سه راه حل ساده برای افزایش متانت و وقار

by عباس رهامی
وقار و مدیریت

وقتی بحث از متانت و وقار می‌شود، معمولاً ما تصور می‌کنیم یکی از دو سر طیف هستیم. یا موقر و موجه و هستیم یا اینکه کلاً این ویژگی را نداریم. ما معمولاً افراد موفق و مدیران قاطع را می‌بینیم که در شرایط پر استرس و تحت فشار با اعتماد به نفس کامل رفتار می‌کنند، قاطع هستند، حرفشان را به‌راحتی بیان می‌کنند، تحت تأثیر استرس و تنش قرار نمی‌گیرند و از نظر همه موقر و قاطع و مهم و قابل اعتماد هستند. ولی چطور چنین ویژگی‌هایی را می‌توانیم به دست آوریم؟

خبر خوب آن است که رفتارها و ویژگی‌هایی که به وقار و قاطعیت مرتبط هستند ذاتی نیستند و همه می‌توانند آن را یاد بگیرند. ما معمولاً قاطعیت را به این می‌دانیم که فرد بتواند فضا را تحت کنترل بگیرد و قدرت برتر در یک جمع باشد. ولی در حقیقت وقار و قاطعیت چیزی نیست جز مدیریت خود. اینکه بتوانیم کاری کنیم که بقیه به خودشان اعتماد داشته باشند، احساس ارزشمند بودن و توانمند بودن داشته باشند. در ادامه سه راهکار ساده و مؤثر برای رسیدن به این هدف را معرفی می‌کنیم.

 

ساده و کوتاه صحبت کنید

در میان ما جا افتاده که برای نشان دادن شخصیت و میزان اطلاعات و دانشمان از کلمات، عبارات و جملات پیچیده استفاده کنیم. این روشی است که بیشتر ما برای نشان دادن برتری‌مان در یک جمع استفاده می‌کنیم. ما از کلمات خاص، اصطلاحات و … استفاده می‌کنیم برای اینکه تصور می‌کنیم این کلمات و نحوه سخن گفتن ما را باهوش‌تر و آگاه‌تر نشان می‌دهد. در حالی که در حقیقت چنین روشی کمک چندان زیادی به ما نمی‌کند و اگر در جایگاه یک رهبر یا مدیر باشید احتمالاً تأثیر عکس بگذارد.

استفاده از کلمات و عبارات پیچیده باعث می‌شود که مفهوم حرف شما کمتر دریافت شود و در حقیقت از سطح اعتبار شما کاسته شود.

فرآیند پردازش اطلاعات به‌شدت تحت تأثیر مسائل دیگر مثل اعتماد به نفس، هوش و قابلیت‌های دیگر است. هر چه سطح جملات ما بالاتر، ساختار آن پیچیده‌تر و طول آن‌ها بیشتر باشد، احتمالاً افراد کمتری در مورد شما قضاوت می‌کنند. هر چند که این به علت آن است که احتمالاً ارتباط زیادی با حرف‌های شما بر قرار نمی‌کنند. ارتباط مؤثر و مفید یکی از موارد مهم و ضروری برای هر کسب و کار است و ساده صحبت کردن قطعاً مسئله‌ای است که به وقار و اعتبار شما می‌افزاید.

 

گوشی همراه را کنار بگذارید

این روزها همه یک گوشی همراه به دست دارند. ولی طبیعتاً نباید وسط یک جلسه یا وسط صحبت کردن با فرد دیگر حواستان به گوشی همراه باشد. درست همان طور که انتظار دارید افراد دیگر هم در ارتباط با شما همین مسئله را رعایت کنند. شاید در محیط معمولی ببینید که بیشتر افراد سرشان در گوشی‌های موبایل است ولی این باعث نمی‌شود که این کار توجیه شود.

کار کردن بیش از حد با گوشی همراه اصلاً استراتژی خوبی برای ایجاد روابط خوب و مؤثر با کارکنان یا همکاران نیست. تحقیقات نشان می‌دهد در صورت وجود یک گوشی همراه، صحبت‌های دو نفر باهم به‌طور محسوسی موضوع صحبت‌ها را تغییر می‌دهد. همچنین میزان ارتباط پیدا کردن افراد باهم زمانی که یک گوشی همراه در اطراف آن‌ها وجود داشته باشد کاهش پیدا می‌کند. در نتیجه بهتر است به‌طور کلی گوشی همراهتان را مخفی کنید تا بتوانید به‌طور مؤثر با افراد دیگر ارتباط داشته باشید.

