فهرست عنوانها
مقدمه
با یک نقد دیگر از گوشیهای محبوب دنیای موبایل در خدمت خوانندگان روکیدا هستیم و این مرتبه قصد بررسی گوشی Honor 9X را داریم. جالب است چون در بین نزاع بین دو کشور آمریکا و چین و محروم بودن هوآوی از خدمات گوگل، این شرکت توانسته است محصول جدیدی با تمامی سرویسهای گوگل وارد بازار کند.
Honor 9X در واقع نسل بعدی گوشی Honor 8X است که با فروش فعلی 15 میلیون دستگاه خود یکی از محبوبترین گوشیهای شرکت آنر به شمار میرود.
Honor 9X ظاهرا در مقایسه با مدل 8X تغییرات قابل توجهی داشته است، شاهد استفاده از یک نمایشگر بزرگتر بدون بریدگی، سیستم دوربین سهگانه جدید در پنل پشتی، یک باتری قدرتمندتر و البته طراحی شیشهای جذاب هستیم که یک نسل دیگر رعایت شده است.
البته باید بگوییم چیپست این گوشی که جزو مهمترین قطعات آن است تغییر چندانی نکرده است و انتخاب آنر چیپست کرین 710F است که در مقایسه با مدل کرین 710 داخل Honor 8X نباید زیاد قدرتمندتر باشد.
اگر Honor 9X را از نزدیک بررسی کنید متوجه میشوید از نظر ظاهری بسیار شبیه به گوشی محبوب Huawei P Smart Z است (به استثناء دوربینها) و حتی شماره مدل یکسان STL-LX1 را دارد.
به عبارت دیگر هوآوی دوربین عقب را عوض کرده است و دستگاه جدید را به یک اسم متفاوت میفروشد و شاید این اقدام علت این باشد که Honor 9X با معرفی خود به عنوان مدل P Smart Z توانسته مجوز گوگل را به دست آورد که پیش از تحریمهای آمریکا عرضه شده بود. براوو هوآوی!
البته باید گفت هوآوی عادت دارد یک گوشی را به اسم متفاوت وارد بازار کند، بنابراین تغییر نام گوشی P Smart Z به Honor 9X اقدام جدیدی نیست، ولی این اولین مرتبه است با گوشی از آنر آشنا میشویم که شماره و نام مدل مشابه با یک دستگاه هوآوی دارد.
مشخصات گوشی Honor 9X:
- بدنه: پنل پشتی و جلو از جنس شیشه، بدنه از آلومینیوم، وزن 206 گرم.
- نمایشگر: السیدی 6.59 اینچ LTPS IPS، دقت 1080 در 2340 پیکسل، نسبت تصویر 19.5:9، تراکم پیکسلی 391 پیکسل در هر اینچ.
- دوربین عقب: دوربین اصلی 48 مگاپیکسل، 27 میلیمتری، گشادگی دریچه دیافراگم f/1.8، فناوری فوکوس خودکار تشخیص فازی؛ دوربین فوق عریض: 8 مگاپیکسل، 13 میلیمتری، گشادگی دریچه دیافراگم f/2.4؛ حسگر عمقسنج: 2 مگاپیکسل. قابلیت فیلمبرداری با دقت فول اچدی و نرخ 60 فریم بر ثانیه.
- دوربین جلو: پاپآپ و 16 مگاپیکسل، گشادگی دریچه دیافراگم f/2.2، لنز فوکوس ثابت.
- سیستم عامل: اندروید 9 پای، رام اندروید EMUI 9.1.
- چیپست: کرین 710F: هشت هستهای (4 هسته کورتکس A73 با سرعت کلاک 2.2 گیگاهرتز، 4 هسته کورتکس A53 با سرعت کلاک 1.7 گیگاهرتز)، پردازنده گرافیکی Mali-G51 MP4.
- حافظه: 4 یا 6 گیگابایت رم، 64 یا 128 گیگابایت حافظه داخلی، درگاه میکرو اسدی (هیبریدی).
- باتری: 4000 میلیآمپر ساعت، سرعت شارژ 5 وات/ 2 آمپر.
- سایر مشخصات: حسگر اثرانگشت (در پنل پشتی).
