چگونه ارز دیجیتال چیا کوین را استخراج کنیم؟

توسط سمیرا گلکار
36 دقیقه

چیا کوین (chia coin) ارز دیجیتالی است که به تازگی سروصدای زیادی در صنعت ذخیره اطلاعات بر پا کرده و حالا با شروع معاملات آن به نظر می‌رسد در ماه‌های پیش رو جذابیت آن بیش از پیش شود. فضای خالص (netspace) کلی سیا در حال حاضر از 2 اگزبی‌بایت هم رد شده و در صورت طی شدن روند فعلی حتی ممکن است 2 یا 3 رقمی شود. اگر شما هم به دنبال پیوستن به جدیدترین موج کریپتو هستید، با ما همراه باشید تا نحوه استخراج این ارز دیجیتال را به شما آموزش دهیم.

قبل از پرداختن به مابقی مطلب، لازم به ذکر است که چیا با سایر ارزهای دیجیتال تفاوت زیادی دارد. بعضی از مفاهیم اساسی بلاک‌چین درباره سیا تفاوت خیلی چشمگیر و اساسی ندارند اما در این بلاک‌چین به جای الگوریتم اثبات کار که در کوین‌هایی مثل بیت‌کوین وجود دارد، از الگوریتم اثبات فضا استفاده می‌شود – در اصل باید گفت اثبات زمان و فضا اما اثبات فضا برای این الگوریتم از اهمیت بیشتری برخوردار است. برای استخراج ارز چیا نیازی به انجام پردازش‌های سنگین ندارید بلکه چیا نیاز به یکسری پلات روی دستگاه‌های ذخیره اطلاعات دارد که باید با داده‌های درست و مناسب پر شوند.

برای استخراج این ارز دیجیتال از اصطلاح فارمینگ (که در انگلیسی به معنای کشاورزی است) استفاده می‌شود. اول باید یک زمین یا عرصه بسازید (یعنی فایل‌های اضافه روی رسانه‌های ذخیره اطلاعات که فضا اشغال می‌کنند را حذف کنید) سپس باید این زمین را شخم زده و در آن بذر بپاشید (یعنی برای چیا یک پلات یا قطعه آماده کنید) و بعد منتظر بمانید تا محصولاتتان رشد کند که البته ممکن است انجام این کار زمان زیادی ببرد.

[نکته: محاسبات زیر بر اساس فضای خالص فعلی چیا کوین یعنی در تاریخ یازدهم ماه می‌ سال 2021 انجام شده است]

شانس شما برای استخراج بلاک در بلاک‌چین چیا، به اندازه فضای کل شبکه (netspace) بستگی دارد. در حال حاضر فضای خالص شبکه چیا حدود 3.4 اگزبی‌بایت است (هر یک اگزبی‌بایت معادل با 2 به توان 60 بایت است یا به عبارتی 1,152,921,504,606,846,976 بایت). این یعنی اگر 10 ترابایت (10 تریلیون بایت) فضا در اختیار چیا قرار دهید، شانس برنده شدن شما 0.000257 درصد یا به عبارتی 0.000000257 است. شاید این شانس خیلی کم به نظر برسد اما واقعیت این است که هر روز حدود 4608 بلاک چیا ایجاد می‌شود (یعنی هر 10 دقیقه 32 بلاک یا به عبارتی در هر ثانیه 18.75 بلاک) و ممکن است یکی از آنها با پلات شما همخوانی پیدا کند.

با انجام محاسباتی ساده می‌توانید میانگین زمان لازم برای موفق شدن را حساب کنید اما یکسری ماشین حساب مخصوص چیا وجود دارند که به انجام این کار کمک می‌کنند. یک ‌هارد 10 ترابایتی کامل می‌تواند 91 بلاک چیا (101.4 GiB) را در خود ذخیره کند. اما فراموش نکنید که تبدیل‌های بین تبی بایت و ترابایت را انجام دهید. در هر صورت 91 بلاک روی یک ‌هارد 10 ترابایتی می‌تواند حدوداً هر سه ماه یک بلاک برای شما ایجاد کند – در واقع با وضعیت فعلی فضای خالص چیا، هر 84.3 روز یک بار که این رقم به سرعت رو به افزایش است.

هر پلات برای چیا شبیه به یک نوع کارت بینگوی بسیار بزرگ و پیچیده است. این سیستم محاسبات پیچیده زیادی دارد اما کافیست با منطق پشت آن آشنا شوید. هر زمان چالش جدیدی برای استخراج یک بلاک ایجاد می‌شود، شبکه چیا برنده را بر اساس قوانین مختلف تعیین می‌کند. اگر پلات شما تطبیق یافته و بلاک را برنده شوید، پاداش بلاک (که در حال حاضر 2 کوین چیا یا XCH است) به شما تعلق می‌گیرد. این پاداش بلاک قرار است در 12 سال اول، هر سه سال یک بار کم شود و پس از آن برای همیشه ثابت خواهد بود. در صفحه پرسش و پاسخ رسمی چیا نرخ پاداش 64 XCH در هر 10 دقیقه ذکر شده که این نرخ هر سه سال یک بار نصف می‌شود تا به 4 XCH در هر 10 دقیقه و پاداش بلاک 0.125 XCH برسد.

البته شانس هم بی تأثیر نیست. از نظر تئوری این احتمال وجود دارد (هر چند بسیار بعید است) که تنها با داشتن چند پلات بلافاصله راه حل را کشف کنید. همچنین این احتمال وجود دارد که صدها پلات ترسیم کنید و ماه‌ها این کار را ادامه دهید بدون اینکه حتی یک راهکار را کشف کنید. اما در مجموع فقط باید میانگین را در نظر داشت. این یعنی برای رسیدن به شانس بیشتر، باید فضای ذخیره بیشتری را در اختیار چیا قرار دهید. همچنین برنده شدن یک پلات به معنای احتمال برنده شدن مجدد نیست بنابراین پس از برنده شدن پلات‌ها آنها را حذف نکنید.

این مسابقه قدرت را در چند یک دهه اخیر در اکوسیستم انواع کوین‌های محبوب مشاهده کردیم. ماینرهای بزرگ –  البته در اکوسیستم چیا به جای ماینر فارمر داریم – به دنبال سهم بیشتری هستند و سعی می‌کنند با خرید سخت‌افزارهای قوی شانس برنده شدن خودشان را افزایش دهند. اما این بار مسئله فقط داشتن هارد یا SSD بیشتر نیست بلکه فارمرها باید این فضا را با پلات‌ها پر کنند و بر اساس تست‌های ما انجام این کار راحت نیست و نمی‌توان خیلی سریع آن را انجام داد.

