در حال حاضر، بیش از شش نوع پورت ویدیویی در دسترس مصرف کنندگان وجود دارد.
تا کنون، مشهورترین پورت های ویدیویی، DisplayPort و HDMI هستند.
در حالی که بسیاری از ما تفاوت بین فیدهای ویدئویی از این پورتها را نمیدانیم، اما تضادهای قابل توجه ای بین این دو پورت ویدیویی وجود دارد.
چه بازی کنید، فیلم تماشا کنید یا کار کنید، یکی از این دو پورت ویدیویی برای نیازهای شما مناسبتر است. ادامه مطلب را بخوانید تا بفهمید کدام یک از این دو پورت ویدیویی برای شما مناسب تر است.
پورت ویدیویی HDMI و DisplayPort چیست؟
HDMI و DisplayPort هر دو استانداردهای جدید انتقال و پورت ویدیویی هستند.
در حالی که HDMI برای اولین بار در سال 2002 اختراع شد، DisplayPort بعداً در سال 2006 وارد بازار شد. هر دو استانداردهای دیجیتال هستند.
در حالی که هر دو این استانداردها هدف یکسانی دارند، یعنی انتقال فیلم با کیفیت بالا به نمایشگر شما، تفاوتهای عمدهای وجود دارد.
تفاوتهای HDMI و DisplayPort چیست؟
قبل از پرداختن به جنبههای فنی، مهمترین تفاوت بین این استانداردهای پورت ویدیویی و هدف ایجاد آنها است.
پورت ویدیویی HDMI برای اولین بار در سال 2003 توسط سازندگان محبوب سیستمهای سرگرمی خانگی مانند سونی، فیلیپس و غیره مورد استفاده قرار گرفت.
اهداف آنها برنامههای هدایت شده با تصویر و فیلم بود. به همین دلیل پورت ویدیویی HDMI معمولاً در تلویزیونهای خانگی، پروژکتورها و مانیتورها دیده میشود.
از طرف دیگر، پورت ویدیویی DisplayPort در سال 2006 ایجاد شد تا استانداردهای بسیار قدیمی VGA و DVI را کنار بگذارد. با اطمینان میتوان گفت که DisplayPort برای نمایشگرهای کامپیوتری و تجهیزات فناوری اطلاعات ایجاد شده است.
DisplayPort در مقابل HDMI: کابل و اتصالات
در حال حاضر، رابطهای HDMI از پیکربندی 19 پین استفاده میکنند و معمولاً در سه نوع موجود هستند:
- نوع A: رابط استاندارد HDMI، که بیشتر در تلویزیون، پروژکتور و مانیتور استفاده میشود.
- نوع C: این رابط 19 پین که به آن Mini HDMI هم گفته میشود، در تبلت ها و لپ تاپهای جمع و جور استفاده میشود.
- نوع D: به اندازه دو مورد دیگر رایج نیست اما از Micro HDMI در تلفنهای هوشمند برای صرفه جویی در فضا استفاده میشود.
دو نوع رابط HDMI دیگر وجود دارد، یعنی Type B و Type E، اما به ندرت مورد استفاده قرار میگیرند و برای مصرف کننده معمولی مناسب نیستند.
رابط Type B دارای 29 پین است و از برنامههای لینک دوگانه پشتیبانی میکند. رابطهای HDMI نوع E دارای مکانیزم قفل است که از تکان خوردن آن تحت لرزش شدید جلوگیری میکند.
از نظر کابل، کابلهای HDMI معمولاً بسیار کوتاه هستند. دلایل مختلفی برای این امر وجود دارد، اما عمده دلایل مربوط به سناریوهای استفاده از آن است.
از کابلهای HDMI در تلویزیونها و مانیتورهای خانگی استفاده میشود و دستگاههایی که فید ویدئو را منتقل میکنند در نزدیکی یکدیگر قرار دارند.
DisplayPort از یک رابط 20 پین استفاده میکند که دو نوع دارد:
- رابط اندازه کامل DisplayPort: در حال حاضر، این متداولترین رابط DisplayPort است که شامل 20 پین بوده و به طور معمول در نمایشگرهای رایانه یافت میشود.
- Mini DisplayPort Connector: این رابط حاصل نظرات اپل است که برای اولین بار در سال 2008 در Macbook Pro، Macbook Air و Cinema Display از آن استفاده کرد. این رابط نیز بیست پین دارد. امروزه، بیشتر لپ تاپهای پیشرفته مجهز به درگاه ‘Thunderbolt’ هستند که صرفا نوع خاصی از Mini DisplayPort است که از سرعت و پهنای باند بالاتر پشتیبانی میکند.
برای مسافت حداکثر 2 متر، یک کابل غیرفعال مسی DisplayPort میتواند سیگنالهای 4k را به راحتی منتقل کند. اما با افزایش فاصله، این ظرفیت به تناسب کاهش مییابد.
وقتی فاصله تا 15 متر باشد، کابل مس غیرفعال فقط میتواند فیلم 1080p را انتقال دهد. اما، اگر کابل DP مورد نظر از مس فعال استفاده کند، فیلم با وضوح 2560×1600 میتواند از فاصله 20 متری منتقل شود.
