شکر سرطان زاست؟ مافیای شکر پنجاه سال پیش بر نتایج تحقیقات سرپوش گذاشت

توسط رضا حسینی
4 دقیقه
شکر سرطان زاست؟ مافیای شکر پنجاه سال پیش بر نتایج تحقیقات سرپوش گذاشت

شواهد جدید حاکی از آن است که مافیای شکر که این صنعت را در اختیار دارد، مانع از انتشار نتایج تحقیقاتی شده است که شکر را به بیماری قلبی و سرطان مثانه در موش‌های آزمایشگاهی مرتبط می‌کند.

با روکیدا سلامت بمانید…

بنیاد تحقیقات شکر -تأمین کننده‌ی مالی گروه پژوهشی- این پروژه را در میانه‌ی راه قطع کرده و نتایج آن را نیز منتشر نکرده است. متخصصین هشدار داده‌اند که علت به وجود آمدن بسیاری از مشکلات در رژیم‌های مدرن و امروزی تغذیه، شکر است و نه چربی.

برای دهه‌ها، مافیای شکر شامل لابی‌گران و تاجران شکر، نتایج تحقیقات پیوند دهنده‌ی شکر و سرطان را مخفی نموده‌اند.

در سال گذشته تحقیقاتی بر روی موش‌های آزمایشگاهی انجام شد. در این تحقیقات، این موش‌ها دارای رژیم غذایی با شکر زیاد بودند. نتیجه تحقیقات نشان داد که احتمال سرطان سینه با این رژیم غذایی افزایش می‌یابد. در این هنگام، “انجمن شکر” که یکی از بزرگ‌ترین گروه‌های لابی شکر در ایالات متحده است، این نتایج را “احساسی” نامید. این گروه بر این که “هیچ رابطه‌ی موثق و باورپذیری بین قندهای خوراکی و سرطان به اثبات نرسیده است”، اصرار می‌ورزد.

 

اما پزشکان و پژوهش‌گران مدعی شده‌اند که ممکن است صنعت شکر به عمد نتایج تحقیقات درباره‌ی این ارتباط را نگه داشته و از انتشار آن ممانعت به عمل آورده است.

اخیراً  یک مطالعه‌ی جدید در مجله‌ی “پلوس بیولوژی” منتشر شده است. این تحقیق نشان می‌دهد که چگونه انجمن شکر نزدیک به پنجاه سال قبل، یافته‌های تحقیقات علمی را بایکوت کرده است. این تحقیقات در مورد تأثیرات منفی شکر و مواد قندی بر روی پستان‌داران انجام شده بود.

شکر سرطان زاست؟ مافیای شکر پنجاه سال پیش بر نتایج تحقیقات سرپوش گذاشت

مافیای شکر و پروژه 259

این گزارش، جزییاتی در مورد نتایج منتشر نشده‌ی دو پژوهش را ارائه کرده است. این دو پژوهش به عنوان “پروژه 259” شناخته می‌شوند. در اواخر دهه‌ی 1960 میلادی، این دو پژوهش با تأمین مالی لابی شکر انجام شد. هر دو پژوهش در مورد اثرات شکر بر روی موش‌ها بوده‌اند.

در اولین پژوهش، گروهی از موش‌ها با غلات، لوبیا، ماهی و مخمرها تغذیه شدند. این در حالی بود که گروه دیگر، در رژیم غذایی خود مقادیر زیادی شکر دریافت می‌کردند.

محققان دریافتند گروهی که شکر می‌خوردند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سکته‌ی مغزی، بیماری قلبی و سکته‌ی قلبی قرار دارند. همچنین، سطح چربی (تری‌گلیسرید) خون این گروه بالاتر از حد معمول بود.

 

در پژوهش دوم، گروهی از موش‌ها با شکر خوراکی، و گروه دیگر با مواد غذایی نشاسته‌ای تغذیه شدند. در مقایسه‌ی این دو گروه، محققان دریافتند که گروه اول که شکر می‌خوردند، سطح آنزیم‌هایشان همانند انسان‌هایی که مبتلا به سرطان مثانه می‌شوند، بالا می‌رود.