الزامات سخت‌افزاری برای فارم کردن چیا کوین

سخت افزار

در رابطه با اتریوم، پس از تهیه جی پی یوی مناسب ماینینگ تنها کاری که باید انجام دهید، فعال کردن آنها روی یک کامپیوتر است. برای چیا نیاز به انجام کارهایی مثل آماده سازی و انجام محاسبات دارید که زمانبر هستند. مثلاً برای هر پلات k=32 که اندازه استاندارد است و با یک درایو SSD بسیار پرسرعت Optane 905P حدود 6 یا 7 ساعت زمان می‌برد (یعنی دو برابر k=33) هر چند این امکان وجود دارد که در صورت استفاده از سخت افزاری درست و مناسب بتوانید همزمان چند پلات را آماده کنید. می‌توانید آماده سازی پلات را مستقیماً روی ‌هارددرایو کامپیوترتان انجام دهید اما انجام این کار دو برابر SSD زمان می‌برد و در نتیجه تعداد پلات‌های که می‌توانید همزمان آنها را آماده کنید به طور چشمگیری کاهش می‌یابد.

بهترین راهکار، داشتن یک SSD بزرگ و پرسرعت است – یک درایو U.2 سطح سازمانی مقاوم که ظرفیت زیادی داشته باشد، گزینه بدی نیست. استفاده از یک SSD طراحی شده برای کاربر شخصی با ظرفیتی در حد 512 گیگابایت به هیچ وجه مناسب این کار نیست چون علاوه بر اینکه چنین درایوی خیلی زود تخریب می‌شود، در بهترین حالت همزمان می‌توان 2 پلات را آماده کرد. می‌توانید برای آماده کردن پلات‌ها از یک SSD بزرگ استفاده کنید و بعد پلات‌های تکمیل شده را به یک هارد بزرگ منتقل کنید. با اپلیکیشن چیا می‌توانید این کار را انجام دهید اما کمی سخت تر است و اگر مشکلی ایجاد شود و مثلاً از ظرفیت فضای ذخیره فراتر بروید، این فرایند با شکست روبرو شده و همه کاری که انجام داده اید از دست می‌رود. بنابراین سعی نکنید برای آماده سازی پلات‌ها بیش از حد معقول برنامه ریزی کنید.

برای هر پلات 101.4 گیبی‌بایتی (GiB) نیاز به فضای موقتی تا 350 گیگ بیت دارید هر چند ما توانستیم روی یک SSD با ظرفیت 260 گیگ بیت، چند بار یک پلات ایجاد کنیم. میانگین زمان سرعت نوشتن حین فرایند آماده سازی پلات‌ها متفاوت است، گاهی اوقات این زمان به بیش از 100 مگابایت بر ثانیه و گاهی اوقات به نزدیک صفر می‌رسد. افت زمان آماده سازی پلات‌ها یعنی نیاز به انجام کارهای محاسباتی بیشتر و مصرف حافظه بیشتر خواهید داشت. همچنین آماده کردن پلات‌ها نیاز به 4 گیگابایت رم دارد پس باز هم همانطور که اشاره شد، داشتن حافظه‌هایی با ظرفیت بالا ضروری است.

در نهایت برای درایوهای SSD پرسرعت، مهم ترین عامل محدود کننده، ظرفیت فضا است. اگر از حجم فضای موقت رسمی توصیه شده یعنی 350 گیگ بیت پیروی می‌کنید این یعنی یک SSD دو ترابایتی (1863 تبی بایت) می‌تواند حداکثر 5 پلات را به صورت همزمان مدیریت کند. تست‌های ما نشان می‌دهد که شاید بتوان 6 پلات را هم با موفقیت اجرا کرده و حتی شاید هفت پلات اما رعایت همان محدودیت 6 پلاتی ایمن تر است. اگر به دنبال انجام کاری بیشتر از این هستید (و اگر درباره فارم کردن چیا جدی هستید) نیاز به یک SSD با ظرفیت بالاتر یا چند SSD خواهید داشت. هر پلاتی که کامپیوتر شما ایجاد می‌کند هم نیاز به 4 گیگابایت حافظه و 2 ریسمان پردازنده دارد و از نظر افزایش مقیاس هم ظاهراً محدودیت‌هایی هست.

بر اساس این الزمات، در ادامه دو پیکربندی توصیه شده – یکی برای تولید سریع تر پلات‌ها (تعداد بیشتر پلات‌های همزمان) و یکی برای تولید کندتر – پیشنهاد می‌شود. همانطور که قبلاً پیش بینی شده بود، با توجه به اتفاقاتی که در چین رخ می‌دهد قیمت HDD و SSD رو به افزایش است. بهترین کار این است که به هزینه‌ها بر حسب هر گیگابایت توجه داشته باشید و اینکه آیا به محفظه هارد با قابلیت اتصال USB نیاز دارید یا خیر. وقتی برای اولین بار درباره چیا مطلب نوشتیم، قیمت HDD به ازای هر گیگابایت در درایوهای 10 ترابایتی از 0.02 دلار شروع می‌شد و حالا از 0.023 دلار شروع می‌شود و خیلی از درایوها 0.03 دلار یا حتی بیشتر قیمت دارند. گرچه ممکن است وسوسه شوید که یک درایو 14 ترابایتی یا بزرگتر بخرید اما قیمت بسیار بالای این درایوها باعث شده که گزینه چندان مناسبی تلقی نشوند.

 

پیکربندی کامپیوتر برای کار با 6 پلات چیا
قطعه توضیحات قیمت تقریبی
پردازنده Core i5-11400 189 دلار
مادربورد MSI Z490-A Pro 180 دلار
خنک کننده Box cooler
حافظه Team T-Create 32GB DDR4-3200 145 دلار
درایو SSD Sabrent Rocket 4 Plus 2TB 451 دلار
درایو HDD Seagate Exos X10 10TB 232 دلار
درایو HDD USB جایگزین 2x Seagate Portable 5TB or 2x WD Elements Portable 5TB 200 دلار
گرافیک Integrated UHD 750
منبع تغذیه (پاور) Thermaltake Toughpower GX2 80 Plus Gold 600W 75 دلار
کیس Phanteks Eclipse P360X 80 دلار
مجموع   1320 دلار

 

سیستم مبنای ما برای ساختن پلات‌ها چیا، مجهز به یک پردازنده 6 هسته‌ای و 12 ریسمانی است و ما پردازنده Core i5-11400 را انتخاب کردیم چون مقرون به صرفه تر است، با خنک کننده آماده فروخته می‌شود و سرعت بسیار بالایی دارد. Ryzen 5 5600X از شرکت AMD هم می‌تواند جایگزین خوبی باشد و در حال حاضر قیمت آن تقریباً دو برابر پردازنده i5 ذکر شده است. برای استفاده از این پردازنده نیاز به یک کارت گرافیک اختصاصی دارید و همه ما در جریان هستیم که در حال حاضر پیدا کردن چنین تجهیزاتی چقدر سخت است.

برای رسانه ذخیره اطلاعات، Sabrent Rocket 4 Plus دو ترابایتی انتخاب شد که رتبه آن 1400 TBW (تعداد ترابایت‌های قابل نوشتن) ذکر شده است. چنین درایوی برای ساختن حدود 800 تا 900 پلات کفایت می‌کند که در این حالت فارم چیای شما به خوبی کار می‌کند. با یک HDD ده ترابایتی فضای زیادی در اختیار دارید و اقتصادی ترین گزینه محسوب می‌شود – گزینه‌های 12، 14، 16 و 18 ترابایتی هم وجود دارد اما قیمت آنها به ازای هر گیگابایت، کمی بیشتر است.

