با اینکه در امن ترین کشورهای جهان هم ممکن است اتفاق بدی برای شما بیفتد، اما کشورهایی در جهان وجود دارند که اصلا نمیتوانید زندگی امن و صلح آمیزی در آنجا داشته باشید و بهتر است از آنها دوری کنید.
موسسه اقتصاد و صلح (IEP)، اتاقفکر بین المللی بیطرف مستقر در سیدنی استرالیا، بر صلح انسان تمرکز کرده که به عنوان معیاری مثبت، دست یافتنی و ملموس برای رفاه و پیشرفت انسان به شمار میآید.
در 15 سال گذشته، این موسسه اطلاعاتی را در مورد 23 شاخص مختلف اعم از میزان قتل و جنایت خشونتآمیز تا تروریسم، بیثباتی سیاسی، تظاهرات خشونتآمیز و واردات اسلحه را تجزیه و تحلیل کرده است. این تجزیه و تحلیل هم شاخص صلح جهانی سالانه را نشان میدهد و کشورها را بر اساس میزان صلحآمیز بودن آن یا خطرناک بودن، رتبهبندی میکند.
در شاخص صلح جهانی موسسه IEP در سال 2021 که در ژوئن این سال منتشر شد، این نتیجه بدست آمد که جهان به طور کلی خطرناک تر شده است. درصد صلح در 87 کشورافزایش یافته اما در 73 کشور دیگر وخیمتر شده است و نمودار این شاخص نزول شدیدتری داشتهاند.
توماس مورگان، معاون مدیر تحقیقات موسسه IEP گفته:«اگرچه آمار پایین این شاخص، تاثیر مستقیمی با خشونت ندارند، اما از بین 10 کشور خطرناک جهان، تقریبا یکی از این کشورها یا به صورت مداوم درگیری وجود داد، یا امنیت پایینی دارد و یا کشور بسیار نظامی است.»
ما در این مقاله، 10 کشور خطرناک دنیا را بر اساس شاخص موسسه IEP از امنترین تا خطرناکترین کشورها رتبه بندی کردیم و به شما معرفی خواهیم کرد.
10. روسیه
بر اساس گزارش موسسه IEP، بر خلاف کشورهای این لیست در زمینه صلح، روسیه درگیری مسلحانه داخلی ندارد اما خشونت بسیار شدیدی در تظاهرات داشته است. در واکنش به مسمومیت و بازداشت رهبر اپوزیسیون الکسی ناوالنی، علیرغم تلاش پلیس برای متفرق کردن مردم با زور، باز به خیابانها ریختند و بر اساس گزارش موسسه IEP، بیش از 8500 نفر دستگیر شدند.
نکته مثبت اینجاست که افرادی به صورت عمومی از دولت سرپیچی نمیکنند، کشور خود را مکانی خطرناک برای زندگی نمیدانند. تنها 21 درصد از جمعیت کشور اعتقاد دارند نگران قربانیشدن جرایم خشونت آمیز هستند و کمتر از 10 درصد جمعیت نیز ناامنی را تجربه کردهاند.
9. جمهوری آفریقای مرکزی
بر اساس گزارش موسسه IEP، خشونت در جمهوری آفریقای مرکزی، 37درصد از تولیدات ناخالصی داخلی در سال 2020 را ازدست داده است. به دلیلی اینکه رئیس جمهور فاوستین آرچنژ توادرا به دنبال پیروزی در دوره دوم ریاست جمهوری خود بود، رییس جمهور اسبق فرانسوا بوزیزه را متهم به تلاش برای کودتا با گروه های شورشی کرده بود. نسبت به این اعلامات، در 4 ژانویه 2021، سازمان ملی انتخابات رئیس جمهور توادرا را پیروز این انتخابات معرفی کرد. به گفته دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، با وجود توافق صلح در سال 2019 بین دولت آفریقا مرکزی و 14 گروه مسلح غیر دولتی، اما متحدان رئیس جمهور سابق به شهرها حمله کردند. حدود 20 درصد از جمعیت این کشور از ترس خشونت و ناامنی ناشی از انتخابات دسامبر 2020 فرار کرده و به کشورهای همسایه مثل کامرون، چاد و جمهوری کنگو رفتند. حدود ۱۶۸ هزار نفر دیگر نیز در داخل کشور بیخانمان شدند.
