به لطف سیستمی که دانشمندان ژاپن و آمریکا طراحی کردهاند، امید دوبارهای برای افرادی که با ترسهای شدید روبهرو هستند، بهوجود آمده است. در واقع با استفاده از fMRI واکنش فرد را هنگام قرارگرفتن درمقابل چیزی که از آن میترسد را میبینیم.
این تکنولوژی تجربی توسط محققان موسسه تحقیقات پیشرفته ارتباطات بینالمللی ژاپن و دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس توسعه دادهشده است.
برای شروع، اسکنهای fMRI بر روی 30 نفر فرد سالم از لحاظ روانی انجام شد. در این تست به آنها تصاویری از جانوران مختلف نشان داده شد. این کار به دانشمندان اجازه میداد تا با استفاده از تصاویر حیوانات الگو منحصر بهفردی از واکنشهای مغز را بسازند. با اینکه در بین همه شرکتکنندگان تفاوتهایی از لحاظ روانی وجود داشت، الگوهای مشترک و قابل تشخیصی ظاهر شد.
سپس، اسکن fMRI بر روی 17 نفر از افرادی که حداقل از یکی از حیوانات مثل عنکبوت و مار بهشدت میترسیدند، انجام شد. در همین حال، یک کامپیوتر در حال آنالیز اسکنهای آنها بود. در اینجا هربار که مغز امواجی از موجود ترسناک را تشخیص میداد (حتی اگر شخص در ضمیر ناخودآگاه آن را تصور میکرد)، شرکتکننده یک پاداش پولی دریافت میکرد. به این ترتیب، در آزمایشها نشان داده شد که پس از انجام این کار، افراد کمتر از حیوانات میترسیدند. همچنین با آنها ارتباط مثبت بیشتری پیدا کردند.
بهطور سنتی، فوبیا را با قرار گرفتن در معرض چیزی که از آن میترسیدند، درمان میکردند. این امر میتواند برای بیمار کاملاً ناخوشایند باشد. این روند تا حدی ناخوشایند بود که بسیاری از افراد از آن خودداری و آن را متوقف میکردند. به همین علت است که دانشمندان در ابتدا با آنالیز افراد بدون فوبیا، الگویی از امواج مغزی را ثبت کردند تا افراد با فوبیای شدید بتوانند از ترس روبهرو شدن با تصاویر حیوانات نجات پیدا کنند.
درنهایت امیدواریم که روش جدید، بتواند بهعنوان یک روش با آسیب روحی کمتر برای درمان فوبیا باشد و موجب شرایط روانی دیگری مانند استرس پس از آن نباشد.