در واقع اقتصادی ترین گزینه حال حاضر درایوهای USB3.0 پنج ترابایتی اکسترنال است. ما دو عدد از این درایوها را به سیستم اضافه کردیم ولی می‌توانید تنظیمات و پیکربندی دلخواهتان را انتخاب کنید. درایوهای USB پتانسیل بیشتری برای افزایش مقیاس دارند چون می‌توانید با استفاده از ‌هاب USB تعداد زیادی از این درایوها را به هم وصل کنید. بعلاوه، شاید بخواهید پس از پر شدن درایو، پلات‌های ذخیره شده را به یک سیستم مجزا منتقل کنید که انجام این کار با درایو HDD USB راحت تر انجام می‌شود و در ادامه بیشتر راجع به آن صحبت می‌کنیم.

سایر قطعات هم بیشتر بر اساس قیمت و مقرون به صرفه بودن انتخاب شده اند و البته با در نظر گرفتن بحث کیفیت. شما هم می‌توانید از یک مادربورد و کیس کوچکتر یا یک پاور متفاوت استفاده کنید. همچنین ممکن است به مرور نیاز به اضافه کردن HDD بیشتری داشته باشید. این کامپیوتر از 6 عدد ‌هارد ساتای داخلی پشتیبانی می‌کند اما ممکن است پیدا کردن فضا برای همه درایوها در کیس سخت باشد.

با نرخ 18 پلات در هر روز، حدود 30 روز زمان می‌برد تا 6 درایو HDD ده ترابایتی (یا 12 درایو USB پنج ترابایتی) پر شود. همزمان سودی که ممکن است از پلات‌های 60 ترابایتی (پلات‌های 546101.4 گیبی بایتی) به دست آورید زیاد است.

البته ما قصد نداریم که امید بیهوده به شما بدهیم چون قطعاً شرایط دائماً تغییر می‌کند. به مرور فضای خالص (یا همان نت اسپیس) بیشتر می‌شود، قیمت‌ها کاهش می‌یابد و غیره. در واقع، تنها در هفته گذشته افزایش فضای خالص باعث افت 20 درصدی سود بالقوه شد. اما در حال حاضر شخصی که 546 پلات داشته باشد می‌تواند تقریباً هر 14 روز یک بار یک بلاک چیا را حل کند و در واقع به پاداشی حدود 4380 دلار در ماه برسد. البته ممکن است به این زودی نتوانید پلات بسازید.

اینکه فضای خالص با چه سرعتی رشد کند، در چه سطحی تثبیت می‌شود و چقدر طول می‌کشد تا پلات‌های چیای خودتان را بسازید و در بلندمدت پلات‌های 60 ترابایتی شما چقدر درآمدزایی می‌کنند همگی جزء سوالاتی هستند که ممکن است برای شما ایجاد شود و پاسخ کلی این است که درآمد واقعی از آنچه در محاسبات ساده بالا به دست آمد کمتر خواهد بود. می‌توانید از این ماشین حساب پیشرفته هم برای انجام این محاسبات استفاده کنید. مثلاً با شروع از صفر پلات، ایجاد 1.8 تبی‌بایت پلات در هر روز و پر کردن درایوهای 60 ترابایتی، ظرف 6 ماه به درآمد 6200 دلاری می‌رسید.

اما واقعیت این است که نمی‌توان با قاطعیت پیش بینی کرد که قیمت یا فضای خالص چیا کوین به کجا ختم می‌شود. درآمدهای واقعی متفاوت خواهند بود و فضای خالص هم نامحدود و بی نهایت نیست در نتیجه به مرور زمان درآمدهای شما افزایش و بعد کاهش می‌یابد. همانطور که همیشه درباره ارزهای توصیه می‌شود، هیچ وقت مبلغی بیشتر از آنچه تحمل از دست دادن آن را دارید، سرمایه گذاری نکنید.

 

پیکربندی کامپیوتر برای کار با 10 پلات چیا
پلات توضیحات قیمت
پردازنده Core i9-10900 376 دلار
مادربورد MSI Z490-A Pro 180 دلار
خنک کننده Box cooler
حافظه Team T-Force Zeus DDR4-3200 64GB 290 دلار
درایو SSD Adata XPG S40G 4TB M.2 500 دلار
درایو HDD 2X Seagate Exos X10 10TB 464 دلار
درایو HDD USB جایگزین 4x Seagate Portable 5TB or 4x WD Elements Portable 5TB 400 دلار
گرافیک Integrated UHD 630  
منبع تغذیه (پاور) Thermaltake Toughpower GX2 80 Plus Gold 600W 75 دلار
کیس Phanteks Enthoo Pro 100 دلار
مجموع   1921 دلار

این پیکربندی خاص یک پردازنده 10 هسته‌ای دارد که باز هم به دلیل قیمت مناسب تر از محصولات اینتل انتخاب شده است. این بار حافظه دو برابر شده و از یک SSD چهار ترابایتی استفاده شده است. شاید این SSD خیلی پرسرعت نباشد اما رقم TBW آن 2560 ذکر شده که برای 1600 پلات کافی است.

همین SSD باید برای رسیدن به سطح 10 پلات همروند کافی باشد که تقریباً به 3.725 تبی‌بایت نیاز خواهد داشت. ما یک HDD ده ترابایتی هم اضافه کردیم تا همزمان دو مجموعه 5 پلاتی داشته باشیم که در آن پلات‌های ایجاد شده به HDDهای مختلف هدایت می‌شوند (طوریکه سرعت نوشتن پایین HDD باعث ایجاد تأخیر پس از تکمیل پلات‌های هر دسته نشود).

در واقع، شاید بهترین کار استفاده از 10 عدد درایو 10 ترابایتی (یا 10 درایو USB 5 ترابایتی باشد) که در آن صف‌های تولید پلات خارج از هر درایو نوشته می‌شوند. سپس می‌توانید یک مجموعه پلات را از قبل برنامه ریزی کنید و سیستم را طوری تنظیم کنید که این کارها را به صورت خودکار انجام دهد. مسلماً داشتن ده عدد ‌هارد 5 ترابایتی یا 10 ترابایتی نیاز به صرف هزینه زیادی دارد در نتیجه ممکن است استفاده از 5 درایوی که هر کدام همزمان روی 2 صف کار می‌کنند، مناسب تر باشد.

سایر پلات‌ها اکثراً همان پلات‌هایی هستند که قبلاً اشاره شد اما در اینجا برای افرادی که مایلند کارهای فارمینگ و پلات سازی را روی یک کامپیوتر انجام دهند، از یک کیس بزرگتر استفاده شده است. در چنین کیسی باید بتوانید حداقل 10 عدد HDD قرار دهید (با استفاده از خشاب‌های 5.25 اینچی) و با ظرفیت کل 918 پلات. با نرخ تولید 30 پلات در هر روز، حدود 30 روز طول می‌کشد تا هر 10 درایو 10 ترابایتی پر شوند (که این موضوع در محاسبه قیمت‌ها در نظر گرفته نشده است).

