هارد SSD یا HDD همیشه انتخاب سختی است.
قصد داریم این پست به بررسی تفاوت های این دو مدل پرداخته و شما را در انتخاب یک SSD سریع یا یک هارد فضا دار کمک کنیم.
هارد SSD یا HDD همیشه محل بحث و صحبت است.
درایو های حافظه مانند SSD (درایو های حالت جامد) و HDD (درایو های دیسک سخت) یکی از از بخش های ضروری هر کامپیوتر یا لپ تاپی است.
اما جدا از تفاوت های بین این دو، موضوع اینکه هارد SSD یا HDD بهتر است، همیشه از ذهن تمام مشتریان عبور می کند.
از زمانی که PS5 و Xbox سری ایکس SSD را انتخاب کرده اند، این مسئله تا حدودی تغییر کرده است.
اما آگاهی بیشتر در مورد نقاط قوت و ضعف هر دو مدل درایو برای همه خوب است که کمک کند که تا بتوانند انتخاب درستی بین هارد SSD یا HDD برای ارتقا سخت افزاری آینده کامپیوتر، لپ تاپ یا کنسول بازی خود داشته باشند تا همانطور که می خواهند دستگاه شان کار کند.
هارد SSD یا HDD؛ تفاوت در طراحی
HDD اطلاعات و داده ها را بروی دیسک های مغناطیسی ذخیره می کند که وقتی درحال کار باشد می چرخد. این هارد، تقریبا شبیه سوزن چرخان، اطلاعات را از این دیسک ها می خواند.
این روش یک طراحی امتحان و تجربه شده است که برای تولید تا حدودی ارزان است و به اندازه بخش های مکانیکی سریع عمل می کند.
هارد SSD باتوجه به نام یعنی “حالت جامد”، هیچ بخش متحرکی ندارد.
این هارد اطلاعات را در استک های کوچک از سلول های حافظه فلش مشابه با فلش USB ذخیره می کند البته با سریع بیشتر و حافظه دارای کیفیت بهتر.
اکثر مادربرد های جدید دارای پورت SATA و اسلات M.2 هستند که می توانید برای اتصال هارد HDD با 2.5 اینچ یا 3.5 اینچ استفاده کنید.
هارد SSD بیشتر به شکل 2.5 اینچی موجود است.
سرعت هارد SSD یا HDD؛ کدام سریع تر است؟
در زمینه سرعت بین هارد SSD یا HDD، جواب خیلی واضح و کوتاه است، هارد های SSD سریعتر هستند.
این تفاوت سرعت خیلی کم نیست به این صورت که سریعترین هارد HDD می تواند سرعت خواند 480 MBps داشته باشد که از نظر قیمتی بسیار گران قیمت اند و اکثر مدل های مخصوص مشتریان عادی نهایت سرعتشان 160MBps است.
برخلاف این مدل هارد ها، هارد های SSD سطح اول می توانند در خواندن و نوشتن سرعت 500MBps را رد کنند که از سریعترین مدل HDD، سریع تر است.
برای مثال سامسونگ 980 پرو در خواندن سرعت 7000 MBps و در نوشتن 5000 MBps دارد.
نکته مهم این است که سرعت تا حد زیادی بستگی به اینترفیسی که درایو از آن برای ارتباط با سیستم استفاده می کند، دارد.
رابط SATA که توسط HDD و SSD های ارزان استفاده می شود، کند ترین مدل هستند.
رابط PCIe 3.0 هارد های SSD گران تر نیاز دارد، اما بسیار سریع تر و تا حدود 3000 MBps سرعت دارد.
جدیدترین رابط PCIe 4.0 است که سرعتی مانند مثال گفته شده برای هارد سامسونگ 980 پرو دارد.
سرعت بالای خواندن و نوشتن در کارهایی مانند نوشتن یک فایل ورد یا تماشای یک ویدیو در یوتیوب خود را نشان نمی دهد و متوجه آن نمی شوید، اما یک هارد SSD همیشه در بوت کردن سیستم و لود کردن نرم افزارها سرعت بیشتری دارد بدین ترتیب می توانید این کارها را اول انجام دهید.
هارد های SSD می توانند سرعت لود در بازی ها هم در کامپیوتر و هم کنسول ها را افزایش دهد و زمان مورد نیاز برای انتقال فایل ها را کاهش دهند.
وقتی بحث بین هارد SSD یا HDD فقط سرعت باشد، جواب خیلی واضح و آسان است، قطعا هارد SSD بهتر است.
قیمت هارد SSD یا HDD؛ کدام یک ارزان تر است؟
تا اینجای کار سوالات بین هارد SSD یا HDD خیلی چالشی نبودند و هیچ کدام جواب سختی نداشتند.