هیچ یک از این پژوهش‌ها نتوانستند ادامه پیدا کنند. بنیاد تحقیقات شکر “پروژه 259” را قطع کرد و هیچ نتیجه‌ای از این پژوهش‌ها منتشر نشد.

شکر سرطان زاست؟ مافیای شکر پنجاه سال پیش بر نتایج تحقیقات سرپوش گذاشت

دست‌کاری نتایج پژوهش

محققانی از دانشگاه سانفرانسیسکو کالیفرنیا در گزارششان نوشته‌اند که “مطالعات ما با مشارکت و بررسی بخش بزرگی از اسناد مکتوب نشان می‌دهد که مافیای شکر در این صنعت، اسناد علمی را دست‌کاری کرده است.”

انجمن شکر در بیانیه‌ای این اظهارات را تکذیب کرد. آن‌ها گفتند که مطالعه‌ی جدید فقط “مجموعه‌ای از حدس و گمان‌های مربوط به اتفاقاتی است که در پنج دهه پیش از این رخ داده‌اند. مسئولیت هدایت این مطالعه را گروهی از محققان و سرمایه‌گذاران بر عهده داشته‌اند که خصوصیات فردی و سازمانی آن‌ها به عنوان منتقدان صنعت شکر شناخته شده است.”

این گروه اظهار داشت: “ما بایگانی پژوهش‌های خود را بررسی کردیم. با این کار، اسنادی را یافتیم که مشخص می‌کند که تصمیم برای خاتمه‌ی پژوهش‌ها به سه دلیل گرفته شده است. هیچ‌کدام از این دلایل به نتایج پژوهش‌ها مربوط نبوده‌اند. دلیل اول این است که نتیجه‌گیری پژوهش به میزان قابل ملاحظه‌ای با تأخیر مواجه شده بود. دلیل دوم، افزایش بیش از حد بودجه‌ی پژوهش در نتیجه‌ی این تأخیر بوده است. دلیل سوم هم، هم‌زمانی این تأخیر با بازسازی ساختار سازمانی بود.”

اما این اولین بار در تاریخ نیست که متوجه شده‌ایم “مافیای شکر” راه علم را سد است. در سال گذشته، برخی از همین محققان دریافتند که بنیاد تحقیقات شکر –نام قبلی انجمن شکر- به سه دانشمند هاروارد در سال 1967 رشوه پرداخته است. این کار برای این بوده است که شکر کمتر مضر نشان داده شود و تلقین شود که چربی مشکل‌ساز اصلی رژیم‌های غذایی است.

یکی از نویسندگان این گزارش تحقیقاتی به نام استنتون گلنز نوشت: “نوع دست‌کاری تحقیقات علمی در این‌باره مشابه آن چیزی است که صنعت دخانیات انجام می‌دهد.”

عوارض مصرف بیش از حد شکر و سیاست‌های جدید

پژوهش علمی “پروژه 259” در چندین دهه پیش، به ارتباط مصرف بیش از حد شکر با بروز مشکلاتی همچون کلسترول بالا، بیماری‌های قلبی و بیماری‌های کلیوی اشاره کرده است.

 

تحقیقات علمی اخیر نیز نشان می‌دهد که ممکن است مصرف شکر در رشد تومور نقش مهمی داشته باشد. البته محققان فکر نمی‌کنند که شکر باعث سرعت گرفتن سرطان شود. ارتباط مصرف شکر با شکل‌گیری سرطان هنوز مشخص نشده است. پس از سال‌ها مصرف مواد غذایی با چربی کم و شکر زیاد، مصرف‌کنندگان این مواد غذایی دچار مشکلاتی می‌شوند که مافیای شکر سال‌های زیادی آن‌ها را  پنهان نگه داشته بود.

اینک سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) سیاست‌های جدیدی را اعلام کرده است. برای اولین بار، تا سال 2021 تمامی برچسب‌های موادغذایی باید ارزش غذایی روزانه قند را درج کنند. این در حالی است که ستون “کالری حاصل از چربی” حذف خواهد شد.

مطالب مرتبط

2 نظر

لیلا چهارشنبه , ۸ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۳:۳۷ - ۰۳:۳۷

ایول روکیدا

Reply

دیدگاه شما چیست؟