در بازار چین دو گوشی Honor 9X و 9X Pro نیز وجود دارند که تفاوت آنها استفاده از چیپستهای کرین 810 است. مدل بینالمللی که ما میخواهیم بررسی کنیم آرایش دوربین مشابه با مدل چینی 9X Pro دارد. مدل Honor 9X مخصوص بازار چین فاقد دوربین فوق عریض است.
نمایشگر بزرگ و بدون بریدگی
Honor 9X یک پنل نمایش السیدی LTPS IPS به ابعاد 6.59 اینچ با گوشههای گرد دارد و خبری از بریدگی نیست. دوربین سلفی در یک ماژول پاپآپ قرار گرفته است تا تجربه مشاهده این نمایشگر لذتبخشتر شود.
این نمایشگر دقت فول اچدی، نسبت تصویر 19.5:9 و تراکم پیکسلی 391 پیکسل در هر اینچ دارد.
هوآوی به نوع شیشه محافظ نمایشگر اشاره نکرده است ولی با نگاه به پیشینه این شرکت و آنر حدس میزنیم ساخت شرکت کورنینگ باشد.
در تستهای ما، نمایشگر گوشی Honor 9X به حداکثر میزان روشنایی 464 نیت و نسبت کنتراست 1285:1 رسید ولی شاهد عملکرد بهتر گوشیهای دیگر موجود در این بخش از بازار بودیم.
حداقل میزان روشنایی عدد عالی 1.8 نیت بود.
حالا به دقت رنگ میرسیم که گوشی Honor 9X در نشان دادن فضای رنگی sRGB بسیار دقیق است. زمان تنظیم نمایشگر در حالت Normal +، این گوشی متوسط مقدار DeltaE 2.6 با حداکثر انحراف 6.5 را ثبت میکند. اگر میخواهید حتی با تنظیمات دستی میتوانید این عدد را بهینهتر کنید.
گرچه باید بگوییم حالت پیشفرض نمایشگر Vivid + است و رنگهای شفافتر و زندهتری را تولید میکند و البته در کنار آن باید انتظار ته مایههای رنگ آبی و سفید را نیز داشته باشید.
این حالت برای فضای رنگی DCI-P3 تنظیم شده است و مقدار متوسط DeltaE در این حالت 7.2 و حداکثر انحراف آن 12.4 است.
عمر باتری
Honor 9X یک باتری بزرگ 4000 میلیآمپر ساعت با پشتیبانی از سرعت شارژ 10 وات دارد تا در عرض نیم ساعت مقدار شارژ باتری از 0 به 27 درصد برسد که آمار بدی نیست.
مقدار دوام باتری در حالت انتظار 99 ساعت است و میتوانید بیشتر از یک روز با آن صحبت کنید و در حد نصف روز با آن فیلم ببینید یا در اینترنت گردش کنید.
بلندگو
گوشی Honor 9X در بخش انتهایی خود یک اسپیکر دارد و در تستهای بلندگو ما امتیاز خوب را به دست آورد. در واقع، زمان پخش ویدئو کلیپ در یوتیوب یا استفاده از موزیک پلیر پیشفرض گوشی، صدای بلندگو اندکی پایین بود. خروجی صدا ترجیحا متوسط بوده و فاقد فرکانسهای بالا و پایین است.
کیفیت صدا
امروزه گوشیهای هوشمند متعددی هستند که در زمان اتصال به یک آمپلی فایر فعال خارجی خروجی صدای عالی و دقیق دارند ولی متاسفانه برای Honor 9X چنین عملکردی را ندیدیم. با آن که نتایج تست صدا اکثرا خوب بودند ولی جداسازی صدای استریو ایدهآل نبود و اندکی در پاسخ فرکانس باس لرزش دیده شد.
نکته مثبت بالا بودن بیشتر از حد متوسط حجم صدا در این مواقع بود.
شفافیت صدا در زمان استفاده از هدفونها کم شد، پاسخ فرکانس حتی لرزش بیشتری پیدا کرد و تداخل استریو نیز به شکل قابل توجهی افزایش یافت. مقداری اعوجاج اینترمدولاسیون شکل گرفت و بلندی حجم صدا زیر حد متوسط بود تا یک عملکرد فراموش شدنی را ببینیم.