واقعیت آن است که درگیری مدام شما با گوشی همراه، ارسال پیام یا ایمیل و زنگ زدن‌های پشت سر هم اصلاً باعث نمی‌شود شما یک آدم متشخص یا مهم به نظر برسید. تنها کاری که وجود گوشی همراه برای شما انجام می‌دهد آن است که شما را یک آدم حواس پرت نشان می‌دهد. این رفتار شما یک پیام برای اطرافیان دارد. اینکه حواس شما می‌تواند از موقعیت که در حال حاضر در آن هستید به‌راحتی پرت شود. یا زمانی که شما منتظر تماس یا خبر کسی هستید، این درگیری ذهنی شما کاملاً برای افراد دیگر مشخص است و این یعنی تمام تمرکز شما در لحظه حال حاضر نیست.

اگر می‌خواهید بقیه به این نتیجه برسند که شما در لحظه و در مکانی که هستید حضور دارید، متعهد هستید، باکاری که می‌کنید کاملاً درگیر و مرتبط هستید و … باید واقعاً این مسئله را در تمام رفتار و کارهای خود نشان دهید. باید گوشی را کنار بگذارید واقعاً با افراد مختلف در تماس باشید، به کاری که می‌کنید توجه کنید و کاملاً در جریان اتفاقاتی که می‌افتد باشید.

 

اطلاعات را با دیگران به اشتراک بگذارید، ولی نه بیش از حد

این مسئله از دو جهت اهمیت دارد. اول اینکه شما باید ایده‌ها و نظراتتان را با بقیه به اشتراک بگذارید. بقیه افراد هم باید نگاه شما، روش شما و استراتژی و برنامه شما را بدانند. ولی صبحت کردن شما نباید طوری باشد که باعث یک طرفه شدن جلسه یا صحبت شود. یعنی شما باید مرتباً حواستان به میزان زمانی که دارید برای گفتن حرف‌های خودتان می‌گذارید باشید. مراقب باشید که بیش از حد زمان جلسه را به خودتان اختصاص ندهید و برای بقیه هم وقت بگذارید. در ارتباط با دیگران فضای کافی ایجاد کنید و مثلاً از آن‌ها نقطه نظرهایشان را بپرسید. بنابراین همیشه به این فکر کنید که شما لازم است نظر و ایده‌های دیگران را هم بشنوید. به اشتراک گذاشتن ایده‌ها در کنار گرفتن بازخورد و شنیدن ایده دیگران است که تکمیل می‌شود.

اگر متوجه شدید که بیشتر اوقات بیش از حد فعال هستید، برای ترک این عادت و اختصاص دادن وقت به افراد دیگر اقدام کنید. مثلاً روی یک تکه کاغذ مرتباً این مسئله را به خودتان یادآوری کنید.

شاید مهم‌تر از به اشتراک گذاشتن ایده‌ها، به اشتراک نگذاشتن بیش از حد آن باشد. در واقعیت رعایت کردن تعادل در میزان صحبت کردن و به اشتراک گذاری اطلاعات کمی دشوار است. ولی اگر می‌خواهید وقار داشته باشید و جدی گرفته شوید، این کاری است که باید انجام دهید. شما باید همیشه مراقب اطلاعات و مطالبی که به دیگران می‌گویید باشید. به این فکر کنید که چرا یک مطلب را می‌گویید و به چه کسی و این اطلاعات چه جوانبی می‌تواند داشته باشد.

به‌طور کلی، برای به دست آوردن وقار و قاطعیت، باید تمرین کنید. باید اعتماد و احترام طرف مقابل را به دست آورید تا نهایتاً بتوانید به همکاری بهتر دست پیدا کنید. البته تمام این‌ها باید با توجه به فرهنگ سازمان یا محیطی که در آن هستید انجام شود. به این صورت می‌توانید به افراد دیگر نزدیک شده و احترام متقابل به دست آورید. همیشه این مسئله را هم به یاد داشته باشید که فقط شما نباید صحبت کنید. باید به دیگران هم فرصت ارائه افکار و نظریات بدهید.

منبع: inc

You may also like

Leave a Comment