هوش مصنوعی موفق به کشف آنتی‌بیوتیک شده است؟

توسط محمد امین نعمتی

استفاده از هوش مصنوعی برای کشف دارو ظاهرا نتیجه داده است. دانشمندان موسسه MIT اعلام کرده‌اند هوش مصنوعی آن‌ها موفق به کشف یک ترکیب آنتی‌بوتیک به اسم هالیسین (halicin) شده است که نه تنها بسیاری از انواع باکتری‌های مقاوم را می‌کشد بلکه شیوه آن نیز جالب و جدید است.

در حالی که بسیاری از آنتی‌بیوتیک‌ها تنها در مقایسه با داروهای فعلی کمی تغییر کرده‌اند، ولی هالیسین با نابودن کردن توانایی باکتری‌ها در حفظ گرادیان الکتروشیمیایی که برای تولید مولکول‌های ذخیره انرژی لازم است، آن‌ها را از بین می‌برد.

این قضیه شرایط را برای باکتری سخت خواهد کرد. باکتری ای‌کلای پس از 30 روز هیچ‌گونه مقاومتی نسبت به این آنتی‌بیوتیک نشان نداد در حالی که در عرض فقط 3 روز قادر به شکست آنتی‌بیوتیک‌های معمولی‌تر مانند سیپروفلوکساسین شد.

این تیم با موفقیت سیستمی را توسعه داده است که می‌تواند در مقایسه با سیستم‌های قبلی با کارآمدی بیشتری ساختارهای مولکولی را با ویژگی‌های مطلوب (به عنوان مثال کشتن باکتری) پیدا کند.

برخلاف روش‌های قبلی، شبکه‌های عصبی نمایش‌های مولکول‌ها را به صورت خودکار یاد می‌گیرد و آن را به صورت وکتورهای متوالی نقشه‌نگاری می‌کنند که به پیش‌بینی رفتار آن‌ها کمک می‌کند.

این محققان زمانی که سیستم آن‌ها آماده بود این هوش مصنوعی را تحت آموزش با 2500 مولکول قرار دادند که شامل 1700 دارو تایید شده و 800 محصول طبیعی می‌شدند. زمانی که این هوش مصنوعی با کتابخانه‌ای از  6000 ترکیب روبرو شد، هالیسین را به عنوان بهترین و قدرتمندترین آنتی‌بیوتیک انتخاب کرد.

البته نباید انتظار داشته باشید به همین زودی دکترتان هالیسین تجویز کند. محققان MIT با موفقیت از این دارو برای نابودی A. baumanii (یک عفونت متداول برای سربازان آمریکایی در افغانستان و عراق) در موش‌ها استفاده کردند ولی هنوز آزمایش‌های انسانی انجام ندادند.

این دانشمندان در حال حاضر از مدل خود برای بررسی بیش از 100 میلیون مولکول در دیتابیس دیگری استفاده کردند که نتیجه آن پیدا کردن 26 آنتی‌بیوتیک نامزد است.

آن‌ها امیدوار به طراحی آنتی‌بیوتیک‌ها از ابتدا و تغییر داروهای فعلی برای افزایش تاثیر آن‌ها یا کاهش اثرات جانبی ناخواسته‌شان هستند.

گرچه باید بگوییم هنوز تضمینی برای نابودی باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک یا به اصطلاح «superbugs» وجود ندارد. ولی اگر این دارو حتی تعدادی از آن‌ها را از بین ببرد، می‌تواند باعث نجات جان افراد زیادی شود.

منبع: engadget.com

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

دیدگاهی بنویسید