بی خوابی روی سلامت جسم و روان یک فرد میتواند تاثیر جدی بگذارد. یک تحقیق در مورد زنان به سن 50 سال و بیشتر نشان داده است که بیشتر از همه نوع رژیم غذایی میتواند باعث بروز این اختلال خواب شود.
تمامی افراد در دنیا مشکل بی خوابی را تجربه کردند. براساس اطلاعات بنیاد ملی خواب آمریکا تا 40 درصد مردم در این کشور هر ساله بخشی از علایم بی خوابی را تجربه میکنند.
محققان نگاه جدی به این آمار داشتند چون مطالعات متعددی نشان داده است که بی خوابی یک مشکل سرسری نیست، چون واقعا بین آن و سایر عواقب منفی سلامت میتواند یک ارتباط وجود داشته باشد.
براساس اعلام مراکز کنترل بیماری و جلوگیری از آن (CDC) آمریکا، خواب کم و آشفتگیهای خواب مرتبط با مشکلات زیادی از جمله مشکلات قلبی عروقی، دیابت و افسردگی است.
به همین دلیل، متخصصان به دنبال راههایی برای جلوگیری از بی خوابی یا سایر ناهنجاریهای خواب و درمان آنها بودند و برای این کار ابتدا به دنبال تمامی دلایل ممکن گشتند.
تحقیق فعلی توجه محققان را به این حقیقت اشاره کرده است که رژیم غذایی ممکن است روی کیفیت خواب یک فرد تاثیر بگذارد. محققان کالج پزشکان و جراحان وگلوس دانشگاه کلمبیا در شهر نیویورک تحقیقی انجام دادهاند و اعلام کردند که رژیم غذایی دارای مقادیر بالای کربوهیدراتهای اصلاح شده، به ویژه قندهای افزودنی، خطر بی خوابی را بیشتر می کنند. این قضیه حداقل به نظر میرسد در بین زنان با سن 50 سال و بالاتر صدق پیدا کند.
این تیم تحقیقاتی یافتههای خود را در یک مقاله تحقیقاتی گزارش دادهاند که در نشریه آمریکایی تعذیه بالینی (The American journal of clinical nutrition) به چاپ رسیده است.
نویسند ارشد این تحقیق دکتر جیمز گانگویچ توضیح میدهد «بی خوابی اغلب اوقات با داروها یا درمان رفتاری شناختی مورد درمان قرار میگیرد.»
اما او در ادامه صحبتهای خود میگوید «با شناسایی سایر عواملی که باعث بروز بی خوابی میشوند، ممکن است مداخلههای درمانی سرراست و کم هزینه را با عوارض جانبی بالقوه کمتر پیدا کنیم.»
مکانیسم مسئول احتمالی
محققان در این تحقیق دادههای 53069 شرکتکننده زن دارای سن 50 تا 79 سال را بررسی کردند که همگی بین سپتامبر سال 1994 و دسامبر 1998 در مطالعه مشاهدهای سازمان Observational Study شرکت کرده بودند.
برای درک این قضیه که آیا واقعا بین رژیم غذایی و خطر بی خوابی ارتباطی وجود دارد یا نه، محققان به هر گونه ارتباط بین رژیمهای غذایی و آشفتگیهای خواب نگاهی انداختند.
گانگویچ و همکارانش بین خطر بالاتر بی خوابی و رژیم غذایی دارای مقدار بالای کربوهیدرات اصلاح شده یک ارتباط پیدا کردند. از جمله این غذاها میتوان به نوشابه، برنج سفید، نان سفید و با قند افزوده اشاره کرد.
محققان هشدار میدهند از تحلیل آنها مشخص نبود آیا کربوهیدراتهای اصلاح شده باعث بروز بی خوابی میشوند یا افرادی که بی خوابی را تجربه کردند به احتمال بیشتر کربوهیدراتهای اصلاح شده به ویژه غذاهای قندی را مصرف میکنند.
گرچه، آنها تاکید میکنند که یک مکانیسم مسئول احتمالی وجود دارد که ممکن است توضیح دهد قندهای افزوده باعث آشفتگیهای خواب میشوند.
گانگویچ توضیح میدهد «زمانی که قند خون سریعا بالا میرود، بدن شما با آزادسازی انسولین نسبت به آن واکنش نشان میدهد و به دنبال آن افت قند خون میتواند منجر به آزادسازی هورمونهایی مانند آدرنالین و کورتیزول شود که میتوانند در خواب تداخل ایجاد کنند.»
چرا مصرف میوه روی خواب تاثیر نخواهد گذاشت
محققان این تحقیق همچنین توضیح میدهند چرا تمامی غذاهایی که قند دارند همین مشکل را به وجود نمیآورند. میوهجات و سبزیجات که به صورت طبیعی قند دارند بعید است سطح قند خون را تقریبا به سرعت غذاهای دارای قند افزوده بالا بیاورند.
علت این است که این غذاهای طبیعی از طرفی همچنین فیبر بالایی دارند، یعنی بدن قند را آهستهتر جذب میکند و جلوی افزایش شدید سطوح قند خود را میگیرد.
در واقع، شرکتکنندگان زن در این تحقیق که رژیم غذایی سرشار از سبزیجات و میوههای کامل، نه آب میوه، داشتند افزایش خطر بی خوابی را تجربه نکردند.
گانگویچ میگوید «میوههای کامل قند دارند، ولی فیبر موجود در آنها سرعت جذب را کم میکند تا به جلوگیری از بالا رفتن قند خون کمک شود.»
او میگوید «این نکته نشان میدهد مسئول اصلی تحریک مشکل بی خوابی در زنان غذاهای فرآورده بالا است که مقدار زیادی قندهای اصلاح شده دارند که در غذاهای طبیعی پیدا نمیشوند.»
این محققان تنها در تحقیق خود از زنان با سن 50 و بالاتر استفاده کردند ولی عقیده دارند که این یافتهها همچنین برای مردان و سایر گروههای سنی صادق هستند.
آنها در ادامه ادعا میکنند این موضوع در تحقیقات آینده ارزش رسیدگی کاملتر را دارد.
گانگویچ به عنوان نتیجهگیری میگوید «ما براساس یافتههایمان آزمایشهای بالینی را باید تصادفی کنیم تا مشخص شود آیا از یک مداخله رژیم غذایی، با تمرکز بر افزایش مصرف غذاهای کامل و کربوهیدراتهای پیچیده میتوان برای جلوگیری از بی خوابی و درمان آن استفاده کرد یا نه.»
منبع: medicalnewstoday.com