عملکرد و بنچمارکها
گوشی Honor 9X مجهز به چیپست میانرده کرین 710F خود هوآوی است. این چیپست براساس پردازش 12 نانومتری ساخته شده است و یک پردازنده هشت هستهای با 4 هسته کورتکس A73 با سرعت کلاک 2.2 گیگاهرتز، 4 هسته کورتکس A53 با سرعت کلاک 1.7 گیگاهرتز به همراه پردازنده گرافیکی Mali-G51 MP4 دارد.
مدل بینالمللی Honor 9X تنها با 6 گیگابایت رم عرضه شده است.
کرین 710F از نظر مشخصات فرقی با مدل کرین 710 ندارد. استفاده از حرف F به معنای FCCSP یا بستهبندی مقیاس چیپ فلیپ چیپ (Flip-Chip Chip-Scale Package) است یعنی تراشه 710F یک بسته مدار داخلی متفاوت با نسل ابتدایی 710 دارد ولی از نظر عملکرد و مشخصات آنها باید یکسان باشند.
هوآوی در بخش تنظیمات باتری گزینهای به اسم حالت پرفورمنس قرار داده است که اندکی قدرت گوشی را (اکثرا قدرت خام پردازنده) در بعضی شرایط افزایش میدهد.
همین ابتدا باید بگوییم زمان تست این گوشی با بنچمارکها، شاهد گرم شدن آن نبودیم. امتیازها در تمامی دستها زمان استفاده از دو حالت پرفورمنس و متعادل مشابه بودند. به عبارت دیگر میتوانید گوشی را در حالت متعادل قرار دهید و در زمان نیاز همان حداکثر قدرت را تجربه کنید.
امروزه عملکرد تک هسته کورتکس A73 دیگر چشمگیر نیست و با آن که به اندازه کافی برای یک تجربه روان قدرت پردازش دارد ولی سایر گوشیهای مجهز به پردازندههایی با هستههای بهتر هستند.
پردازنده کرین 710F در تست چند هسته پردازنده عملکرد یکسانی با چیپست کرین 710 داخل Honor 8X از خود نشان داد.
Mali-G51 MP4 هنوز یک پردازنده گرافیکی خوب است و با آن که قدرتمندترین مدل برای یک گوشی هوشمند میانرده به شمار نمیرود چون جدیدترین گوشیهای شیائومی و ریلمی به سادگی در تستهای گرافیک دو برابر Honor 9X امتیاز به دست میآورند، ولی قدرت آن برای بازیهای نه چندان سنگین تقریبا کافی است.
سپس به تست ترکیبی AnTuTu میرسیم که امتیازها با آن که چشمگیر نیست ولی در دسته خوبها قرار میگیرد.
در پایان باید گفت Honor 9X قدرتمندترین گوشی هوشمند در بین رقبای خود نیست. این گوشی قدرتی در سطح Honor 8X دارد و برای یک تجربه گیمینگ بدون تاخیر و کار روان با سیستم عامل اندروید کافی است. همچنین باید اشاره کنیم آنر 9 ایکس یک سیستم خنککننده منفعل دارد و در طول تستها هیچگونه داغ شدن بدنه یا افت قدرت پردازنده را ندیدیم.
سیستم دوربین سهگانه در عقب، دوربین پاپآپ برای عکاسی سلفی
Honor 9X سیستم دوربین سهگانه مشابه با گوشی P30 Lite هوآوی دارد. یعنی از یک لنز اصلی 48 مگاپیکسل با گشادگی دریچه دیافراگم f/1.8 و فناوری فوکوس خودکار تشخیص فازی در کنار یک لنز فوق عریض 8 مگاپیکسل فوکوس ثابت با ضریب اف f/2.4 و یک حسگر عمقسنج 2 مگاپیکسل فوکوس ثابت استفاده شده است.
همچنین تک فلاش الایدی در کنار آنها قرار گرفته است.
دوربین اصلی مجهز به حسگر 48 مگاپیکسل MX582 سونی است و از فیلتر Quad Bayer برای ترکیب پیکسلها استفاده میکند تا تصاویر نهایی 12 مگاپیکسل با پارازیت کمتر باشد. کاربر میتواند تحت شرایط مناسب (نورپردازی خوب) تصاویر 48 مگاپیکسل نیز بگیرد.