هارد های SSD بسیار سریع تر هستند و در طیف گسترده تری از انواع شکل ها وجود دارند.
اما فقط به یک دلیل می توان به هارد های مکانیکی شانس دیگری دارد و آن هم قیمت است.
بله، هارد های SSD سریع تر اند، اما قیمت آن ها بسیار گران است.
برای مثال وارد سایت آمازون شوید و یک هارد HDD با حافظه 1 ترابایت را می توانید کمتر از 50 دلار پیدا کنید، درحالیکه یک هارد SSD با رابط SATA با همین ظرفیت، باید رقمی بین 90 تا 130 دلار بپردازید. مدل سامسونگ 980 پرو مدل 1 ترابایت 229 دلار است.
طبیعتا قیمت ها براساس مدل های مختلف، متنوع هستند و محدود به یک نوع حافظه نمی شود.
یعنی می توانید یک هارد SSD معقول با قیمت مناسب پیدا کنید، بخصوص اگر می خواهید کمی سرعت را با یک هارد 2.5 اینچی با رابط SATA افزایش دهید.
حتی اگر مدل فشرده تر M.2 هارد SSD را ترجیح می دهید، همچنان می توانید درایورهای سازگاری که از رابط SATA ارزان تر به جای NVMe استفاده می کنند، پیدا کنید.
با اینحال، ارزان ترین مدل درجه یک هارد SSD از اکثر هارد های مکانیکی HDD گران تر است.
ظرفیت هارد SSD یا HDD: کدام یک بیشتر است؟
در مورد ظرفیت بین هارد SSD یا HDD، هارد های HDD در زمینه ظرفیت، برتری دارند.
استفاده از هارد با دیسک های ظرفیت بالا نسبت به استفاده از یک SSD با مقدار حافظه قابل مقایسه با این هارد ها بسیار ارزان تر و آسان تر است.
بنابراین اگر به 4 یا 8 ترابایت به ازای هر درایو نیاز دارید، انتخاب های SSD شما بسیار محدود هستند.
برخلاف SSD، که هارد های با ظرفیت بالا در HDD بسیار متداول است. حتی می توانید هارد HDD با 16 ترابایت حافظه تهیه کنید که البته بسیار گران قیمت است.
البته هنوز هم از یک SSD بزرگ ارزان تر است. هارد SSD سامسونگ 8 ترابایت 870 QVO قیمت 842 دلار دارد که 700 دلار بیشتر از یک هارد HDD 8 ترابایتی Seagate Barracuda است.
خوشبختانه گزینه های شما در هارد های SSD برای ظرفیت های کمتر بسیار زیاد است.
انواع بسیار زیادی از هارد های SSD با ظرفیت 128 گیگابایت، 256 گیگابایت، 512 گیگابایت و 1 ترابایت و همچنین 2 ترابایت که می توانید از بین آنها انتخاب کنید.
برای مصرف یک کامپیوتر سبک، به 512 یا حتی 256 گیگابایت حافظه SSD نیاز دارید اما وقتی می خواهید فایل های بزرگ مانند ویدیو، بازی یا عکس ذخیره کنید، حافظه های بزرگ تری نیاز دارید.
بنابراین باید هارد SSD با ظرفیتی که توان پرداخت آن را دارید، تهیه کنید. چون هارد های HDD ارزان تر هستند، گاهی اوقات می توانید در عین داشتن فضای کافی بودجه خود را برای هزینه در سایر قسمت های کامپیوتر اختصاص دهید.
هارد SSD یا HDD: درایوهای ترکیبی
در زمینه انتخاب هارد SSD یا HDD، گزینه سومی هم وجود دارد که آن هم ترکیب این دو است که در اکثر مواقع بهترین انتخاب است: درایور ترکیبی یا SSHD (درایور حالت جامد ترکیبی).
این هارد ترکیبی از یک HDD مکانیکی با کش اضافه شده SSD است.
نحوه کار درایو های ترکیبی به این شکل است که فایل ها و برنامه هایی که بیشتر استفاده می کنید را شناسایی می کند و آنها را از حافظه مکانیکی به بخش کوچک SSD منتقل می کند.
این کار عملکرد بسیار بهتری از برنامه های بیشتر استفاده شده به شما می دهد و در کنار آن نیز از ظرفیت بالای هارد HDD نیز برخوردار خواهید بود.
هارد های SSHD نسبت به هارد های تمام مکانیکی گران تر اند اما از هارد های SSD با همین ظرفیت نیز ارزان تر هستند.
به نظر انتخاب ایده آلی است؟ نه خیلی.
اگر متوجه نشده اید باید بدانید، هر فایل یا برنامه که ای بروی کش SSD ذخیره نشده باشند، همچنان محدود به سرعت HDD هستند زیرا این کش افزایش سرعت را در کل سیستم فراهم نمی کند.