همانطور که قبلاً اشاره شد، نمی‌توان درباره سودآوری پیش فرض خاصی داشت چون به احتمال بسیار زیاد در عمل تولید بسیار کمتری از این سطح خواهید داشت اما چنین پیکربندی باید بتواند (طبق محاسبات تئوری و نه در عمل) هر روز 8.5 بلاک چیا تولید کند و در هر ماه 7360 دلار برای شما درآمدزایی کند. با استفاده از ماشین حساب پیشرفته و با شروع از صفر پلات ظرف بیش از 6 ماه به رقم 10340 دلار می‌رسیم.

فارمینگ طولانی مدت چیا

فارمینگ

تا اینجا تمرکز اصلی ما سخت‌افزار مورد نیاز برای ساختن پلات‌ها بود که بخش سخت کار فارم کردن چیا کوین است. پس از ساختن فارم خودتان می‌توانید با روش‌هایی به صورت کارآمد از آن نگهداری کنید. گرچه می‌توان با استفاده از کارت‌های ساتای PCIe و منبع تغذیه اضافه، کامپیوتری با ده‌ها HDD سرهم کرد اما می‌توان با استفاده از یک رزبری پای برای فارم کردن چیا کوین راحت تر کار کرد.

در واقع خود تولیدکنندگان چیا هم همین راهکار را برای فارمینگ طولانی مدت آن پیشنهاد داده اند. در قسمت بالا یک نمونه از یک فارم 96 ترابایتی را مشاهده می‌کنید که شامل 30 HDD با ظرفیت‌های مختلف است که از طریق USB اتصال آنها برقرار شده و با یک رزبری پای کار می‌کنند. توصیه ما همگام سازی با بلاک‌چین چیا و بعد کپی کردن دیتابیس به صورت دستی روی رزبری پای برای شروع کار است چون در غیر این صورت ممکن است انجام این کار مدت زیادی زمان ببرد.

می توانید با یک کامپیوتر ویندوزی ساده هم کار کنید اما تعداد پورت‌های ساتای قابل استفاده شما بستگی به تعداد پورت‌های روی مادربورد دارد و یا ممکن است نیاز به اضافه کردن کارت‌های ساتای PCIe داشته باشید. برای حل این مشکل می‌توان از رابط USB به ساتا و ‌هاب USB (با پای یا بدون پای) استفاده کرد. مزیت بعدی هم عدم ایجاد بار روی منبع تغذیه است چون معمولاً این محفظه‌ها – یا ‌هاب USB – منبع برق خودشان را دارند و پس از اینکه ساختن فارم را تکمیل کردید، هزینه‌های برق اتصال و فعالیت ده‌ها ‌هارددرایو چندان زیاد نخواهد بود – در این حالت 50 عدد HDD به اندازه یک کارت RTX 3080 که اتریوم ماین می‌کند، انرژی مصرف می‌کنند.

نکاتی درباره استخرهای چیا

استخر چیا

در حال حاضر یک نکته مهم درباره چیا وجود دارد، اینکه هنوز پشتیبانی خوبی از فارمینگ چیا به روش دسته جمعی (یعنی با استخرهای ماینینگ) وجود ندارد. کارهایی در این زمینه انجام شده و استخرهایی هم وجود دارند اما برای کار با این استخرها باید کلید کوین‌های چیای خودتان را در اختیار آنها قرار دهید. چنین کاری امن نیست و به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. توسعه دهندگان چیا در حال کار برای رفع این مشکل هستند اما هنوز راهکار جامعی ارائه نشده است.

یک نگرانی دیگر هم درباره استخرهای فارمینگ فعلی موجود است اینکه کلید استخر در پلات‌های تولیدی شما ثبت می‌شود. در نتیجه ترک کردن استخر، حرکت به یک استخر دیگر و تولید پلات‌های جدید برای یک استخر جدید بسیار سخت و زمانبر خواهد بود.

خوشبختانه طبق گفته‌های برام کوهن قابلیت پشتیبانی از استخرها در راه است و قرار است در آپدیت هفدهم ماه می‌ شاهد تغییراتی باشیم. خبر بد این است که قرار نیست پلات‌های فعلی به استخرها منتقل شود – و باید دوباره برای استخرهای مورد نظرتان پلات بسازید. پس از اینکه آپدیت جدید پیاده سازی شود، به احتمال زیاد می‌توان آنها را بین استخرهای مختلف منتقل کرد اما این موضوع قطعی نیست و باید منتظر ماند و دید که شرایط چه تغییری می‌کند.

این یعنی در حال حاضر بیشتر حجم فارمینگ چیا به صورت تک نفره انجام می‌شود. همچنین برای اینکه بتوانید بلاکی بسازید نیاز به فضای زیادی برای ذخیره اطلاعات و پلات‌ها زیادی دارید. در حال حاضر تخصیص 20 ترابایت فضا به پلات‌های چیا حدوداً منجر به ایجاد یک بلاک در ماه می‌شود. اگر می‌خواهید شانس زیادی برای تولید بلاک در هر هفته داشته باشید، نیاز به حدود 10 ترابایت فضا دارید که با این پلات‌ها پر شده باشند. البته سایر فارمرها هم در حال تلاش برای انجام همین کار هستند در نتیجه مسلماً به مرور زمان تولید بلاک شما کاهش می‌یابد.

چگونه پلات‌های چیا را بسازیم؟

تا اینجا تنها یک نگاه کلی به فرایند ساختن پلات‌ها داشتیم. انجام این کار خیلی پیچیده نیست اما یکسری نکته و چالش در این زمینه وجود دارد. اول اینکه نمی‌توان فرایند ساخت پلات‌ها را متوقف و ری استارت کرد در نتیجه سیستم شما باید شبانه روزی کار کند. نباید این کار روی لپ تاپی انجام دهید که احتمال خاموش شدن آن وجود دارد هر چند از نظر تئوری می‌توان سیستم را روی حالت Sleep قرار داده و بعد کار را ادامه داد اما اگر فضای ذخیره موقت را بیش از حد پر کنید، چیا دچار مشکل شده و شما هم همه پیشرفتی که برای ساختن پلات‌ها داشته اید را از دست می‌دهید و از آنجایی که ممکن است انجام این کار شش تا هفت ساعت زمان ببرد، از دست رفتن آن به هیچ وجه خوشایند نیست.

طبعیتاً اولین مرحله این کار نصب چیا است. ما این کار را با استفاده از ویندوز انجام دادیم هر چند امکان انجام آن روی مک او اس هم وجود دارد و می‌توان سورس کد آن برای نسخه‌های مختلف لینوکس را کامپایل کرد. پس از نصب باید صبر کنید که با بلاک‌چین همگام شوید و بعد کار روی فارمینگ را شروع کنید اما باز هم می‌توانید پیش از همگام شدن کامل بلاک‌چین شروع به ساخت پلات‌ها چیا کنید. ممکن است انجام این کار حدود 10 ساعت زمان ببرد اما با اضافه شدن بلاک‌های بیشتر، طولانی تر خواهد شد.