هوآوی از قابلیتهای هوش مصنوعی نیز در دوربین این گوشی استفاده کرده است که امکان خاموش یا روشن کردن آن با استفاده از تاگل روی نمایاب وجود دارد. هوش مصنوعی قادر به شناسایی 22 دسته صحنه مختلف و تنظیم پارامترهای تصویر براساس آنها است.
از جنبه دیگر ویژگیهای دوربین وجود حالت عکاسی در شب است که نتیجه آن تولید تصاویر خوب، گرچه با محدودیتهایی است. در این حالت یک نورپردازی مصنوعی طولانی با انباشت چندین فریم برای جمعآوری نور انجام میشود.
این نورپردازی در حد 4 ثانیه است و اگر دستتان لرزش داشته باشد تصاویر محو و آشفتهای خواهید گرفت. در حالت Night Mode همچنین حفظ رنگها عالی انجام میشود.
اپلیکیشن دوربین
اگر به تازگی گوشی از هوآوی خریده باشید اپلیکیشن دوربین Honor 9X برایتان آشنا است یعنی مانند همیشه شلوغ و آشفته. حالت عکاسی حرفهای در بخش انتخاب حالت عکاسی وجود دارد و میتوانید پارامترهایی مانند ایزو (50 تا 3200)، سرعت شاتر (4000/1 ثانیه تا 30 ثانیه)، جبران نوردهی 4- تا +4EV در گامهای افزایشی 3/1) و تعادل سفید (پیشفرض و دمای رنگ) را تغییر دهید.
قابلیت دیگر دوربین حالت عکاسی پرتره و یک حالت Aperture است. در حالت دوم میتوانید گشادگی دریچه دیافراگم را از f/0.95 تا f/16 شبیهسازی کنید. پس از ثبت تصاویر، میتوانید از داخل اپلیکیشن گالری ضریب اف و نقطه فوکوس را تغییر دهید.
در حالت عکاسی پرتره میتوانید محو شدن پسزمینه را فعال یا غیر فعال کنید، نورپردازی شبیهسازی شده را تغییر دهید و همچنین از مقیاس 0 تا 10 از عناصر زیباییسازی تصویر استفاده کنید.
کیفیت تصویر
تصاویری که در روز با دوربین اصلی گرفته میشوند خوب هستند ولی در گوشیهای با قیمت مشابه شاهد عملکرد بهتری نیز بودیم. جزئیات نهایی مانند کنتراست و دامنه دینامیک متوسط هستند.
سپس به بیش از حد شارپ کردن تصویر در تمامی عکسها برخورد کردیم. سطح پارازیت پایین است، در حالی که تعادل سفید و رنگها از طرف دیگر دقیق هستند.
صادقانه بگوییم با توجه به استفاده از یک حسگر 48 مگاپیکسل سونی انتظار تصاویر 12 مگاپیکسل با جزئیات بیشتری را داشتیم.
همانطور که اشاره کردیم امکان ثبت تصاویر 49 مگاپیکسل وجود دارد. ذخیرهسازی و پردازش چنین تصاویری 1 یا 2 ثانیه طول میکشد تا به لطف فرآیند درونیابی یک تصویر 48 مگاپیکسل شکل گیرد.
گاهی اوقات اگر برای اتمام پردازش تصویر 48 مگاپیکسل قدرت کافی وجود نداشته باشد (گوشی در پسزمینه مشغول فعالیت دیگری نیز باشد)، یک تصویر 12 مگاپیکسل با افزایش اندازه ذخیره خواهد شد.
تصاویر لنز 8 مگاپیکسل فوق عریض با اصلاح خودکار تحریف تصویر ذخیره میشوند. جزئیات نهایی ترجیحا کم و کنتراست و دامنه دینامیک در بهترین حالت متوسط هستند. دمای رنگها از دنیای واقعی اندکی خنکتر بود.
سپس به تصاویر ثبت شده در شب میرسیم. تصاویر 12 مگاپیکسل از نظر اشباع بودن رنگ و نورپردازی خوب هستند، حتی با آن که اکثر نواحی روشن برش خوردند. سطح جزئیات از عالی بودن فاصله دارد و حتی پس از استفاده از الگوریتمهای کاهش پارازیت، مقداری پارازیت قابل توجه به جا مانده است.
