امروزه با توجه به پیشرفتهای بزرگ در حوزه تکنولوژی همهچیز به سمت هوشمندسازی پیش رفته است. خانههای هوشمند به طور فزایندهای بین افراد محبوبیت پیدا کردهاند، به طوری که در بسیاری از کشورها خانههایی با وسایل هوشمند نیز ساخته شده است. به عنوان مثال، گاز هوشمند، قفل هوشمند، یخچال هوشمند و … همگی در زمره تکنولوژی هوشمندسازی قرار میگیرند . ما در این مقاله قصد داریم شما را با یکی از اجزای خانههای هوشمند به نام قفل هوشمند آشنا کنیم. اما در اینجا شاید برای شما هم سوالهایی مطرح شود که آیا قفل درب هوشمند دارای امنیت بالایی است یا خیر؟ این قفلها چگونه کار میکنند؟
بازار جهانی قفلهای هوشمند در سال 2020 موفق شد ارزش خود را به بیش از 1.4 میلیارد دلار برساند. پیشبینیها حاکی از آن است که تا سال 2028 این رقم به 1.68 میلیارد دلار افزایش یابد. بنابراین، از این آمار و ارقام میتوان به این نتیجه رسید که مردم در اقصی نقاط دنیا، از امنیت قفلهای هوشمند احساس رضایت میکنند. شاید برای ما که هنوز از این قفلها استفاده نکردهایم، همه چیز جدید به نظر برسد؛ اما در حقیقت اینگونه نیست و این قفلها به زودی جایگزین قفلهای قدیمی در خانههای مدرن و هوشمند خواهند شد.
در حقیقت یک قفل هوشمند میتواند کیفیت زندگی شما را ارتقا بخشد. به طوری که خیالتان را از بابت ورود سارقین به خانه آسوده کند. اگر هنوز هم نسبت به قفلهای هوشمند بی اعتماد هستید، بیایید نگاهی عمیقتر به آنها و کارهایی که میتوانند برای شما انجام دهند، بیاندازیم.
قفل هوشمند چیست؟
قفل هوشمند یک اصطلاح کاملاً گسترده است که امروزه دستگاههای زیادی را در برمیگیرد. اما در ابتداییترین تعریف خود، به عنوان یک قفل برقی مدرن شناخته میشود که بصورت بیسیم کار میکند.
هر یک از قفلهای هوشمند دارای ساختاری متفاوت هستند، به همین دلیل هر یک از آنها با روشهای مختلفی وظایف خود را ایفا میکنند. به عنوان مثال، برخی با کارت کلید، کد، اثرانگشت، برنامه یا ترکیبی از روشهای مذکور باز و بسته میشوند. قفلهای هوشمند قابلیت نصب بر روی اکثر دربهای ورودی و خروجی را دارند و به عبارتی به زودی جایگزین قفلهای قدیمی و معمولی میشوند.
قفل هوشمند چگونه کار میکنند؟
ساختار قفلهای هوشمند به گونهای است که معمولاً با باتری کار میکنند. طول عمر این باتریها بسته به کیفیتی که دارند بین 10 ماه تا یک سال است. این قفلها مجهز به چند لوازم الکترونیکی و موتوری هستند که وظیفه هر کدام چرخاندن قفل داخلی جهت باز و بسته شدن درب است. در این مدل بجای استفاده از کلید میتوان از روشهای مذکور جهت باز و بسته کردن درب بهره برد.
اگر قفل هوشمندی که بر روی درب شما نصب میشود دارای یک صفحه کلید باشد، میتوانید برای آن یک کد امنیتی تعریف کنید. اکثر قفلهای هوشمند مدرن در خانههای هوشمند به شبکه وای فای نیز متصل میشوند. اتصال بلوتوث یکی دیگر از ویژگیهایی است که برخی از قفلهای هوشمند از آن بهرهمند هستند. این مدل از قفلها به راحتی از طریق بلوتوث به تلفن همراه شما وصل میشوند.
اغلب قفلهای هوشمند مجهز به سیستم پشتیبانی هستند. از این رو در صورت فراموش کردن رمز ورود یا هنگ کردن سیستم امکان باز و بسته کردن آن توسط یک باتری نه ولتی وجود دارد.
