فهرست عنوانها
ناسا برنامه ریزی کرده است که تا سال 2024 خودش را به سطح ماه برساند. در همین جهت ناسا از صنایع مختلف درخواست همکاری کرده تا طرحی جدید برای فضاپیمای مسافربریاش ارائه کنند و نهایتاً تا سال 2024 این طرح جدید سفر به ماه عملیاتی شود.
سفر به ماه
چند ماه پیش بود که ناسا برنامه جدیدش برای سفر به ماه را اعلام کرد. ولی ناسا به این نتیجه رسید که لازم است تغییراتی در این برنامه بدهد. قبل از این ناسا قصد داشت یک بالابرنده (ascent) بسازد که انسان را از سطح ماه بلند کند و به ایستگاه فضایی برساند. ولی برنامه جدید ناسا این است که هم یک سیستم کامل حمل و نقل فضایی درست کند. یعنی یک بالابرنده و یک فرود آورنده (lander).
درخواست رسمی ناسا در واقع بخشی از برنامهای به نام «قدم بعد» یا NextStep (Nasa’s Next Space Technologies for Exploration Partnership) است. این برنامه بهطور رسمی با نام Appendix H شناخته میشود که هنوز بهطور کامل جزئیات آن مشخص نیست. ولی تا یک ماه آینده ناسا جزئیات درخواست و برنامهای که دارد را اعلام خواهد کرد که هم شامل مطالعات و هم گزینههای مختلف برای توسعه وسیله نقلیه مورد بحث خواهد بود.
برنامههای ناسا برای سفر به ماه
پیش از این ناسا قصد داشت سیستمی را برای سفر به ماه طراحی کند که قابلیت رفت و برگشت داشته باشد. ولی در ماه فوریه (حوالی بهمن ماه 97) دو درخواست جداگانه برای مطالعه بر روی سیستم فرود آورنده داد. در آن زمان ناسا اعلام کرده بود که مطالعات بالابرنده را خودش انجام خواهد داد. با این حال مدتی پیش نظر ناسا عوض شد و اعلام کرد که کار مطالعه روی سیستم بالابرنده را هم به بیرون واگذار میکند و با یک شراکت خصوصی-عمومی پیش میبرد. به این شکل شرکتهایی که بار اول شانس حضور در پروژه ناسا را پیدا نکرده بودند بار دیگر میتوانند شانسشان را امتحان کنند.
سیستم حمل و نقل جدید ناسا برای سفر به ماه
سیستم حمل و نقل همان طور که گفتیم از دو بخش تشکیل شده. یک بخش برای فرود و بخش دیگر برای رساندن فضانوردان از سطح ماه و رسیدن به ایستگاه فضایی. البته در حال حاضر ایستگاه فضایی در اطراف ماه وجود ندارد. این ایستگاه فضایی قرار است توسط ناسا تا آن زمان ساخته و تکمیل شود که به آن دروازه (Gateway) گفته خواهد شد. اگر تمام تجهیزات و برنامههایی که گفته شده است بهدرستی انجام شود، فضانوردان برای سفر به ماه فقط لازم است به دروازه ماه (ایستگاه فضایی) رفته و از آن جا یک فرود آورنده سوار شوند و به سطح ماه بروند. برگشت هم با بالابرنده انجام خواهد شد.
این طرح یک چالش بزرگ دارد و آن هم زمان است. زمان بندی تعیین شده برای این پروژه عظیم و خاص بسیار فشرده و فقط 5 سال است! خوشبختانه قرار نیست ساخت این وسیله از صفر شروع شود. بسیاری از بخشهای این سیستم موجود هستند و قبلاً ساخته شدهاند. بخش مهمی از سیستم سفر به ماه را اریون تشکیل میدهد.
اریون (Orion) کپسول سرنشین دار، یا بهنوعی فضاپیمایی، است که ناسا در سالهای گذشته وقت زیادی بر روی ساخت و تجهیز آن گذاشته است. در آینده قرار است اریون فضا نوردان را به ایستگاه فضایی ماه ببرد. خوشبختانه بسیاری از تجهیزات و موادی که در اریون استفاده شده است برای ساخت فرود آورنده جدید هم میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. کامپیوترها، تجهیزات داخلی، سیستم پشتیبانی حیات و … . در نتیجه ناسا با استفاده از داشتههایش میتواند برنامهاش را تا حدی جلو بیندازد.
سیستم بالابرنده هم از تجهیزات اریون استفاده میکند. بالابرنده از موتورهایی که از بخشی به نام ماژول سرویس اریون، به دست میآیند برای بلند شدن از سطح ماه استفاده میکنند. این ماژول در واقع یک وسیله استوانهای است که همراه با اریون به فضا حرکت میکند و قدرت و انرژی مورد نیاز اریون را تأمین میکند.
ناسا قصد دارد در مراحل بعد سفر به ماه را توسعه دهد و آسانتر کند و به اهداف دیگری که بر روی سطح ماه دارد برسد.
به نظر شما آیا روزی خواهد رسید که سفر به ماه عادی تلقی شود؟ آیا سکونت بر ماه یا بهره برداری از ماه امکان پذیر خواهد بود؟
منبع: spacenews.com