اسکرین شات

همچنین برای شروع نیاز به ساختن کلیدهای خصوصی جدید دارید – از کلید بالا استفاده نکنید چون هر شخصی که به این مطلب دسترسی داشته باشد می‌تواند کوین‌های شما را سرقت کند. از عبارت یادآور 24 کلمه‌ای خودتان اسکرین شات گرفته و آن را بنویسید چون این تنها راه برای دسترسی دوباره به والت خودتان در صورت ایجاد مشکل برای کامپیوترتان است. این اسکرین شات را در محلی امن نگه دارید.

اسکرین شات

در مرحله بعد، شما صفحه اصلی را مشاهده می‌کنید. همانطور که در بالا اشاره شد، ممکن است همگام شدن مدت زیادی طول بکشد و اطلاعات نمایش داده شده روی این صفحه پیش از همگام شدن کامل با بلاک‌چین، جدید و به روز نخواهد بود مثلاً اسکرین شات بالا وقتی گرفته شده که کل فضای خالص چیا کوین حدود 1.51 اگزبی‌بایت بوده است. تب‌های Wallets و Farms در سمت چپ در حال حاضر اطلاعات مفیدی ندارند در نتیجه به تب Plots رفته و فرایند ساختن پلات‌ها را آغاز می‌کنیم.

اسکرین شات

اگر قبلاً پلاتی ساخته باشید، می‌توانید پوشه آن را اینجا وارد (import) کنید اما کلید شما باید همان کلیدی باشد که برای تولید پلات‌ها استفاده شده بود. اگر به هر نحوی به فایل‌های پلات شخص دیگری دسترسی پیدا کنید بدون اینکه کلید آن را در اختیار داشته باشید نمی‌توانید کار خاصی انجام دهید. باز هم همانطور که اشاره شد، مراقب کلید خودتان باشید و آن را در فضای آنلاین منتشر نکنید. حالا روی دکمه Add a Plot کلیک کنید.

اسکرین شات

ما در اینجا 6 پلات k=32 را انتخاب کردیم با ده دقیقه تأخیر بین شروع هر فرایند پلات سازی. به این ترتیب بین هر بار تکمیل پلات‌ها حدود 10 دقیقه تأخیر وجود خواهد داشت که برای انتقال دادن پلات تکمیل شده به پوشه نهایی کافی است.

Temporary Directory محل مربوط به درایو SSD سریع و بزرگ شماست. می‌توانید تأخیر بین ساخت پلات‌ها را کاهش دهید اما بدون شک ساختن همزمان 6 پلات روی بیشتر درایوهای SSD فشار ایجاد می‌کند. دقت داشته باشید که چیا برای ذخیره موقت هر پلات به 239 گیبی‌بایت نیاز دارد – مشخص نیست (برای ما) که این حجم علاوه بر 101.4 گیبی‌بایت برای پلات نهایی است یا خیر اما حجم فضای استفاده شده بین دوره ساخت پلات تغییر می‌کند.

در رابطه با k=32 دقت داشته باشید که این اندازه پلات‌ها روی درایو شماست. تنظیم k=33 منجر به دو برابر شدن نیاز به فضای ذخیره موقت می‌شود در نتیجه شبیه به دو عدد پلات k=32 است. شبکه چیا در نهایت استفاده از پلات‌های k=32 را متوقف خواهد کرد اما قرار نیست این اتفاق تا سال‌های 2026-2031 رخ دهد. اما اگر می‌خواهید از همین حالا ساختن پلات‌های بزرگتر را شروع کنید، این ایده چندان هم بد نیست (البته با این فرض که چیا مدت زیادی ماندگار شود).

وقتی همه تنظیمات انجام شد، روی دکمه Create Plot در پایین صفحه کلیک کنید و چند ساعتی (6 تا 8 ساعت) صبر کنید. پس از گذشت این مدت زمان همه چیز باید به درستی و بدون هیچ مشکلی پیش رفته باشد و حالا می‌توانید پلات‌های فعال خودتان در فارم چیا را مشاهده کنید. حالا 6 پلات دیگر را از صف خارج کنید (یا هر تعداد که کامپیوتر شما می‌تواند انجام دهد) و با انجام این کار باید بتوانید هر روز حدود 3 سیکل را تکمیل کنید.

اما یک روش دیگر هم برای انجام این کار وجود دارد. طبق تجربه ما، می‌توانید سیستم را چند روز رها کنید تا پیوسته برای شما پلات‌های جدید تولید کند. توصیه می‌کنیم که صف‌های مجزا ساخته و به اپلیکیشن اعلام نکنید که پلات‌ها را همزمان تولید کند. در این حالت هم هر صف به صورت همزمان با سایر صف‌ها کار می‌کند اما به این ترتیب می‌توانید پر شدن HDD را از قبل برنامه ریزی کنید.

مثلاً اگر کامپیوتری را در نظر بگیریم که پلات‌ها را با ضریب 6 ایجاد می‌کند، در این حالت 6 صف مجزا از پلات‌های 15 تایی خواهیم داشت (2 عدد از صف‌ها باید 16 پلات داشته باشند تا درایو کاملاً پر شود). شاید این تنظیمات در اپلیکیشن گیج کننده و مبهم به نظر برسد اما به این ترتیب پر کردن یک درایو 10 ترابایتی کامل برای شما حدود 5 روز زمان می‌برد. باز هم هر زمان که خواستید می‌توانید میزان پیشرفتتان را بررسی کنید اما نیازی نیست که هر روز چند بار برگردید و شرایط را چک کنید (البته هر روز حداقل یک بار بررسی را انجام دهید چون احتمال بروز نقص فنی در این فرایند وجود دارد).

سپس سیستم را آنلاین رها کنید (به غیر از وقتی که قرار است درایو کامل را به یک سیستم مجزا با همان کلید منتقل کنید) تا بالاخره موفق به حل کردن یک بلاک، به دست آوردن مقداری کوین XCH شوید و امیدوار باشید که قیمت این ارز افزایش یافته یا آن را با یک ارز دیگر مبادله کنید.

چیا فارمینگ روی چند کامپیوتر

در قسمت بالا، نحوه فارم کردن چیا روی یک کامپیوتر را توضیح دادیم اما همانطور که احتمالاً متوجه شدید، ممکن است پر کردن HDD با پلات‌ها مدتی زمان ببرد. گرچه از نظر فنی می‌توان کامپیوترهای دیگری را جمع کرده و چیا را با استفاده از همان عبارت یادآور 24 کلمه‌ای روی آنها هم نصب کرد اما یک روش بهتر هم وجود دارد و این روش چیا هاروستر (Chia harvester) نام دارد.

ایده کلی این روش کاملاً ساده است: با داشتن یک نود چیا روی شبکه که همه چالش‌ها و آپدیت‌ها را برای شما حل می‌کند، شرایط بهتری خواهید داشت. گرچه ترافیک شبکه چیا پهنای باند زیادی مصرف نمی‌کند اما معقول نیست که چند کامپیوتر مختلف را برای این کار اختصاص دهید که همواره سعی به همگام سازی با شبکه داشته باشند (بخصوص برای فارم‌های بزرگ). در حال حاضر اندازه این بلاک‌چین از ظرفیت 2.6 گیگابایتی آن عبور کرده و به مرور زمان بزرگتر هم می‌شود.