مزیتهای استفاده از قفل هوشمند
مزیت قفلهای هوشمند بسیار زیاد بوده و به همین دلیل بسیاری از افراد در جوامع مختلف این قفلها را جایگزین قفلهای معمولی و قدیمی کردهاند. یکی از مزیتهای بزرگ قفلهای هوشمند این است که شما از هر نقطهای میتوانید آنها را باز و بسته کنید. این بدان معنا است که هیچگاه کودک شما پشت درب نخواهد ماند و یا میتوانید درب را برای مهمان خود از محل کارتان باز کنید. همچنین، امکان اتصال قفلهای هوشمند به دوربین مداربسته یا ساعت هوشمند وجود دارد. در چنین شرایطی به راحتی میتوانید زمان ورود و خروج افراد را زیر نظر بگیرد. به عنوان مثال متوجه خواهید شد که چه زمانی فرزند شما منزل را ترک کرده و به مدرسه رفته است.
آیا قفلهای هوشمند نسبت به قفل های معمولی از امنیت کمتری برخوردار هستند؟
یکی از سوالات مهم در خصوص قفل های هوشمند، میزان امنیت آنها است. برخلاف تصور عموم که امنیت قفلهای هوشمند را پایین میدانند، آنها به طور بالقوه ایمنتر از قفلهای معمولی و استاندارد عمل میکنند. فراموش نکنید که به دلیل قدیمی بودن قفلهای سنتی و استاندارد، سارقین فرصت کافی برای یافتن راهکارهای ایدهآل جهت دسترسی به آنها داشتهاند. لذا خیلی زود قادر به شکستن یا از کار انداختن آنها میباشند. اما برای باز کردن یک قفل هوشمند که به وای فای متصل است، سارقین مجبور به هک کردن آن هستند که این امر با توجه به بالا بودن فناوری ساخت قفلهای هوشمند تاحدودی غیرممکن است.
همچنین قفلهای هوشمند دیگر نیازی به کلید ندارند به همین دلیل شما نگران گم شدن کلید خود نخواهید بود. احتمالاً بارها شده است که مادرها و یا پدرها برای فرزندان خود کلید را کنار گلدان یا زیر پادری پنهان کردهاند و یک فرد فرصتطلب آن را پیدا و درب را به راحتی باز کرده است. اما هنگامی که شما از قفلهای هوشمند استفاده میکنید دیگر نیازی به گذاشتن کلید کنار گلدان نخواهید داشت، چرا که با گوشی همراه خود میتوانید درب را از راه دور برای فرزند خود باز کنید.
اما سوال اینجاست که آیا همیشه قفلهای هوشمند همیشه به درستی عمل میکنند؟ در پاسخ باید بگوییم خیر، قفلهای هوشمند نیز مانند بسیاری از روشهای دیگر دارای معایبی هستند.
معایب استفاده از قفل هوشمند:
چند ایراد منحصر به فرد در قفلهای هوشمند وجود دارد که عبارتند از:
تعویض به موقع باتری:
شما باید باتریهای قفل هوشمند را به موقع تعویض کنید در غیر این صورت با تمام شدن آنها امکان باز و بسته کردن درب منزل از بین میرود. این قفلها مانند هر وسیلهی دیگری نیاز به نگهداری و مراقبت دارند. هنگامی که باتری قفلهای هوشمند رو به اتمام باشد، بلافاصله شروع به آلارم زدن میکنند. پس از دریافت این هشدار سریعاً باید اقدام به تعویض باتری آنها کنید. همچنین با کم شدن باتری سرعت جریان برق کاهش پیدا کرده و موتور قفل هوشمند کندتر میچرخد.
گران بودن:
طبیعتا، قفلهای هوشمند از قیمت گرانتری نسبت به نمونههای قدیمی برخوردارند. لذا برخی افراد از این قفلها استفاده نمیکنند. اما فراموش نکنید آنها بسته به نوع عملکرد و برندشان دارای قیمتهای متنوعی هستند. از این رو، بهتر است برای استفاده از یک قفل هوشمند از مدلهای باکیفیت و مناسب استفاده کنید. چرا که ارزانترین آنها ممکن است به خوبی کار نکنند.
در پایان:
با یکی دیگر از مقالات آموزنده وبسایت روکیدا همراه شما دوستان عزیز بودیم. بسیاری از نکات منفی دیگر با این واقعیت جبران میشوند که یک قفل هوشمند خوب مجموعهای از سیستمهای پشتیبان به هم چسبیده است. اگر وای فای شما خراب شد، بلوتوث یا صفحه کلید دارید. بنابراین هنگام خرید قفل هوشمند به یاد داشته باشید که هر چه عملکردهای بیشتری داشته باشد بهتر است.