حالت عکاسی در شب هوآوی تنها در اختیار دوربین اصلی قرار دارد و تصاویر خروجی آن با میزان نوردهی یکنواخت، سطح پارازیت کم و رنگهای دقیق نسبتا خوب است.
همچنین جزئیات به نواحی روشن برشخورده برگردانده میشود ولی جزئیات نهایی نسبتا کم است و به نوعی ما را به یاد نقاشی با رنگ روغن میاندازند.
تصاویر گرفته در شب با دوربین فوق عریض بدون کمک نرمافزار وحشتناک هستند.
عکاسی پرتره
گوشی Honor 9X یک دوربین 2 مگاپیکسل برای کمک به ثبت اطلاعات عمق صحنه دارد و باید تصاویر پرتره خوبی را شاهد باشیم. این تصاویر 8 مگاپیکسل و واقعا خوب هستند. جداسازی پسزمینه از سوژه با مهارت انجام شده است و خبری از تغییرات ناگهانی نیست و الگوریتم دوربین به اندازه کافی هوشمند است تا گول سوژههای نزدیک به چهره فرد اصلی را نخورد.
بدون شک با آن که این تصاویر پرتره بهترین نیستند ولی در پرچمدارها حتی تصاویر بدتری را دیدیم و محصول آنر فراتر از انتظار یک میانرده در این بخش عمل کرد.
کاربر همچنین اگر بخواهد میتواند جلوههای نورپردازی متفاوت را استفاده کند.
تصاویر سلفی
Honor 9X یک دوربین سلفی پاپآپ 16 مگاپیکسل با گشادگی دریچه دیافراگم f/2.2 دارد. فوکوس مانند همیشه ثابت است. اگر از فاصله مناسب با مقدار نور کافی عکس بگیرید، تصاویر سلفی نهایی جزئیات خوبی دارند، رنگها بسیار دقیق و کنتراست خوب است.
دوربین سلفی نیز قادر به استفاده از حالت عکاسی سلفی است. میتوانید محو کردن تصویر را خاموش یا روشن کنید و همچنین از تنظیمات زیباییسازی تصویر (مقیاس 0 تا 10) استفاده کنید. جداسازی سوژه تقریبا بگیر نگیر دارد و نمیتوانیم استفاده از این حالت را برای دوربین سلفی پیشنهاد کنیم.
دوربین فیلمبرداری
دوربین اصلی Honor 9X قادر به ضبط فیلمهایی با حداکثر دقت فول اچدی با نرخ 30 یا 60 فریم بر ثانیه است. دوربین فوق عریض میتواند نیز فیلمهایی با این دقت ولی تنها با نرخ 30 فریم بر ثانیه بگیرد.
هیچکدام از دوربینها از قابلیت لرزشگیر الکترونیک تصویر بهره نمیبرند.
ویدئوها به صورت پیشفرض با کدک h.264 ذخیره میشوند و اگر میخواهید میتوانید گزینه ذخیرهسازی با کدک h.265 را فعال کنید. بیتریت ویدئوهای فول اچدی 11 مگابیت در ثانیه در نرخ 30 فریم بر ثانیه و 17 مگابیت در ثانیه در نرخ 60 فریم بر ثانیه است. صدا همیشه با کیفیت استریو و 192 کیلوبایت بر ثانیه ذخیره میشود.
ویدئوهای فول اچدی با نرخ 30 فریم بر ثانیه کنتراست خوب، رنگهای زنده و دامنه دینامیک بالاتر از سطح متوسط دارند، گرچه جزئیات نهایی در بهترین حالت متوسط است. استفاده از نرخ 60 فریم بر ثانیه سطح جزئیات را کم میکند و ظاهر فیلم محو است.
ویدئوهای فول اچدی گرفته شده با دوربین فوق عریض جزئیات بسیار کمی دارند، رنگها خاموش بوده و کنتراست پایینتر از سطح متوسط است.
جمعبندی
گوشی Honor 9X یک میانرده خوب با قابلیتهای متعادل برای یک قیمت 300 یورو است. این گوشی یک نمایشگر بزرگ بدون بریدگی، عملکرد یکدست و دوربین به اندازه کافی توانا دارد. در کنار آنها عمر خوب باتری را نیز قرار دهید.