در حالت ایده آل شما سعی می‌کنید سریع ترین کامپیوترتان را برای نود کامل چیا تخصیص دهید بعد سایر کامپیوترهای شبکه را به عنوان هاروستر برنامه ریزی کنید. این هاروسترها به نود اصلی رجوع می‌کنند و نیازی به همگام سازی و سایر مباحث این چنینی ندارند. همچنین بهتر است که به جای کار با رابط گرافیکی، کار کردن با خط فرمان را یاد بگیرید و به آن عادت کنید. خوشبختانه انجام این کار سخت نیست.

اول سعی کنید نود چیای خودتان را به همان صورتی که اشاره شد فعال کنید – اینجا لازم نیست چیز خاصی تغییر کند. همگام سازی با بلاک‌چین مدتی زمان می‌برد اما می‌توانید قبل از تکمیل این فرایند شروع به تولید پلات کنید. برای نودهای هاروستر ثانویه، کار را با نصب چیا به همان روشی که اشاره شد آغاز کنید. اما وقتی که رابط کاربری به شما نمایش داده شد و از شما پرسید که قصد دارید کلید جدیدی بسازید یا از یک عبارت یادآور استفاده کنید، از این برنامه خارج شده و خط فرمان را باز کنید – البته فرمان‌های پاورشل هم برای شما کار می‌کنند.

برای تکمیل این فرایند باید چند کار را انجام دهید. اول نیاز به پوشه CA (Certificate Authority) از نود اصلی خودتان دارید. می‌توانید این پوشه را طریق شبکه به اشتراک بگذارید هر چند این روش خیلی امن نیست – اما اگر قصد دارید فارمی را از منزل راه اندازی کنید، احتمالاً مشکلی نخواهید داشت. همچنین شما به نام و آدرس آی‌پی کامپیوتر اصلی چیای خودتان هم نیاز دارید پس کار را از همین جا شروع می‌کنیم. صفحه About کامپیوترتان را باز کنید (با ترکیب کلیدهای ویندوز و X در ویندوز 10 و یا ویندوز و I برای باز کردن اپلیکیشن Settings و بعد کلیک کردن روی گزینه System و سپس About).

5 1

در حالت پیش فرض، اگر قبلاً نامی برای کامپیوترتان انتخاب نکرده باشید، اسامی مثل Desktop-AH81JFG برای آن انتخاب می‌شود که به خاطر سپردن آنها چندان راحت نیست در نتیجه باید یک نام مناسب برای کامپیوترتان انتخاب کنید مثل ChiaFarmer یا DontLook یا هر نام دلخواه دیگری. همچنین باید کامپیوترتان را ریبوت کنید و البته کامپیوتر اصلی باید از طریق سیم و لن به شبکه متصل شود. البته اینطور نیست که نتوانید از وای فای استفاده کنید اما معمولاً با کانکشن باسیم تأخیر در حد چند میلی ثانیه کمتر است و همین کاهش تأخیر می‌تواند تأثیر زیادی داشته باشد.

حالا دوباره به فولدر CA برمی گردیم و آن را به اشتراک می‌گذاریم. در کامپیوتر اصلی که برای فارم کردن چیا تنظیم کردید، پنجره Run را (با فشردن ترکیب کلیدهای ویندزو و R) باز کرده و برای دسترسی به پوشه پیکربندی چیا عبارت را “%USERPROFILE%\.chia\mainnet\config\ssl” تایپ کنید.

اسکرین شات

روی پوشه CA راست کلیک کرده و سپس Properties را انتخاب کنید. حالا روی تب Sharing کلیک کنید. البته ما پوشه Advanced Sharing را ترجیح می‌دهیم. سپس گزینه Share this folder را تیک بزنید، در صورت تمایل نام پوشه را تغییر دهید (معمولاً همین نام پیش فرض ca بد نیست) و روی Permissions کلیک کنید. حالا Everyone را از این فهرست حذف کنید. بعد روی Add کلیک کرده، Authenticated Users را تایپ کرده، روی دکمه Check Name و بعد OK کلیک کنید. حالا فقط کامپیوترهایی که نام کاربری و رمزعبور سیستم شما را بدانند می‌توانند به پوشه به اشتراک گذاشته شده شما دسترسی پیدا کنند – البته با این پیش فرض که برای ویندوز رمز گذاشته باشید.

حالا آماده تنظیم کامپیوتر دوم می‌شویم. یک خط فرمان (با فشردن کلیدهای ویندوز و R، سپس cmd و بعد اینتر) یا خط پاورشل (با فشردن ترکیب کلیدهای ویندوز و X و بعد I) باز کنید. باید پوشه اصلی چیا در این سیستم را تغییر دهیم پس می‌نویسیم:

cd “%LOCALAPPDATA%\chia-blockchain\app-1.1.5\resources\app.asar.unpacked\daemon”
[PowerShell:] cd “$ENV:LOCALAPPDATA\chia-blockchain\app-1.1.5\resources\app.asar.unpacked\daemon”

اگر با یک نسخه جدیدتر از چیا کار می‌کنید، باید قسمت app-1.1.5 از این فرمان را تغییر دهید. حالا شما در دایرکتوری قرار دارید که در آنجا می‌توانید هاروستر را پیکربندی کنید. همچنین باید آی‌پی کامپیوتر اصلی چیا را داشته باشیم، پس می‌نویسیم:

ping -4 [Main PC Name]

حالا باید در پاسخ، آی‌پی را مشاهده کنید به این ترتیب:

اسکرین شات

آدرس آی‌پی کامپیوتر مورد استفاده در این مثال 10.0.0.135 است. ممکن است آی‌پی شما هم شبیه به همین آی‌پی باشد یا چیزی شبیه به 192.168.1.xxx یا کاملاً متفاوت باشد. این عدد هر چه که بود، باید برای همه کامپیوترهایی که تنظیم می‌کنید، یکسان باشد – البته اگر سرور DHCP خانگی شما (روتر، کابل یا مودم DSL) به صورت دوره‌ای آی‌پی‌ها را تغییر می‌دهد باید یک آی‌پی ثابت برای کامپیوتر اصلی خودتان تعریف کنید.

این موضوع را باید خود شما مدیریت کنید چون بسته به شرایط و سخت‌افزار شبکه، نحوه انجام آن متفاوت است. خلاصه کار به این صورت است که: DHCP را طوری پیکربندی کنید که یک محدوده از آی‌پی‌ها را استثناء کند و بعد کامپیوتر اصلی را از طریق بخش properties کارت شبکه و تنظیمات IPv4 طوری تغییر دهید که از یک آی‌پی ثابت بین آی‌پی‌های  استثناء استفاده کرده و آی‌پی مودم/روتر را به عنوان درگاه تنظیم کنید. یا اگر روتر شما اجازه تخصیص کامپیوترهایی خاص به یک آی‌پی را می‌دهد، می‌توانید از این روش استفاده کنید.

