در مورد ردگیری موقعیت‌تان چه اطلاعاتی را باید بدانید؟

توسط محمد امین نعمتی

تمامی ما از این حقیقت آگاه هستیم که گوشی‌ها و اپلیکیشن‌ها اطلاعات موقعیت ما را پیگیری می‌کنند و اکثرا این احساس را داریم که بخش زیادی از این داده‌ها به دست شرکت‌هایی می‌افتد که از آن برای نشان دادن تبلیغ به ما استفاده می‌کنند. مشکل کجا است؟

هیچکس واقعا نمی‌داند این داده‌ها واقعا چطور ذخیره می‌شود یا چقدر هویت ما از آن‌ها حذف شده است.

براساس تحقیقی که اخیرا از سوی روزنامه نیویورک تایمز انجام شده است، داده‌هایی که توسط دستگاه‌ها، اپلیکیشن‌ها، سرویس‌ها و وب‌سایت‌هایی که از آن‌ استفاده می‌کنیم و ذخیره می‌شوند به دست تعداد شرکت‌ خصوصی جمع‌آوری‌ کننده داده می‌رسد که آن را به دیتابیس‌های عظیمی تزریق می‌کنند.

به این روزنامه دسترسی به یکی از این فایل‌ها داده شد که داده‌های مربوط به بیش از 12 میلیون دستگاه از سال 2016 تا 2017 را داشته است و بیش از 50 میلیارد موقعیت جغرافیایی پینگ شده فردی را نشان می‌داد.

تمامی این موقعیت‌ها را به سادگی می‌توان روی نقشه‌های ماهواره‌ای با دقت زیاد شناسایی کرد و تقریبا هر محلی را در خود دارند از خانه افراد مشهور گرفته تا ساختمان‌های مهم دولتی مانند پنتاگون و تقریبا هر شهر و مکان عمومی که تصور کنید.

با آن که تمامی اطلاعات مربوط به شناسایی هویت افراد این داده‌ها حذف می‌شود ولی تایمز متوجه شد اگر کسی بخواهد و حتی مقدار اطلاعات کافی از یک فرد داشته باشد می‌تواند داده‌های مربوط به یک دستگاه را جدا و مشاهده کند.

به عبارت دیگر اگر به یکی از این فایل‌ها و اطلاعات مربوط به موقعیت خاص یک دستگاه فرد در یک زمان مشخص دسترسی داشته باشید، می‌توانید کل تاریخچه موقعیت آن دستگاه را به دست آورید! خدای من!

چطور جلوی پیگیری داده‌های موقعیت خود را بگیرید

این روزنامه سپس در مقاله‌ کاملی توضیح می‌دهد چطور این داده‌ها جمع‌آوری می‌شوند،  چطور کارمندان این شرکت‌ها به آن دسترسی دارند و چرا اغلب اوقات حتی با شرکت‌های بیشتری به اشتراک‌گذاری می‌شوند (شک نکنید تبلیغات).

گرچه، مشکل اصلی به این قضیه بر می‌گردد که این دیتابیس‌های فوق‌العاده بزرگ تاریخچه موقعیت‌ها چه تعداد نگرانی‌های امنیتی و حریم خصوصی بالقوه را به وجود می‌آورند. به سادگی می‌توان سناریوهایی را تصور کرد که هکرها، کسانی که قصد سوء استفاده دارند یا حتی سازمان‌های سیاسی از این اطلاعات برای اهداف شوم استفاده کنند.

با آن که بسیار سخت است قانونی وضع کرد که محدودیت‌هایی برای جمع‌آوری داده‌ها تعیین کند یا حتی جلوی آن را بگیرد و این که چطور داده‌های موقعیت استفاده و به اشتراک‌گذاری شوند، یک سری راهکار وجود دارند که می‌توانید انجام دهید تا شدت اطلاعاتی که به اشتراک می‌گذارید را به حداقل برساند. در ادامه پیشنهاد می‌کنیم کارهای زیر را انجام دهید:

  • ابتدا و مهم‌تر از هر چیزی قابلیت ردیابی موقعیت گوشی خود را خاموش کنید.
  • بررسی کنید چه اپلیکیشن‌هایی موقعیت شما (و سایر داده‌ها) را پیگیری می‌کنند.
  • از مرورگرهای وب موبایل و مخصوص دستگاه‌های رومیزی استفاده کنید که داده‌های شما را پیگیری نمی‌کنند. مرورگرهای فایرفاکس، Brave، Vivaldi، Tor و اپرا همگی به طریقی با جمع‌آوری داده‌ها مبارزه می‌کنند.
  • مجوزهای اپلیکیشن را بررسی کنید و هر کدام از آن‌ها که غیرضروری است را حذف کنید. از پاک کردن اپلیکیشن‌هایی که نیاز به داده‌های زیادی دارند نترسید، به عنوان مثال یک اپلیکیشن اندازه‌گیری طول (خط‌کش) اصلا نیازی ندارد موقعیت شما را پیگیری کند.
  • هر زمان که امکان آن وجود دارد در گوشی‌های هوشمند (اندروید، iOS) خود ردیابی تبلیغات را محدود کنید.
  • هرگونه داده‌ای که توسط شرکت‌های گوگل، فیس‌بوک، اپل، آمازون یا سایر شرکت‌ها ذخیره می‌شوند را بررسی و پاک کنید. همچنین سطح حفظ حریم شخصی خود در رسانه اجتماعی را بالا ببرید.
  • سعی کنید از نرم‌افزارها، وب‌سایت‌ها و خدمات متن بازی استفاده کنید که اولویت‌ آن‌ها هر زمان که امکان آن وجود دارد روی غیر تمرکززدایی داده‌ها، حریم خصوصی کاربر و رمزنگاری است.
  • برای افرادی که دنبال یک راهکار موثرتر هستند، می‌توانیم بگوییم استفاده از محصولات شرکت‌هایی مانند گوگل و اپل را کاملا بی‌خیال شوند، گرچه گفتن آن از انجام دادنش آسان‌تر است.

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

دیدگاهی بنویسید