یادگیری ماشین به برنامه های رایانه ای اجازه می دهد، وظایف مختلف را بدون دستورالعمل برنامه نویسان انجام دهند. در اینجا قصد داریم یادگیری ماشین، ارتباط آن با هوش مصنوعی (AI) و نمونه هایی از کاربردهای گسترده آن را بررسی کنیم.
یادگیری ماشین چیست؟
از قدیم الایام، ماشین ها با تکیه بر الگوریتم ها یا مجموعه ای از دستورات، می توانستند وظایف مختلف را انجام دهند. یادگیری ماشین شامل رایانه هایی می شود که از تجربیات گذشته برای پیش بینی و ایجاد راه حل های جدید برای مسائل با کمترین ورودی انسانی استفاده می کنند. به عنوان مثال، وب سایت های رسانه های اجتماعی مانند YouTube از الگوریتم های یادگیری ماشینی استفاده می کنند تا محتوا را بر اساس علایق شخصی مخاطب بسازند.
یادگیری ماشین چگونه کار می کند؟
مانند انسان ها، ماشین ها هم از تجربیات خود یاد می گیرند. همانند انسان ها، آن ها نیز به شیوه های مختلف یاد می گیرند. برخی از ماشین ها با آزمون و خطا یاد می گیرند، در حالی که برخی دیگر بر اساس الگوهای مختلف، استنباط می کنند. بسیاری از بخش های هوش مصنوعی، از چندین نوع الگوریتم یادگیری برای تصمیم گیری و اجرای برنامه ها استفاده می کنند.
یک نمونه از یادگیری ماشین که مردم هر روز از آنها استفاده می کنند، دستیارهای صوتی مانند Alexa و Google Assistant هستند. این دستیار های مجازی از تکنیکی بنام پردازش زبان طبیعی (NLP) برای درک و پاسخ به دستورات صوتی به صدها زبان مختلف استفاده می کنند. کامپیوترها حتی می توانند با استفاده از همان فناوری، زبان مخصوص به خود را ایجاد کنند.
هر زمان که با یک دستیار صوتی صحبت می کنید، از اطلاعاتی که در تعامل با شما به دست می آورد، برای بهبود قابلیت تشخیص صدای خودش استفاده می کند. این اطلاعات در اینترنت بارگذاری می شود و به نفع همه کاربران به اشتراک گذاشته می شود.
کلان داده و یادگیری ماشین
یادگیری ماشین پدیده جدیدی نیست، اما ظهور کلان داده یا بیگ دیتا (Big Data) به پیشرفت آن در سال های اخیر کمک زیادی کرده است. امروزه، شرکت ها می توانند حجم عظیمی از داده ها را در فضای ابری ذخیره کنند و به این طریق، تجربه کاربری کاملاً شخصی سازی شده را به افراد هدیه دهند. مثلاً سرویس های استریم مانند نتفلیکس از الگوریتم یادگیری ماشین استفاده می کنند تا بر اساس جستجوهایی که قبلاً انجام دادید، مرتبط ترین پیشنهاد ها را به شما بدهند.
کاربردهای یادگیری ماشین چیست؟
نمونه ها و کاربردهای دیگر یادگیری ماشین عبارتند از:
- بانکها: بانکها از الگوریتمهای یادگیری ماشین برای تشخیص تقلب بر اساس الگوهای پرداخت شما استفاده می کنند.
- خدمات مشتری: بسیاری از شرکت ها از دستیاران هوشمند برای ارائه خدمات آنلاین به مشتری استفاده می کنند.
- اتومبیل های خودران: اتومبیل های خودران از روشهای مختلف یادگیری ماشین برای حرکت در جاده ها استفاده می کنند.
- تحقیقات علمی: از الگوریتم های یادگیری ماشین می توان برای انجام آزمایش های علمی سریع برای توسعه درمان های پزشکی استفاده کرد.
- بازی ها: کامپیوترها برای انجام بازی های رومیزی مانند شطرنج و حتی بازی های ویدئویی مانند Dota 2 آموزش داده شده اند.
آیا یادگیری ماشین همان هوش مصنوعی است؟
تعریف هوش مصنوعی طی چند دهه اخیر تغییر کرده است. هوش مصنوعی یعنی اینکه ماشین ها بتوانند کاری انجام دهند که فقط انسانها قادر به انجام آن هستند. بنابراین، زمانی که یک ماشین بتواند کاری انجام دهد، دیگر به عنوان هوش محسوب نمی شود. این پدیده “اثر هوش مصنوعی” نامیده می شود. دانشمندان می گویند، هوش مصنوعی یعنی كاری كه هنوز انجام نشده است.
با این حال، در سال های اخیر، پیشرفت های سریع در یادگیری ماشین منجر به رایانه هایی شده است که می توانند در انجام کارهای به شدت پیچیده، از انسان فراتر روند. تاکنون یادگیری ماشین محدود به اهداف خاص از پیش تعیین شده توسط انسان بوده است. اما رویای رایانه ای که تمام کارهای یک انسان را بتواند انجام دهد، ممکن است روزی به واقعیت تبدیل شود.
محدودیت های یادگیری ماشین
گرچه ماشین هایی که بتوانند خود را دوباره برنامه ریزی کنند، در آینده نزدید دیده نخواهد شد، اما لازم است که پیامدهای اجتماعی یادگیری ماشین و هوش مصنوعی را در دنیای واقعی در نظر بگیریم.
همانند انسان ها، رایانه ها نیز ممکن است به انحراف کشیده شوند. بنابراین، آنها نیز به همان اندازه در معرض انتخاب های اشتباه قرار دارند. علاوه بر این، برنامه نویسانی که الگوریتم های یادگیری ماشین را طراحی می کنند، باید مراقب انتخاب های اشتباه خود باشند. مسئله اخلاق در یادگیری ماشین به یک چالش اساسی در آینده تبدیل خواهد شد.