حالا هاروستر را آماده می‌کنیم. برای انجام این کار دستور زیر را تایپ کنید:

.\chia.exe stop all –d


به این ترتیب می‌توانید مطمئن شوید که چیا اجرا نمی‌شود (چون نباید بشود). می‌توانید با تایپ کردن دستور زیر بررسی کنید که چه مکان‌هایی برای ایجاد پلات در این نود اسکن می‌شوند:

.\chia.exe plots show


با تایپ کردن chia یا .\chia.exe هم فهرست همه گزینه‌ها را مشاهده می‌کنید و می‌توانید با الحاق –h (مثل “.\chia.exe plots -h”) پارامترهای این گزینه‌ها را مشاهده کنید. فرمان مفید بعدی .\chia.exe plots check است که همه پلات‌ها را بررسی کرده و به شما اطلاع می‌دهد که چه تعداد پلات دارید و این پلات‌ها معتبر هستند یا خیر.

نکته: اگر پلات‌های زیادی دارید، انجام این کار زمان می‌برد اما لازم است برای پیکربندی یک کار مهم را انجام دهید یعنی پیکربندی گزینه‌های مربوط به نود‌ هاروستر. برای انجام این کار دستور زیر را تایپ کنید:

      .\chia.exe init -c [Your CA folder location]

 

اسکرین شات 3

در این مثال مشاهده می‌کنید که فایل پیکربندی CA از کامپیوتر اصلی Ryzen5900X به کامپیوتر محلی وارد شده است. کار ما تقریباً تکمیل شده و حالا این دستور را تایپ می‌کنیم:

.\chia.exe configure –set-farmer-peer [Main PC IP Address]:8447

قسمت :8447 مشخص کننده پورت مورد استفاده است که پورت پیش فرض یعنی 8447 انتخاب شده است. می‌توانید این پورت را تغییر دهید اما توضیحات آن در محدوده این بحث نیست. آخرین فرمان ما این فرمان است:

.\chia.exe start harvester -r

اسکرین شات 4

به این ترتیب کامپیوتر دوم به عنوان نود هاروستر تنظیم می‌شود و پارامتر –r آن را ری‌استارت می‌کند (برای احتیاط). پس از تکمیل این فرایند، به اپلیکیشن Chia در کامپیوتر اصلی رفته و وارد صفحه Farm می‌شوید. در اینجا باید بتوانید هاروسترهای فعال را مشاهده کنید. تقریباً هر دو دقیقه یک بار، شبکه چیا یک چالش جدید ایجاد می‌کند که نود اصلی شما می‌تواند به آن پاسخ دهد و همزمان همه پلات‌های هاروسترهای متصل به آن بررسی می‌شوند. با فرض اینکه همه چیز درست پیش برود، موقعیت خوبی برای فارم کردن بلاک‌ها خواهید داشت.

شروع به کار خودکار هاروستر چیا

اگر قصد تنظیم و راه اندازی یک نود هاروستر دائمی را دارید شاید بهتر باشد هاروستر بالا را طوری پیکربندی کنید که هنگام بوت شدن سیستم به صورت خودکار شروع به کار کند. انجام این کار با استفاده از زمانبند Task Scheduler ویندوز خیلی سخت نیست. نحوه انجام این کار در این ویدیو شرح داده شده اما ما یکسری از آیتم‌ها را جابجا کردیم. پس از راه اندازی سیستم، صفحه زیر را مشاهده می‌کنید (می‌توانید اندازه و نوع این طرح را تغییر دهید تا قادر به مشاهده همه اطلاعات باشید).

اسکرین شات 5

شاید این تنظیمات کمی پیچیده و عجیب به نظر برسند اما هر چیزی که در این صفحه می‌بینید را نادیده بگیرید. به سمت راست رفته و روی گزینه Create Task کلیک کنید تا یک آیتم زمانبندی شده جدید اضافه کنید. در گالری زیر همه اسکرین شات‌ها قرار دارند اما مرحله به مرحله آنها را بررسی می‌کنیم.

در تب General یک نام برای کار مورد نظر انتخاب کنید مثل Start Chia Harvester. می‌توانید برای کار مورد نظر توضیحات هم درج کنید اما خیلی ضروری نیست. گزینه اجرا در صورت لاگین بودن یا نبودن کاربر را تیک زده و آن را برای ویندوز 10 پیکربندی کنید (شاید انجام این کار خیلی ضروری نباشد، اما برای احتیاط انجام آن بهتر است). حالا در تب Triggers یک تریگر جدید اضافه کرده و آن را روی حالت At startup تنظیم کنید.

مهم ترین قسمت‌ها در تب Actions قرار دارند مثل آیتم‌هایی که می‌خواهیم اجرا شوند. روی دکمه New… کلیک کنید و بعد در باکس Program/script عبارت powershell.exe را تایپ کرده و در باکس Add arguments کد زیر را درج کنید:

-executionpolicy bypass -NonInteractive -NoExit -command “$ENV:LOCALAPPDATA\chia-blockchain\app-1.1.5\resources\app.asar.unpacked\daemon\chia.exe start harvester”

به این ترتیب پاور شل که جایگزین خط فرمان قدیمی است اجرا می‌شود و این فرمان به پاور شل اعلام می‌کند که سیاست اجرا را نادیده گرفته، اجازه تعامل با کاربر را ندهد، وقتی فرمان تکمیل می‌شود از برنامه خارج نشود (چون در صورت خروج، پردازش‌های فرعی مثل فرمانی که قصد اجرای آن را داریم هم لغو می‌شوند) و در نهایت فرمان اصلی یعنی chia start harvester مشخص شده است. داشته باشید که $ENV:LOCALAPPDATA به دایرکتوری AppData\Local کاربر گسترش می‌یابد و اگر در حال اجرای یک نسخه متفاوت (جدیدتر) از چیا هستید، باید قسمت app-1.1.5 را متناسب با نسخه نرم افزار تغییر دهید.

در نهایت، در تب Conditions تیک گزینه Start the task only if the computer is on AC power را بردارید (مگر اینکه از لپ تاپ استفاده می‌کنید و می‌خواهید زمانی که لپ تاپ با باتری کار می‌کند، این برنامه را اجرا نکند) و بعد گزینه Start only if the following network connection is available” — which is set to “Any connection را تیک بزنید (برای احتیاط در مواقعی که ممکن است کانکشن شما قطع شود) و تیک گزینه Stop the task if it runs longer than: را بردارید (چون به هیچ وجه مایل نیستیم که برنامه متوقف شود).

روی دکمه OK کلیک کنید. حالا از شما خواسته می‌شود که اطلاعات لاگین را وارد کنید تا امکان اجرای کار حتی در صورتی که به سیستم لاگین نکرده باشید هم فراهم شود. اگر مایلید که یک بار همه چیز را امتحان کنید، ادامه داده و کامپیوتر هاروستر را ری‌استارت کنید. با فرض اینکه حداقل چند پلات روی کامپیوتر دارید، حالا باید سیستم شما فعال شده و شروع به کار کند و در تب Farm بتوانید کامپیوتر اصلی و رکوردهای مربوط به آن را مشاهده کنید (در حال حاضر تنها نشانه، تعداد پلات‌ها در هر هاروستر است).

