بعضی صفحه نمایشها برای نمایش تصاویر رزولوشن بالا با نرخ فریم بالا از تکنولوژی به اسم فشرده سازی جریان نمایشی (Display Stream Compression یا به اختصار DSC) استفاده میکنند. گرچه این فناوری ارتباط زیادی با استاندارد DisplayPort دارد اما دستگاههایی با پورت HDMI هم میتوانند از آن استفاده کنند.
اما فناوری DSC چیست و چه تفاوتی با سایر انواع فشرده سازی دارد؟
فشرده سازی جریان نمایشی بدون اتلاف است
فشرده سازی یا Compression به عمل فشرده کردن دادهها گفته میشود تا فضای کمتری را اشغال کنند. در رابطه با فناوری DSC این فشرده سازی ضروری است از این جهت که استانداردهای نمایش تصویر مثل DisplayPort 1.4 و HDMI 2.1 به ترتیب محدود به سرعت 32.4 و 48 گیگابیت بر ثانیه هستند.
بر خلاف فشرده سازی با اتلاف که در تصاویر JPEG یا فایلهای صوتی MP3 استفاده میشود، DSC از نظر ظاهر تصویر، بدون اتلاف است یعنی حین استفاده از این فناوری متوجه وجود آن نمیشوید. استفاده از DSC به شما امکان میدهد که در صفحه نمایشهای تحت پشتیبانی این فناوری، نرخ نوسازی تصویر بالاتری داشته باشید و بعضی از صفحه نمایشها برای رسیدن به نقطه اوج عملکرد نیاز به وجود این فناوری دارند.
کاربرد بعدی DSC فراهم کردن امکان کار با رزولوشن و نرخ فریم بالاتر برای مانیتورها با استفاده از هاب است.
استفاده از DSC با DisplayPort و HDMI
DSC در هر دو استاندارد DisplayPort 1.4 و HDMI 2.1 کاربرد دارد. DisplayPort 1.4 به صورت بومی فقط قابلیت پشتیبانی از رزولوشن 4K اچ دی آر با فرکانس 60 هرتز و رنگ 10 بیتی را دارد اما با DSC این قابلیت به 4K با فرکانس 120 هرتز (اچ دی آر) یا 8K با فرکانس 60 هرتز ارتقاء پیدا میکند.
HDMI 2.1 از این هم فراتر رفته و از 8K با فرکانس 60 هرتز و رنگهای 12 بیتی کامل (یا 4K اچ دی آر با نرخ 120 هرتز) پشتیبانی میکند. با اضافه شدن DSC به این ترکیب میتوان تصاویر 10K با فرکانس 120 هرتز و رنگ 12 بیتی داشت که به پهنای باندی حدود 3 برابر (120.29 گیگابیت بر ثانیه) نسبت به HDMI 2.1 (48 گیگابیت بر ثانیه) نیاز دارد.
DSC از جمله فناوریهایی است که با داشتن سختافزار مناسب به راحتی برای شما کار میکند. برای استفاده با DisplayPort نیاز به کابل DisplayPort 1.4، دستگاه منبع و مانیتور سازگار دارید اما کانکشن HDMI نیاز به کابل HDMI 2.1 و پشتیبانی از این فناوری روی دستگاه منبع و صفحه نمایش دارد.
اولین دستگاههای منبع HDMI 2.1 در سال 2020 و با عرضه ایکس باکس سری ایکس، پلی استیشن 5 و کارتهای گرافیک 30-Series شرکت NVIDIA روانه بازار شدند. DisplayPort 2.0 هم پهنای باند را ارتقاء داده و از 32.4 گیگابیت برثانیه (که در DisplayPort 1.4 وجود داشت) به 77.37 گیگابیت بر ثانیه رسید یعنی بیشتر از دو برابر. بعلاوه این فناوری امکان پشتیبانی از کیفیت 4K اچ دی آر با فرکانس 120 هرتز را فراهم میکند.
جمع بندی مطلب
استاندارد USB 4.0 از حالتی موسوم به DisplayPort Alt Mode 2.0 هم پشتیبانی میکند که به لطف وجود فناوری DSC امکان ایجاد رزولوشن 16K را فراهم میکند. امکان استفاده از DisplayPort 1.4 برای رزولوشن 8K با فرکانس 60 هرتز هم وجود دارد اما DisplayPort 2.0 ظرفیت پهنای باند بسیار بیشتری دارد.