بعلاوه اینکه این کش معمولا خیلی کوچک است: یک هارد 1 ترابایتی SSHD معمولا فقط 8 گیگابایت ظرفیت حالت جامد یا SSD ارائه می کند.
بنابراین تنها در تعداد کمی از فایل های انتخاب شده این افزایش سرعت را خواهید داشت و اکثر بازی های AAA یا نرم افزارهای سیستم عامل از این مزیت بهره مند نخواهند شد.
همچنین باید صبر کنید تا هارد SSHD تشخیص دهد کدام فایل ها و برنامه ها را به SSD منتقل کند تا سرعت آن ها افزایش یابد.
هارد های SSD معروف ممکن است گران باشند، اما افزایش سرعت و مزایای آن برای تک تک بخش ها و بایت های سیستم و اطلاعات شما خواهد بود.
این هارد ها از لحاظ ظاهری نیز فرق دارند. چون هارد های SSHD از دیسک های چرخشی استفاده می کنند، اندازه آنها کوچک تر از هارد های HDD عادی نیست.
بنابراین اگر قصد ارتقا یک لپ تاپ کوچک یا مینی کامپیوتر دارید، فقط می توانید انتخاب هارد های SSD را درنظر داشته باشید.
در نهایت هارد های ترکیبی نه آنقدر سریع هستند که بتوان بعنوان گزینه ایده آل درایو انتخاب شوند و نه آنقدر ارزان که بتوان هارد های HDD قدیمی را به کلی دور انداخت.
تنها درصورتی می توان بعنوان گزینه مناسب به این هارد ها نگاه کرد که توانایی پرداخت هزینه هارد SSD را نداشته باشیم ولی بهتر است که هرکس تنها روی یکی از هارد SSD یا HDD تمرکز و انتخاب کند.
هارد SSD یا HDD: حافظه Optane اینتل
با تمام مواردی که گفته شد، روشی دیگر برای رسیدن به آنچه دوست دارید، البته تنها در شرایط بسیار خاص وجود دارد.
این روش استفاده از حافظه Optane اینتل است، یک مدل کیت کش DIY که برای افزایش سرعت هارد HDD موجود در سیستم طراحی شده است.
درایو های حافظه Optane وارد فضای اسلات M.2 خالی در سیستم می شوند تا بعنوان یک کش حالت جامد برای هارد HDD عمل کنند.
یعنی عملکردی مشابه با یک هارد SSD که در آن فایل ها و برنامه به درایو حافظه Optane منتقل می شوند تا سرعت آنها افزایش یابد.
چرا استفاده از حافظه Optane ارزش خراب کردن هارد های SSHD مجزا بعنوان روشی نا مناسب را دارد؟
اگر بخواهیم حقیقت را بگوییم، برای همه افراد به این شکل نیست، اگر یک سیستم جمع می کنید یا می خواهید لپ تاپ خود را ارتقا دهید، بهتر است اسلات M.2 با یک هارد SSD پر شود.
حافظه Optane فقط در افزایش سرعت خواندن موثر است و نمیتواند سرعت نوشتن را افزایش دهد چون حالت نوشتن توسط مکانیزم های فیزیکی هارد HDD محدود شده اند.
اما افرادی که قصد ارتقا سیستم با یک هارد HDD دارند، می تواند از حافظه Optane بعنوان ترفندی آسان تر استفاده کنند.
در این حال نیز عملکرد در حال بهبود است و چون در عمل هارد HDD را تعویض نمی کنید، نیازی نیست نگران انتقال سیستم عامل خود به درایو دیگری باشید.
درایو های حافظه Optane ظرفیت های کش بیشتری نسبت به هارد های SSHD ارائه می کنند و از نظر هزینه بسیار به صرفه هستند.
کوچکترین مدل یعنی 16GB برای مثال فقط 23 دلار است.
هارد SSD یا HDD: قابلیت اطمینان
هارد های SSD با توجه به عدم وجود بخش های محرک در آنها نسبت به هارد های HDD بسیار مقاوم تر و قابل اعتماد تر هستند.
اگر لپ تاپ دارای هارد HDD به زمین بیافتد، ممکن است دیسک ها یا قسمت خواننده هارد آسیب ببیند که باعث می شود کل درایو کار نکند که به این ترتیب تمام داده های ذخیره شده از بین می روند. هارد های SSD مقاومت بیشتری در برابر ضربه و شک دارند.
اکثر درایو های حافظه از هر دو مدل دارای یک شاخص Terabytes Written (TBW) اند که برآوردی از میزان استفاده ممکن از درایو قبل از اینکه از کار بیافتد را می دهد.
