اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی در حقیقت چیست؟

توسط Avatar photoامیر بلادی
4 دقیقه

اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی فقط بالا و پایین کردن صفحه در صفحات مختلف نیست! در این مطلب با بررسی تخصصی این موضوع همراه روکیدا باشید. تصمیم داریم تا علائم، زیان‌ها، درمان، انواع،خطرها و بطن اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی را بررسی کنیم.

اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی

اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی

اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی از نظر علمی و حقیقی چیست؟

در حالی که هیچ راه رسمی برای تشخیص این نوع اعتیاد یعنی اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی وجود ندارد؛ تحقیقات نشان می‌دهد زیان‌های‌فیزیکی و مخصوصا روانی این نوع اعتیاد در بدن رو به افزایش است. در حقیقت چه‌قدر اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی را می‌شناسیم؟

اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی

پژوهشگران بخش روانشناسی دانشگاه ناتینگهام ترنت طی مطالعه‌ای دریافته‌اند که اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی درست مثل اعتیاد به مواد مخدر است. این اعتیاد با وابستگی شدید و عدم کنترل فرد برای ورود به رسانه‌های اجتماعی به‌طور بیش از حد و گاهی اجباری همراه است. این نوع اعتیاد در روابط فرد با دیگران و بر سلامتی او تاثیر مخربی به همراه دارد.

این فرد ممکن است به دلیل اعتیاد بیش از حد به رسانه‌های اجتماعی حتی قادر به انجام دادن صحیح وظایف و تکالیف در محل و کار و مدرسه نباشد! او حتی در حضور دوستان و خانواده قادر نیست تمایل خود برای ورود به رسانه‌های اجتماعی را کنترل کند.

Social Media Addiction

علائم اعتیاد کلاسیک به رسانه‌های اجتماعی

فرد دچار به اعتیاد رسانه‌های اجتماعی دچار تغییرات رفتاری و عاطفی خواهد شد. به مرور زمان استفاده او از رسانه‌های اجتماعی بیشتر و بیشتر خواهد شد. در نتیجه وابستگی او نیز در طول زمان بیشتر می‌شود. از دیگر علائم اعتیاد کلاسیک آن‌ها عدم توانایی در محدود کردن زمان استفاده از رسانه‌های اجتماعی است.

اگر جلوی فرد گرفته شود یا تصمیم به ترک اعتیاد رسانه‌های اجتماعی بگیرد ممکن است علائم ترک نیز نشان دهد. از قبیل استرس و بی‌قراری یا مشکلات رفتاری و عاطفی شدید که از خود نشان خواهد داد.

اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی

خطر اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی از کجا آغاز می‌شود؟

بر اساس تحقیقاتی که نتایجش در مجله Human Behavior And Emerging Technologies Journal ارائه شده است فاکتورهایی که فرد را در معرض اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی قرار می‌دهد بررسی شده است. اولین عامل سن فرد است. بنظر می‌رسد افراد با سن کم‌تر و جوان‌تر بیشتر درگیر فضای آنلاین هستند. افراد متولد در نسل کنونی و عصر فناوری و تکنلوژی بیشتر در خطر ابتلا به اعتیاد رسانه‌های اجتماعی هستند.

چند بررسی نیز نشان دهنده ایفای نقش جنسیت در ابتلا به اعتیاد رسانه‌های اجتماعی بوده‌اند. به‌طور کلی مردان بیشتر درگیر اعتیاد به بازی‌های کامپیوتر و بانوان بیشتر در خطر اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی هستند.

اعتیاد به فضای مجازی
همین تحقیقات دلایل روانی اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی را نیز بررسی کرده. برای مثال افراد دچار کمبود اعتماد به نفس، استرس و افسردگی بیشتر تمایل برای صرف زمان در رسانه‌های اجتماعی دارند. بررسی‌ها نشان می‌دهد افراد دارای مشکل ارتباط اجتماعی بیشتر تمایل دارند تا از طریق فضای مجازی و رسانه‌های اجتماعی ارتباط برقرار کنند. افرادی که در درک احساسات و به اشتراک‌گاری عواطف نیز مشکل دارند بیشتر دچار اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی خواهد شد.

5 Best Apps To Fight Social Media Addiction in android

افراد دارای مشکل اعتماد به نفس سعی دارند تا عزت نفس غیرواقعی خودرا در فضای مجازی و رسانه‌های اجتماعی به‌دست بیاورند. این افراد به دلیل کمبود اعتماد به نفس انجام بسیاری کارهارا به تعویق می‌اندازند یا بعید می‌دانند و برای تقویت نیاز خود به رسانه‌های اجتماعی متوسل می‌شوند.

اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی

این شبیه کاریست که مواد مخدر با مغز انجام می‌دهد. پژوهشگران این فرایند اثر عوامل اعتیادآور را که به فرد احساس خوشبختی غیر واقعی می‌دهد، حس پاداش مغز نام‌گذاری کرده‌اند. درست مثل فردی که برای احساس خوشبختی به رسانه‌های اجتماعی متوسل می‌شود.

اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی

آیا شما به رسانه‌های اجتماعی اعتیاد دارید؟

روانشناسان برای بررسی اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی لیستی از سوالات ارائه کرده‌اند که کافیست به آن‌ها پاسخ دهید.

  • آیا شما در زمانی که آنلاین نیستید زمان زیادی را صرف صحبت کردن درمورد فضای آنلاین می‌کنید؟ یا درمورد استفاده از رسانه‌های اجتماعی برنامه‌ریزی می‌کنید؟
  • آیا با گذشت زمان استفاده و تمایل شما به استفاده از رسانه‌های اجتماعی بیشتر می‌شود؟
  • آیا برای فراموش کردن مشکلات شخصی خود به رسانه‌های اجتماعی مراجعه می‌کنید؟
  • آیا تلاش‌های ناموفق در کاهش استفاده از رسانه‌های اجتماعی داشته اید؟
  • در صورت عدم استفاده از رسانه‌های اجتماعی بی‌قرار و دچار استرس می‌شوید؟
  • آیا استفاده شما به حدیست که روی روابط شما و شغلتان اثز گذاشته است؟

اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی

اگر به تعدادی از این سوالات پاسخ مثبت می‌دهید، باید در استفاده خود از رسانه‌های اجتماعی تجدید نظر کنید و سرگرمی‌های متنوع دیگری بیابید. اگر حس می‌کنید دچار این اعتیاد هستید با خود صادق باشید و برای درمان به کلینک‌های روان‌شناسی مراجعه کنید. بهتر است در زمان ترک عادت به رسانه‌های اجتماعی از دوستان و خانواده خود درخواست حمایت کنید و زمان خودرا کنار آن‌ها بگذرانید.

منبع: makeuseof.com

 

مطالب مرتبط

1 comment

حمیرا پیشگو چهارشنبه , ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۱۶:۳۷ - ۱۶:۳۷

مطالب بی نظیر با تایتل و طبقه بندی درست و ترجمه روان و شیوا ارائه شده .سپاس

Reply

دیدگاه شما چیست؟