استرس آنقدر به شما ضرر میرساند، که حتی با رژیم غذایی سالم نیز قابل جبران نیست. مطالعه جدیدی که در مجله انگلیسی نیچر منتشر شده است میگوید، استرس میتواند اثر غذای سالم را از بین میبرد. به عبارت دیگر تاثیر استرس دائمی و روزمره، میتواند مخربتر از تکه کیک بزرگی باشد که آخر هفته خوردهاید.
در این تحقیق، پنجاه و هشت خانم مورد بررسی قرار گرفتند تا میزان استرس آنها اندازه گیری شود. طی روزهای مختلف، دو نوع غذا به آنها داده شد : یک نوع، با چربیهای اشباع شده تهیه شده بود، مثل روغنهای جامد حیوانی. نوع دوم از چربیهای غیراشباع با منشا گیاهی بود، مثل روغن دانه آفتابگردان. وقتی شرکت کنندگان استرس نداشتند، فقط گروهی که چربیهای اشباع شده مصرف کرده بودند، علائم فرایندهای التهابی در خونشان شناسایی شد. ولی با وجود استرس، این علائم در هر دوگروه آشکار شدند.
فرض مطالعه براین بود که چربیهای اشباع شده درمجموع مضر و ناسالم هستند و چربیهای غیر اشباع، سالماند. چه با این فرضیه موافق باشید یا مخالف، این مطالعه نکتهی مهمی را مشخص میکند : استرس قدرت فوق العادهای در ایجاد پاسخهای التهابی در بدن ما دارد. آنقدر قدرتمند، که می تواند روی تاثیرات مثبت تغذیه سالم اثر منفی بگذارد.
البته از آنجاییکه در این مطالعه هیچیک از غذاها خیلی هم سالم نبودند، ایده جالبی است که نتایج حاصل از مطالعه با غذاهای مغذی و درجه یک را هم امتحان کرد. منطقی بهنظر میرسد که اگر کیفیت غذا خیلی پایین یا سرشار از چربی « چه چربی گیاهی یا غیر گیاهی » باشد، اثر مثبت چندانی ندارد؛ یعنی نمیتواند در مقابل اثر مخرب استرس، بهحدکافی خواص ضدالتهابی داشته باشد. هرچند هنوز هم این سوال مطرح است که آیا گیاهان سبز با خواص قوی ضد التهاب، می توانند تاثیرات مخرب استرس را کاهش دهند؟
به طور کلی هر نوع رژیم غذایی که داشته باشید، مدیریت استرس باید بخشی از زندگیتان باشد. استرس، تاثیری قدرتمند در زندگی ما دارد که آن را دستکم گرفتهایم. پس فعالیتهایی را انتخاب کنید که برای افزایش آگاهی ذهنتان مفیدند مثل یوگا، ورزش، فعالیتهای اجتماعی، مدیتیشن و حتی خاطره نویسی. این فعالیتها کمک میکنند تا آگاهی ذهن و تعادل روحی خود را حفظ کنید. یادتان باشد، تعادل مثل کلیدی است که قفلهای زیادی را باز میکند. استرس نوعی تهدید نامرئی است و به همین علت همه ما برای کنترل آن باید نهایت تلاشمان را بکنیم.
و یک موضوع جالب دیگر : وقتی غذای پرکالری یا ناسالمی می خورید و روز بعد اثرات بدِ ذهنی وجسمی آن را در خود میبینید، آیا این تاثیرات ناخوشایند فقط مربوط به خوردن آن غذاست؟ ممکن است عذاب وجدان و استرس حاصل از خوردن غذای بد، تاثیرات مخربتری داشته است. آیا ممکن است بخش عمده مشکلاتی که در زمان رعایت رژیم غذایی با آن مواجهیم به اثرات التهابی و مخرب استرس مربوط باشد؟ مطمئنا نقش استرس در بیماریهای ما، جدیتر از آن چیزی است که تا الان در موردش میدانیم.
روکیدا خیلی عالیه