8. لیبی
به گزارش دیده بان حقوق بشر، صدها غیرنظامی در درگیری 15 ماهه بین گروههای مسلح کشته و مفقود، و هزاران نفر دیگر نیز بیخانمان شدند. اما پس از گذشت یک سال، آفریقا هنوز از ناآرامیهای داخلی و بیثباتی سیاسی رنج می برد. طبق نظرسنجی موسسه IEP، نزدیک به 45 درصد از مردم لیبی شخصا ناامنی را در دو سال گذشته تجربه کرده و بیش از 25 درصد از مردم نا امنی را بزرگترین خطر در زندگی روزمره خود می دانند. طبق آمار شرکت مدیریت سلامت و امنیت بین المللی SOS، این کشور دارای سطح بسیار خطرناک برای مسافران بینالمللی است.
7. جمهوری دموکراتیک کنگو
بر اساس گزارش موسسه IEP، دلیل تقریبی قرار گرفتن کشور کنگو در این لیست، وخیم شدن روابط با کشور همسایه زامبیا بر سر مناطق مرزی بوده که منجر به درگیری مرزی بین نیروهای نظامی دو کشور شد. خشونت، 9 درصد از تولید ناخالصی داخلی کنگو را از بین برده است. از 30 نوامبر 2021، وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا، کنگو را به عنوان کشوری «خطرناک که برای سفر به آن باید بیشتر فکر کرد» رتبهبندی میکند و خاطرنشان کرد که «جرایم خشونتآمیز، مانند سرقت مسلحانه و حمله مسلحانه به خانهها در این کشور رایج است و پلیس محلی نیز قدرت پیگیری مؤثر به جرایم جدی را ندارد. همچنین مهاجمان ممکن است به عنوان پلیس یا ماموران امنیتی اقدام به حمله کنند.»
6. سومالی
در سال 1993، 18 پرسنل نیروهای ویژه ایالات متحده آمریکا در یک درگیری خونین با نیروهای ارتشی سومالی کشته شدند. کتاب «Black Hawk Down: A Story of Modern War» نوشته مارک باودن نیز الهام گرفته از این واقعه بود و همچنین فیلمی بر اساس ساخته شد. اما با گذشت بیش از 25 سال، سومالی هنوز یک مکان ناامن است. از 17 ژوئن 2021، وزارت امور خارجه ایالات متحده سومالی را به عنوان کشوری با پسوند «سفر نکنید» رتبه بندی کرده و خاطرنشان می کند که «آدم ربایی، قتل و سایر جنایات خشونت آمیز در این کشور رایج است. تروریست ها همچنان فرودگاه ها، ساختمان های دولتی، هتل ها، مناطق خرید و تقریبا هر جایی که جمعیت باشد را با خودروهای بمبگذاری شده، خمپاره و بمبگذاری انتحاری مورد هدف قرار می دهند.
حدود 20 درصد از جمعیت این کشور آفریقایی به دلیل درگیری مداوم بین نیروهای دولتی و یک گروه شبه نظامی به نام الشباب، آواره شدهاند. بر اساس گزارش موسسه IEP، خشونت باعث شده که 34.9 درصد از تولیدات اقتصادی کشور از بین برود.
5. عراق
در فهرست موسسه IEP، از سال 2015 این کشور خاورمیانهای جزو پنج کشور ناامن جهان بوده است. بر اساس گزارش موسسه IEP، مرگ و میر ناشی از تروریست، پس از شکست داعش کاهش یافته اما از 22 نوامبر 2021، وزارت امور خارجه ایالات متحده وضعیت “بهتر است سفر نکنید” را به عراق داده و خاطرنشان کرد که “شهروندان آمریکایی در عراق در معرض خطر ناامنی و آدم ربایی هستند. گروه های تروریستی و شورشی مرتبا به نیروهای امنیتی و غیرنظامیان عراق حمله می کنند. شبه نظامیان ضد آمریکایی، شهروندان آمریکایی و شرکت های غربی را در سراسر عراق تهدید می کنند. حملات با استفاده از بمب های دست ساز (IED) در بسیاری از مناطق کشور و بغداد اتفاق میافتد. بر اساس گزارش بنیاد لویدز رجیستر، کمتر از یک سوم از جمعیت عراق، به دلیل ارائه غذا، آب سالم و برق پایدار از دولت رضایت دارند.