7 36 45 64 63 82 131 14

گرچه می‌توان از طریق رابط کاربری گرافیکی، پلات‌های بیشتری اضافه کرد اما در این حالت هم باز باید رابط گرافیکی را روی همه کامپیوترها اجرا کنید. می‌توانید به راحتی و از طریق خط فرمان پلات اضافه کنید. پاورشل را باز کنید، به فولدر Chia بروید (cd $ENV:LOCALAPPDATA\chia-blockchain\app-1.1.5\resources\app.asar.unpacked\daemon\). سپس برای هر صف از پلات‌ها دستور زیر را تایپ کنید:

.\chia.exe plots create -n [Number of Plots] -f [Your Farmer Key] -p [Your Pool Key] -t [SSD Temp Folder] -d [Final HDD Folder]

کلیدهای فارمر و استخر برای شما متفاوت و منحصربفرد هستند و نباید آنها را در اختیار کسی قرار دهید. به خصوص اگر قصد دارید ماینینگ را به صورت تک نفره انجام دهید (این کلیدها برای کامپیوتر اصلی ساخته می‌شوند در نتیجه می‌توانید با اجرای دستور .\chia.exe keys show در این کامپیوتر کلیدها را دریافت کنید. این کد را در یک فایل متنی تایپ کنید که امکان دسترسی به آن از طریق شبکه وجود داشته باشد و بتوان آن را در هاروسترها کپی کرد. البته قرار دادن کوین‌های چیا روی یک فایل در کامپیوتر با مخاطراتی همراه است اما اگر شخصی به کامپیوتر اصلی شما دسترسی پیدا کند، در هر صورت می‌تواند کلیدها را پیدا کند).

دستور بالا را 6 یا 10 بار (بسته به تعداد صف‌های همزمان خودتان) و هر بار از یک نمونه پاور شل مجزا اجرا کنید (می‌توانید یک اسکریپت برای راه اندازی همه این کدها اجرا کنید اما انجام این کار را به مخاطب واگذار می‌کنیم) و پوشه‌های موقت و نهایی را طبق نیاز تغییر دهید. اگر Task Manager را باز کنید، باید فعالیت زیادی برای پردازنده، رم و SSD مشاهده کنید. پنجره فرمان پاورشل را باز بگذارید چون اکنون در حال اجرای تولید پلات‌ها است.

نکته آخری که باید ذکر کنیم این است که ممکن است با فارم کردن تک نفره خیلی زیاد بلاک ماین نکنید – و حتی با داشتن فضای زیاد چند هفته یا چند ماه زمان ببرد تا یک بلاک فارم کنید. در حال حاضر تقریباً با فضای خالص 4.53 اگزبی‌بایت فعلی شبکه، 550 پلات (یک ‌هارد حدوداً 60 ترابایتی) هر 19 روز یک بلاک ماین می‌کند و البته فضای خالص شبکه روزبروز بیشتر می‌شود. به همین دلیل بهتر است با استخرهای ماینینگ که قرار است از هفدهم می‌ رونمایی می‌شوند کار کنید.

چیا فارمینگ: جمع بندی

چیا فارمینگ

همین درآمدی که می‌توان از طریق فارمینگ کسب کرد باعث شده عده زیادی به دنبال انجام این کار باشند و به هر حال قیمت‌ها هم افزایش پیدا می‌کند. در حال حاضر مثلاً می‌توان ظرف چند هفته هزینه خرید یک کارت RTX 3080 را جبران کرد. اگر به دنبال SSD یا ‌هارددرایو هستید، این نکته را در نظر داشته باشید که به زودی چیا می‌تواند باعث کمبود محصول در این حوزه شود.

قیمت چیا در اولین هفته معاملات آن از حدود 1600 دلار شروع شد، بعد به حدود 1900 دلار افزایش یافته و به 560 دلار ریزش کرد اما باز دوباره افزایش قیمت یافت و در حدود هزار دلار ثبات ماند و در چند هفته اخیر در همین حدود باقی ماند. اگثر اکسچنج‌ها هم حالا به این تب جدید پیوسته اند و حجم معاملات روزانه چیا کوین حدود 125 میلیون دلار است.

در حال حاضر باز هم قیمت چیا حدود هزار دلار است و به احتمال زیاد در همین حدود باقی خواهد ماند هر چند چشم انداز طولانی مدت آن مشخص نیست. اما اگر فکر می‌کنید که این رقم زیاد است، کافیست نگاهی به مارکت کپ (ارزش کل بازار) بیت‌کوین، اتریوم و سایر کوین‌های محبوب داشته باشید. چیا حتی با در نظر گرفتن 21 میلیون XCH که از قبل ماین شده، در حال حاضر ارزش بازار حدود 22 میلیارد دلاری دارد – که با حذف کوین‌های از پیش ماین شده به رقم 529 میلیون دلار می‌رسیم. با توجه به اینکه در حال حاضر ارزش کل بازار کریپتو حدود 2.37 تریلیون دلار برآورد می‌شود، قطعاً عده زیادی به این بازار علاقمند هستند.

مهم تر از قیمت، بحث حجم معاملات است. در روز اول حجم معاملات این کوین تنها 11 میلیون دلار بود اما در روزهای پنجشنبه/جمعه به 10 برابر افزایش یافت. شاید به نظر برسد که این رقم حاصل دستکاری بازار است اما هر کسی که ادعا کرد چیا پس از 12 ساعت اول معاملات محو می‌شود، در اشتباه بود.

برخلاف سایر ارزهای دیجیتال، ساختن هر چه بیشتر پلات‌های چیا نیاز به تلاش بیشتری دارد اما هنوز هم شاهد افزایش چشمگیر فضای خالص شبکه هستیم که در حال حاضر حدود 4.7 اگزبی بیت است و هفته پیش 80 درصد افزایش داشت. به احتمال زیاد حداقل در چند هفته آینده این رقم با شتاب زیادی صعود می‌کند و بعد آرام تر شده و روند خطی پیدا می‌کند.

هنوز هم نگرانی‌هایی درباره اتلاف انرژی و سایر جوانب ارزهای دیجیتال وجود دارد اما حداقل چیا میزان مصرف انرژی را به طور چشمگیری کاهش می‌دهد. البته شاید این کاهش مصرف موقتی باشد. 50 ‌هارددرایو به اندازه یک جی پی یوی پیشرفته انرژی مصرف می‌کنند اما اگر فارمینگ چیا نیاز به استفاده 50 برابری از هارددرایوها پیدا کند، مصرف این شبکه هم به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌یابد. در نتیجه با توجه به نگرانی‌های محیط زیستی، امیدواریم که چنین اتفاقی رخ ندهد.

مطالب مرتبط

1 comment

فرشاد جمعه , ۷ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۱۵:۴۶ - ۱۵:۴۶

سلام. مطلب طولانی بود، ولی ای کاش بطور درست حسابی توضیح میدادید! یعنی اینکه با خوندنش میشد استارت زد، ولی متأسفانه کاربردی نبود. خیلی جسته گریخته بود.
بدرد من که نخورد، و الان باید به منابع دیگه مراجعه کنم تا بتونم کارو شروع کنم.
بهرحال خسته نباشید.

Reply

دیدگاه شما چیست؟