از بین تمام عجایبی که در فضا وجود دارد، نمونه هایی از ظرافت وجود دارد که بیشتر از چیزی که بتوان تصور کرد زیبا است.
یکی از این نمونه ها سیستم ستارگان با 6 ستاره بنام TYC 7037-89-1 است که به تازگی با ماهواره نقشه بردار فراخورشیدی گذران ناسا (TESS) شناسایی شده است و دارای 6 ستاره است که در وضعیتی جذاب و چشم نواز به دور یکدیگر می چرخند.
پیدا کردن سیستم های دوتایی که در آنها دوستاره به دور مرکزی یکسان می چرخند یا حتی سیستم های سه گانه که در آنها سه ستاره وجود دارد، اتفاقی نسبتا رایج و معمول است.
اما 6 ستاره در این سیستم ستارگان با 6 ستاره بسیار غیر معمول است.
این سیستم ستارگان با 6 ستاره بخصوص دارای سه جفت دوتایی است که هرکدام بصورتی درگیر به دور دیگری می چرخد.
سه ستاره—که ستاره های اولیه در هر جفت نامیده می شوند— بزرگتر از خورشید هستند و دمایی تقریبا برابر با آن دارند.
سایر ستاره ها – که ثانویه نامیده میشوند—نصف خورشید هستند و یک سوم گرمای آن دما دارند.
Saul Rappaport یکی از محققان در بخش فیزیک دانشگاه MIT در بیانیه ایی توضیح داد که “این سیستم دارای سه دوتایی (به نام های A،B و C) با دوره چرخش بین 1 تا 8 روزه است
و به نوعی ترتیب سلسله مراتبی دارد” جفت A به دور جفت C با دوره چندین سال می چرخد درحالیکه جفت B به دور سیستم چهارگانه A-C با دوره چندین هزار سال می چرخد.
نکته جالب این است که هرسه این دوتایی ها دارای مدار چرخشی هستند که به قدری خوب با خط دید ما هم تراز هستند که از تمام آنها با وجود جدایی و تفکیک بسیار زیاد بین این سه جفت، گرفتگی می بینیم.
دیاگرام ناسا برای نشان دادن نحوه چرخش این سیستم ستارگان با 6 ستاره:
TESS معمولا به جای شناسایی سیستم ستارگان، به دنبال سیاره ها است، اما روشی که این سیستم استفاده می کند، قابل استفاده برای تمام ستاره ها است.
سیستم های ستارگان با 6 ستاره نه تنها چون نادراند بلکه به این دلیل که به دانشمندانان سرنخ هایی از چگونگی تشکیل و توسعه این سیستم ها می دهند، بسیار جذاب هستند.
در این مورد، دانشمندان عقیده دارند این سیستم در اصل یک سیستم دوتایی با دو ستاره بوده که یک ستاره سوم را میگیرد، و سه ستاره متلاشی می شوند تا 6 ستاره ایی که امروز می بینیم تولید شود.