حتی اگر ما فورا جلوی ساخت نیروگاههای برق، کارخانهها، خودروها و لوازم خانگی را بگیریم، باز هم در مسیر بالا بردن دمای جهان بیش از 1.5 درجه سانتیگراد قرار داریم که محدودیت جهانی است که از سوی توافق پاریس پیشنهاد شده است.
در حال حاضر انتشار فعلی گاز دی اکسید کربن به نحوی است که تخمین زده میشود در حدود 660 میلیارد متریک تن گازهای گلخانهای تولید خواهد کرد، در حالی که برای افزایش دمای زمین به مقدار تنها 1.5 درجه به 580 میلیارد متریک تن نیاز است.
اگر ما به استفاده از نیروگاههای برق فعلی ادامه دهیم و براساس برنامه نیروگاههای جدید را بسازیم، آنها دو سوم دی اکسید کربن لازم برای بالا بردن دمای زمین به مقدار 2 درجه سانتیگراد را منتشر خواهند کرد.
یافتههای جدید بخشی از مقالهای است که اخیرا در مجله Nature چاپ شده است و نمیتوانیم بگوییم که برایمان غافلگیر کننده است. در سال 2010، دانشمندان پیشبینی کردند که به قدری زیرساختهای منتشرکننده گاز دی اکسید کربن ساختیم که دمای جهان را تا 1.3 درجه سانتیگراد افزایش دهیم. آنها گفتند اگر تدابیر مهمی برای آن در نظر نگیریم اوضاع بدتر خواهد شد.
تقریبا، یک دهه از آن زمان گذشته است و مقاله جدید دنبالهای برای همان تحقیق است و از آن جایی که نتوانستیم تدابیر مهم و وسیعی در نظر بگیریم، بدون شک شرایط به مراتب بدتر شده است.
آنطور که مجله Technology Review اشاره میکند، افزایش 1.5 درجهای دمای زمین تقریبا 2 میلیون مایل مربع از لایه منجمد قطب شمال را ذوب کرده است، بیش از 70 درصد صخرههای مرجانی جهان را از بین برده است و 14 درصد جمعیت زمین دمای بالای بی سابقهای را تجربه میکنند.
براساس اعلام این مقاله، ما باید تا سال 2050 برای تثبیت میانگین دمای جهان انتشار خالص CO2 را به صفر نزدیک کنیم، ولی رسیدن به این هدف ساده نخواهد بود.
محققان اشاره میکنند تعطیلی زیرساختهای فعلی انرژی به مراتب زودتر از پایان حیات اقتصادی مفید آنها، تغییر نیروگاههای برق فعلی یا توسعه ابزاری برای حذف دیاکسید کربن از هوا جزو تدابیر مهم باید باشد.
هیچ کدام از این راهحلها ارزان نیستند و با توجه به بالا رفتن تعداد بیشتر نیروگاههای برق که در برنامه ساخت قرار دارند، ظاهرا دستیابی به آنها بعید است.
یقینا این اولین گزارشی نیست که وضعیت وخیم بشر و دنیا را به تصویر میکشد. همین ماه قبل، متوجه شدیم مقدار دیاکسید کربن از زمان شروع عمر انسان به بالاترین مقدار خود رسیده است.
سازمان ملل متحد هشدار داده است که تغییرات آب و هوایی بیشتر از تصور اولیه بدتر شده است و شاهد هستیم چطور تغییرات آب و هوایی ناشی از رفتار انسان سیاره زمین را به خطر انداخته است.
با آن که بعضی از کشورها آماده هستند تا برای قطع وابستگی به سوختهای فسیلی سرمایهگذاری کنند، ایالات متحده تقریبا در سال 2018 بیشترین مقدار انتشار CO2 را تقریبا در طول یک دهه اخیر تجربه کرد. یقینا وضعیت جدید زمین هشدارهای زیادی به همراه خواهد داشت اما این که جامعه بشریت کاری در قبال آنها انجام خواهد داد یا نه یک پرسش یک میلیون دلاری است.
منبع: engadget.com