هاروارد بر روی چه ماده شگفت انگیزی تحقیق می‌کند؟

توسط عرفان میرزایی
هاروارد

با تحقیقات دانشگاه هاروارد بر روی ماده‌ای منحصر به فرد، می‌خواهم تصوری را برایتان بسازم. تصور کنید می‌توانید لباس‌های بدنسازی داشته باشید که هر زمان در ورزش و فعالیت‌های جسمی عرق کردید، شما را خنک کند. همچنین بتواند به طور خودکار دریچه‌های خنک کننده را باز کند و پس از خشک شدن آنها را ببندد. ممکن است در آینده بتوانید دست خود را به دکمه‌ای در لباستان برسانید که این کار را انجام دهد. یادتان نرود در اول خبر برایتان گفتم، همه‌ی این تصورات به لطف تحقیقات جدید دانشگاه هاروارد می‌باشد.

این تیم، از دانشکده مهندسی و علوم کاربردی جان ای پالسون تشکیل شده است. این گردهمایی توانسته یک ماده قابل چاپ سه بعدی ایجاد کرده که ماده توانایی ثبت اطلاعات دارد. یعنی می‌توانید اشکال و قالب‌هایی را برای آن طی برنامه‌ریزی تعریف کنید. مواد پشمی مانند می‌توانند اشکال برنامه ریزی شده را به خاطر بسپارند، تغییر شکل داده دوباره به آن شکل برگردند، یا هنگام تحریک خاص به اشکال مختلف تبدیل ‌شود.

در دانشگاه هاروارد این ماده با استفاده از کراتینه استخراج شده و از پشم بازیافت شده ساخته می‌شود. کراتین یک پروتئین فیبری است که در مو یافت می‌شود، ویژگی منحصر به فرد کراتین این است که عادت دارد به شکل طبیعی و اولیه خود برگردد.

محققان هاروارد یک زنجیره واحد از کراتین را به یک ساختار فنر مانند تغییر شکل دادند سپس دو عدد از آن‌ها را به هم تابیده و از کنار هم قرار دادن تعداد زیادی این زنجیره‌های در هم تنیده،  برای تولید الیاف بزرگ استفاده کردند. وقتی محرک به مواد وارد می‌شود، ساختارهای اولیه به شکل مورد نظری که ما می‌خواهیم تغییر پیدا می‌کنند. مواد به همین ترتیب باقی می‌مانند تا زمانی که محرک دیگری باعث بازگشت قالب ما به حالت اولیه خود شود. این محرکات محلول پراکسید هیدروژن و فسفات مونو سدیم هستند که این مواد طبق برنامه ریزی خود محققان هر زمان می‌تواند اضافه شود و تغییر رخ دهد.

محققان هاروارد معتقدند این ماده می‌تواند به کاهش زباله در صنعت مد کمک کند. این فرایند می‌تواند از طراحی لباس شروع شود و تا دوخت ادامه یابد. می‌توان با پیشرفت در این زمینه  بافت لباس را از ماده کشف شده تشکیل داده و باعث شد پس از استفاده، دوباره لباس را به طرح خام و پارچه تبدیل کنیم. با این تفاسیر صرفه‌جویی بسیاری در زمینه استفاده مواد اولیه و همچنین زباله‌ها انجام می‌پذیرد.

فرآیند چاپ سه بعدی مواد و سپس تنظیم اشکال دائمی آن، امکان ساخت اشکال بسیار پیچیده با ویژگی‌های ساختاری تا سطح میکرون را فراهم می‌کند. لوکا سرا، عضو فوق دکترا SEAS و اولین نویسنده مقاله تحقیق ذکر شده در بیانیه مطبوعاتی گفت: “این مواد را برای طیف وسیعی از برنامه‌های کاربردی از نساجی تا مهندسی بافت در نظر گرفته شده است.

Harvard creates shape shift wool like 3D printable fabric

منبع خبر: engadget 

مطالب مرتبط

نظر شما چیست؟