4. سودان جنوبی
این کشور آفریقایی از سودان جدا شد و در سال 2011 دولت مستقل خود را تشکیل داد. به گفته وزارت امور خارجه آمریکا، سوء استفاده علیه غیرنظامیان از جمله تجاوز وحشتناک جنسی و اختلافات بین دو کشور، سودان جنوبی را بیثبات و 4 میلیون نفر را مجبور به ترک خانه های خود کرده است. بر اساس گزارش موسسه IEP، این کشور آفریقایی حدود 40 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را در سال 2020 به دلیل ناامنی از دست داد.
3. سوریه
این کشور خاورمیانهای به دلیل استحکام بخشیدن قدرت توسط بشار اسد، ثبات سیاسی خوبی دارد. اما براساس گزارش موسسه IEP، تهدید تروریستی در سوریه افزایش یافته و متحمل حملات مداوم داعش و القاعده در سال 2020 بوده است. سوریه بیشترین تأثیر اقتصادی را از ناامنی داشت و 82 درصد از تولیدات اقتصادی خود را به همین دلیل از دست داد. جنگ داخلی ده ساله نیز یک بحران انسانی ایجاد کرد. آژانس پناهندگان سازمان ملل، تخمین زده که 5.5 میلیون نفر (بسیاری از این جمعیت کودک هستند) از زمان شروع جنگ از سوریه فرار کردند که به یکی از بزرگترین بحران پناهجویان در جهان تبدیل شده است.
2. یمن
بر اساس گزارش موسسه IEP، امینت کشورهای حاشیه خلیج فارس از سال 2008 در حال کاهش است. بر اساس گزارش شورای روابط خارجی، جنگ داخلی بین ائتلاف به رهبری عربستان سعودی و شورشیان از سال 2015 تاکنون باعث کشته شدن 100000 نفر شده است. علاوه بر این، یمن به طور فزاینده ای گرفتار جنایات خشونت آمیز است. نزدیک به 13 درصد از جمعیت یمن را پناهندگان یا بیخانمانان داخلی تشکیل می دهند. نظرسنجی ها نشان می دهد که 51 درصد از مردم یمن امنیت را احساس نمیکنند. در نظرسنجی جهانی بنیاد لویدز رجیستر که در سال 2019 انجام شد، یمن بدترین رتبه را در جهان از نظر رضایت مردم نسبت به تأمین غذا، آب سالم و برق پایدار داشته است.
1. افغانستان
با وجود فروپاشی دولت تحت حمایت غرب و تسلط ناگهانی شبهنظامیان طالبان در تابستان 2021، افغانستان برای چهارمین سال متوالی در فهرست موسسه IEP، رتبه اول را در ناامن ترین کشور جهان کسب کرد. بر اساس گزارش موسسه IEP، ، گرچه مرگ و میر ناشی از درگیری های داخلی در سالهای اخیر کاهش یافته، اما این کشور بالاترین تأثیر تروریستی را نسبت به دیگر کشورها داشته است.
پس از به قدرت رسیدن طالبان، تعداد کمی از مردم اجازه خروج از کشور داشتند و به گفته دیده بان حقوق بشر، نیروهای طالبان مقامات سابق را اعدام کرده و به خانه های خبرنگاران، فعالان و مدافعان حقوق بشر حمله کرده است. حقوق زنان و دختران نیز در این کشور نادیده گرفته شده و بسیاری از زنانی که قبلا مشغول به شغلهای دولتی بودند نیز اخراج شدند.
ناامنی در افغانستان 40 درصد از تولیدات ناخالص داخلی را در سال 2020 از بین برده است. علاوه بر خصومتهای نظامی، افغانستان مشکلات جنایی شدیدی نیز دارد. در نظرسنجی گالوپ در سال 2019، تنها 13 درصد از افغانها از راه رفتن تنها در شب احساس امنیت میکردند و 50 درصد از مردم شخصا دزدیده شدن پول یا چیزهای دیگر را تجربه کردند.