نوترینوها در بین پدیدههای کیهانی عجیب، جایگاه ویژهای دارند. جرم این ذرات بنیادی، بسیار ناچیز است و از لحاظ الکتریکی خنثی و بدون بار هستند. این ذرات که با سرعتی نزدیک به سرعت نور حرکت میکنند، همه جا هستند و تقریبا از هر چیزی عبور میکنند. در هر ثانیه، ۱۰۰ تریلیون نوترینو از بدن ما عبور میکند.
دانشمندان تئوری سازی درباره نوترینو را در دهه ۱۹۳۰ آغاز کردند و وجود این ذرا ت تا سال ۱۹۵۶ تأیید شد. آن زمان ما دو منبع برای نوترینوها میشناختیم: خورشید و ابرنواختر 1987A. اما در سال ۲۰۱۳، محققان نوع جدیدی از نوترینوها معروف به نوترینوی پرانرژی کشف کردند و هیچکس قادر به معرفی منبعی برای آن نبود.
رصد نوترینوی پر انرژی
در تاریخ ۲۲ سپتامبر، محققان اعلام کردند که رصدخانه آیس کیوب (IceCube) در قطب جنوب، یک نوترینوی پر انرژی را که از ناحیهای در فضا آمده، کشف کرده است. پس از این اعلام، حدود ۲۰ رصدخانه دیگر به سرعت شروع به کار کردند و موقعیت کشف شده بوسیله محققان آیس کیوب را تحت نظر گرفتند.
اکنون این گروهها، پس از ماهها مشاهده، همگی منبع دقیق نوترینوی پرانرژی را تعیین کردند: یک بلیزر به نام TXS 0506 + 056 که حدود ۴ میلیارد سال نوری از زمین فاصله دارد (بلیزر نوعی کهکشان بیضوی است که در مرکز خود سیاه چالهای چرخان با سرعت زیاد دارد). محققان نتایج کشف خود را در ۱۲ جولای منتشر کردند.
نوترینوهای پرانرژی
با شناسایی منبع نوترینوی پرانرژی، ممکن است دوران کاملا جدیدی در نجوم آغاز شود! مارکوس سانتاندر، یکی از نویسندگان مقالات علمی، در مصاحبهای گفت: ما در تلاشیم تا با ترکیب مشاهدات الکترومغناطیسی (نور) با اندازه گیریهای دیگر، از ابزاری غیر از نور برای ستاره شناسی استفاده کنیم. این نخستین مدرکی است که ما از یک کهکشان فعال گسیل کننده نوترینو داریم و این به معنی آن است که ما بزودی میتوانیم عالم را با استفاده از نوترینوها با روشهایی که به تنهایی با نور غیر ممکن است، مشاهده کنیم.
شناسایی TXS 0506 + 056 به عنوان منبع نوترینوهای پرانرژی، نمونه ای درخشان از کار گروهی دانشمندان است. زمانی که دانشمندان باهم همکاری کنند، میتوانند اکتشافاتی را انجام دهند که حتی نحوه کاوش در عالم و کائنات را تغییر میدهد.
منبع: futurism