خواهد داد.

منبع: engadget

مطالب مرتبط

نظر شما چیست؟