DisplayPort در مقابل HDMI: وضوح و پهنای باند
انواع مختلف پورت ویدئویی به طور مداوم در حال به روز رسانی هستند و هر نسخه جدید از وضوح بالاتری پشتیبانی میکند. کاربران باید نمایشگر خود را بسته به پشتیبانی از آخرین نسخه استاندارد، انتخاب کنند.
نسخههای DisplayPort
نسخههای مختلف پورت ویدیویی DisplayPort و وضوح و پهنای باند پشتیبانی شده آنها به شرح زیر است:
- 1.0 – 1.1a: اولین نسخه DisplayPort که از حداکثر پهنای باند Gbps 10.8 پشتیبانی میکند و میتواند فیلم 1080p با سرعت 144 هرتز و 4k با سرعت 30 هرتز را منتقل کند.
- 1.2 – 1.2a: پرکاربردترین نسخه DisplayPort، نسخه 1.2، در سال 2010 منتشر شد. با پهنای باند Gbps 17.28، نسبت به نسخه قبلی پیشرفت چشمگیری داشته است. پهنای باند بالاتر این امکان را به کاربران میدهد تا فیلم 1080p را با سرعت 240 هرتز و 4k را با 75 هرتز انتقال دهند.
- 1.3: که در سال 2014 منتشر شد، این نسخه از پهنای باند Gbps 25.92 پشتیبانی میکند که برای تولید 1080p در 360 هرتز، 4k در 120 هرتز و 8k در 30 هرتز کافی است. نسخه 1.3 توانایی انتقال فید ویدئویی 8k از طریق DisplayPort را ارائه میدهد.
- 1.4- 1.4a: این نسخه دارای همان پهنای باند نسخه 1.3 است، اما از نرخ انتقال Display Stream Compression (DSC) و HBR3 استفاده میکند، همچنین از 8k در 60 هرتز و 4k در 120 هرتز نیز پشتیبانی میکند.
- 2: این نسخه یعنی Displayport 2 که بطور مؤثر حداکثر پهنای باند را از Gbps92 به Gbps 77.37 افزایش میدهد. این بدان معنی است که DP 2.0 میتواند 4k را در 240 هرتز و 8k را در 85 هرتز انتقال دهد.
نسخههای HDMI
نسخههای مختلفی از استاندارد پورت ویدیویی HDMI وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- 1.0 – 1.2a: اولین تکرار HDMI در سال 2001 در دسترس قرار گرفت و پهنای باند آن Gbps 3.96 بود که اجازه میدهد تا فیدهای ویدئویی 1080p با سرعت 60 هرتز منتقل شوند. نسخه 1.1 همان مشخصات را حفظ کرده اما با پشتیبانی اضافه شده از DVD Audio. HDMI 1.2 و 1.2a پشتیبانی از One Bit Audio و Consumer Electronic Control(CEC) کاملاً مشخص را اضافه کردند.
- 1.3 – 1.4b: نسخه 1.3 حداکثر پهنای باند را به Gbps 8.16 افزایش داد. پهنای باند مشابه تا نسخه 1.4b حفظ شد. به لطف پهنای باند اضافه شده، نسخههای 1.3 – 1.4b میتوانند 1080p در 144 هرتز، 1440p را در 75 هرتز و 4k را در 30 هرتز منتقل کند.
- 2.0 – 2.0b: این نسخه به عنوان HDMI UHD به بازار عرضه شد. پهنای باند ویدئو به Gbps 14.4 افزایش یافت و به کابل امکان انتقال 1080p با سرعت 144 هرتز را داد. HDMI 2.0a پشتیبانی از HDR را گسترش داده و 2.0b نیز حتی بیشتر از آن بهبود یافته است.
- 2.1: این نسخه2.1 در سال 2017 منتشر شد و به آن امکان انتقال فیلمهای 4k و 8k با سرعت 120 هرتز را داد. همه اینها به دلیل حداکثر پهنای باند ویدئو Gbps 48 امکان پذیر بود.
باید از کدام استاندارد استفاده کرد؟
در حال حاضر، تقریباً هیچ تفاوتی بین کیفیت پورت ویدیویی HDMI و DisplayPort وجود ندارد. اما ویژگیهایی مانند Audio Return Channel (ARC) در HDMI میتواند برخی کاربران را به استفاده از آن سوق دهد.
همچنین HDMI کاملاً قادر به ارائه یک تجربه بازی خوب است. همچنین کاربران میتوانند یک سیگنال HDMI را به چندین نمایشگر تقسیم کنند، اما به کار خاصی نیاز دارد.
با این حال، برای یک بازی کاملاً جذاب با بالاترین رزولوشن، بهتر است که از DisplayPort 1.4 استفاده کنید. اما اگر قصد دارید رایانه شخصی خود را به تلویزیون وصل کنید، HDMI 2.1 بهترین انتخاب شما است.
در مجموع، اگر از تلویزیون استفاده میکنید، HDMI بهترین گزینه است. در غیر این صورت، وقتی صحبت از صرفا بازی است، DisplayPort استاندارد طلایی است.