اما ما شک داریم عرضه یک گوشی دیگر با نام متفاوت و تنها تغییر دوربین یک گام به جلو برای هوآوی و آنر بوده باشد. بدون شک، این گوشی میتواند تا چند ماه بیشتر خوب باشد، ولی برای همیشه نه.
راهحل آنر برای استفاده از مجوز گوگل در Honor 9X ممکن است یک شلیک به خود محسوب شود.
تصور کنید گوگل یا هرکدام از مقامات مجوزدهی ملی آمریکا تصمیم بگیرند نسبت به این اقدام واکنش منفی نشان دهند، عواقب آن دامن نه تنها مالکان 9X بلکه Huawei P Smart Z را خواهد گرفت.
ما عقیده داریم تحریمهای آمریکا به زودی رفع خواهد شد و امیدواریم گوشی Honor 9X تحت لطمه تحریم این کشور قرار نگیرد. گوشی Honor 8X فروش بالایی در سطح جهان داشته است و شایسته یک نسل بعدی ارزشمند است.
رقبا
قیمت Honor 9X آن را در یک بخش اشباع شده از بازار قرار میدهد که رقابت با بعضی از دستگاههای محبوب سخت خواهد بود.
گوشی Mi 9T شیائومی قیمت مشابهی با محصول آنر ولی یک پنل نمایش اولد بهتر، چیپست سریعتر، کیفیت دوربین بهتر دارد و از دوربین تلهفوتو به عنوان دوربین سوم استفاده میکند.
ردمی نوت 8 پرو نیز گزینه عالی دیگری است که از هر نظر بالاتر از Honor 9X قرار میگیرد: یک نمایشگر با پشتیبانی از استاندارد HDR، چیپست سریعتر، به مراتب دوربین بهتر، یک باتری بزرگتر و قیمت اندکی پایینتر دارد. تنها مزیت محصول آنر در مقایسه با گوشی ردمی طراحی بدون بریدگی است.
سپس به Realme X2 میرسیم که ممکن است یک بریدگی داشته باشد ولی از یک نمایشگر اولد در پنل جلو، پردازنده فوقالعاده سریع اسنپدراگون 730G برای گیمینگ، آرایش دوربین چهارگانه در عقب با لنز اصلی 64 مگاپیکسل و شارژ سریعتر باتری بهره میبرد و قیمت آن در حد Honor 9X است.
گوشی P30 Lite هوآوی نیز قیمت کمتری دارد و تنها تفاوت آن با Honor 9X یک نمایشگر کوچکتر 6.15 اینچ با یک بریدگی برای میزبانی از دوربین سلفی است.
رای نهایی
Honor 9X در مقایسه با 8X به اندازه کافی بهتر شده است تا جانشین عالی برای آن باشد. ولی راهکار مشکوکی که آنر برای عرضه آن به بازار استفاده کرده است ممکن است عواقب سنگینی را به همراه آورد.
بنابراین 9X گوشی هوشمند خوبی است ولی با این قیمت میتوانید گوشی بهتری بخرید. اگر این گوشی تخفیف نداشته باشد نمیتوانیم آن را به نسبت گوشیهای اشاره شده در بالا پیشنهاد کنیم.
مزایا:
- طراحی شگفتآور، کیفیت ساخت شیشه دوجداره عالی
- نمایشگر بزرگ بدون بریدگی
- عمر باتری عالی
- دوربین 48 مگاپیکسل با حالت عکاسی در شب
- درگاه 3.5 میلیمتری هدفون، رادیو افام، درگاه میکرو اسدی
معایب:
- جز دوربین فرقی با Huawei P Smart Z ندارد و راهحل آنر برای استفاده از مجوز گوگلپلی بوده است ولی میتواند در آینده عواقب منفی داشته باشد.
- دو گوشی Honor 9X و 9X Pro مخصوص بازار چین از چیپست قدرتمند کرین 810 استفاده میکنند. دلیل استفاده از چیپست ضعیفتر تنها برای دور زدن تحریمهای آمریکا بوده است.
- کیفیت دوربین عکاسی و فیلمبرداری در سطح رقبا نیست.
- این گوشی نمیتواند ویدئوهای 4K ضبط کند.
- کیفیت نمایشگر، بلندگو و صدا قابل توجه نیست.
- سرعت شارژ محدود به 10 وات است.
منبع: gsmarena.com