هر کسی که بچهدار شده باشد، تجربه ی بوی عجیب پوشک چرک را دارد. چرا پوشک بچهها اینقدر بو میدهد؟
بچهها دوستداشتنی هستند، اما تعویض پوشکشان همیشه لذتبخش نیست. اگر تابحال به فکر گیره زدن به بینیتان موقع تعویض پوشک افتاده اید، شما تنها نیستید. ولی واقعا چرا مدفوع نوزادان اینقدر بو میدهد؟
البته در اولین ماههای تولد نوزاد اینطور نیست. بطور کلی، کودکی بزرگتر از ۶ ماه که شیر مادر خورده است، ادراری با رنگ و غلظت متفاوت و کمبوتر نسبت به نوزادی دارد که شیرخشک خورده است. این بدان علت است که گوارش شیرخشک برای کودکان سخت و زمانبر است. با اینحال وقتی نوزاد شروع به خوردن غذاهای دیگر میکند، بوی ادرارش بیشتر و متفاوت میشود.
روش زایمان هم بر بوی مدفوع نوزاد اثرگذار است. وقتی نوزاد متولد میشود، در مسیر خروج از رحِم، صدها باکتری مفید را دریافت میکند. بعلاوه، باکتریهای مفیدی در شیر مادر وجود دارند و هنگام شیردهی به نوزاد منتقل میشوند.
این باکتریها تا پایان عمر با نوزاد باقی خواهندماند؛ و بر گوارش فرد تاثیر میگذارند؛ بطوریکه اگر مقدار این باکتریها کافی نباشد، مدفوع فرد در طول زندگی بدبوتر خواهد بود.
ظاهراً سزارین و نخوردن شیر مادر، موجب محروم شدن نوزاد از باکتریهای گوارشی مفید میشوند. چون نوزادی که با سزارین متولد میشود از مسیر رحم تا واژن عبور نمیکند، در نتیجه باکتریهای مادر را دریافت نخواهد کرد. طبق یک مطالعه، نوزادان متولد شده با سزارین، انواع کمتری از باکتریهای مفید را دارند. در برخی موارد، بعضی انواع باکتریهای مهم اصلا وجود نداشتند. نوزادانی که به جای شیر مادر از شیرخشک استفاده کرده بودند هم انواع باکتری کمتری داشتند؛ و همچنین درصد بیشتری از ابتلا به کلسترویدیوم دیفیسیل را نشان دادند، نوعی باکتری که در اثر ابتلا به آلرژی ایجاد میشود.
یک استثنا جالب در یافتههای سزارین، نوزادانی هستند که توسط سزارین اضطراری متولد میشوند. این نوزادان نسبت به نوزادانی که به صورت طبیعی متولد شده اند، دارای انواع باکتری بیشتری هستند. به دلایلی که هنوز به خوبی شناخته نشده اند. البته گفته شده که چون تولد طبیعی زودتر از سزارین اتفاق میافتد، نوزادان، بیشتر در معرض باکتریهای مفید خواهند بود. این باکتریهای مفید همان عاملی است که به گوارش بهتر کمک میکند؛ و بوی بد مدفوع نوزاد شما را کم میکند.