برای مثال یک درایور دارای مقدار 600TBW می تواند 600 ترابایت عمل نوشتن را قبل از اینکه خراب شود انجام شود.
البته در درایو های جدید این اعداد آنقدر بالا اند که تقریبا اکثر کاربران هیچ گاه به نزدیک این اعداد هم نمیرسند.
لازم است ذکر کنیم که قصد راه اندازی محل کار برای طراحی گرافیکی حرفه ای یا ادیت ویدیو دارید به این اعداد توجه کنید، در غیر اینصورت نیازی نیست نگران این شاخص باشید.
هارد های SSD یا HDD: درایو های اکسترنال
اکثر تفاوت ها و شباهت های بین هارد های داخلی HDD و SDD در هارد های اکسترنال نیز صدق می کند. بنابراین اگر به دنبال افزایش ظرفیت هستید، انتخاب های زیادی دارید و البته قیمت کمتری نسبت به هارد HDD پرتابل باید پرداخت کنید.
هارد SSD اکسترنال گران تر و در عین حال سریع تر است. مسئله سرعت این هارد ها به انواع مختلف استاندارد USB که هارد استفاده می کند بستگی دارد: یک هارد SSD که با USB 3.1 وصل می شود می تواند از هارد SSD دیگری که از USB 3.0 استفاده می کند، سریعتر باشد.
البته لازم به ذکر نیست که حتی یک هارد SSD کند از یک هارد HDD اکسترنال سریع تر کار می کند.
قابلیت مقاومت بیشتر هارد های SSD در برابر ضربه به مدل های اکسترنال نیز به ارث رسیده است و تبدیل به مزیت نسبت به هارد های اکسترنال HDD شده است چون برخلاف حافظه کامپیوتر، این هارد های اکسترنال در کیف حمل می شوند، احتمال افتادن و ضربه خوردن در آنها زیاد است.
پس اگر نیاز به حافظه زیادی ندارید یا باید فایل های با حجم کم با خود حمل کنید، یک هارد اکسترنال SSD با ظرفیت کم، ارزش بیشتری دارد.
در طرف دیگر داستان کاربرد معمول هارد های اکسترنال، بک آپ از یک کامپیوتر یا لپ تاپ یا نگهداری از فایل های بسیار مهم ویدیویی و عکس با اندازه های بزرگ است.
در این دو حالت گفته شده استفاده از هارد اکسترنال HDD قطعا بهتر است. این هارد ها با توجه به ظرفیت زیاد مورد نیاز، به صرفه تر هستند و بسته به اینکه هر چند وقت یکبار باید بک آپ تهیه کنید، لازم است سرعت پایین آن را تحمل کنید.
فقط مواظب باشید از دست تان به زمین نیافتد.
هارد SSD یا HDD: کدام را بخریم؟
قبل از هرکاری در انتخاب بین هارد SSD یا HDD، ابتدا چک کنید آیا نوع حافظه ای که می خواهید استفاده کنید، فاکتور خارج از کنترل شما برای آن وجود نداشته باشد.
یعنی اگر می خواهید لپ تاپ خود را ارتقا دهید و تنها هارد SSD با M.2 قبول می کند، مهم نیست کدام نوع بین هارد SSD یا HDD بهتر است، شما فقط باید یک هارد M.2 SSD تهیه کنید.
در مرحله بعد اگر در انتخاب آزادی دارید، باید توان مالی، ظرفیت و عملکرد مورد نیاز خود را بین هارد SSD یا HDD برآورد کنید.
اگر فقط تنها برای یک درایو فضا دارید، انتخاب بهتر هارد SSD است.
البته قیمت این هارد ها گران است و نمی توان ظرفیت زیادی از آن ها را انتخاب کرد اما مزیت سرعتی که دارند آنقدر مناسب و با اهمیت است که می توان از بقیه چیز ها گذشت مگر اینکه واقعا در مضیقه مالی باشید.
قطعا اگر قصد ارتقا سیستم دارید، حتما در حال حاضر از هارد HDD استفاده می کنید و در این صورت استفاده از یک HDD کمی سریعتر، تاثیری آنچنانی که بتوان آن را ارتقا نامید، برای شما ایجاد نمی کند.
از طرف دیگر اگر می توانید چند هارد در سیستم خود قرار دهید، می توانید از هر دو مدل بهره ببرید به این صورت که از یک هارد SSD کوچک تر بعنوان هارد اصلی و از یک هارد HDD ارزان تر اما با ظرفیت بالا بعنوان هارد بک آپ استفاده کنید.
به این شکل از افزایش سرعت در سیستم عامل خود و همچنین بعضی از نرم افزار ها برخوردار خواهید شد، درحالیکه هارد HDD وظیفه هماهنگی فایل های بزرگ که نیاز به سرعت بیشتر ندارند را دارد.