دولت عربستان سعودی از نظر تعداد معاملات و جمعآوری سرمایه در طول ۵ سال گذشته یک روند صعودی را در پیش گرفته است به نحوی که سال ۲۰۱۹ موفق به ثبت رکورد شد.
اکوسیستم استارتاپ این کشور در سال ۲۰۱۹ شاهد جذب ۶۷ میلیون سرمایه بود که در مقایسه با سال قبل ۳۵ درصد افزایش یافته است.
همچنین تعداد معاملات در این کشور با رشد ۹۲ درصد به ۷۱ عدد رسیده است و در کنار آن طرحهای دولتی، برنامههای شتابدهنده و تعداد کل سرمایهگذاران نیز زیاد شده است.
براساس گزارش پلتفرم دادههای استارتاپ MAGNiTT که تحت حمایت مالی شرکت سرمایه خطرپذیر سعودی (SVC) قرار دارد، یکی از طرحهای سازمان Small and Medium Enterprise General Authority (منشآت)، قابل توجهترین مقدار سرمایه جمع شده متعلق به استارتاپ فعال در زمینه فناوری آموزشی Noon Academy به مقدار ۸.۶ میلیون دلار و همچنین ۶.۶ میلیون دلار برای استارتاپ Nana Direct بوده است که در زمینه تحویل مواد غذایی و خریدهای روزانه فعالیت میکند.
در بین فعالترین سرمایهگذاران شتابدهنده جدید Misk 500 و شتابدهنده Misk Growth و همچنین شرکتیهای سرمایهگذاری خطرپذیر ۵۰۰ Startups، OQAL و Wa’ed Ventures قرار داشتند.
۴۱ موسسه در استارتاپهای مستقر در عربستان سرمایهگذاری کردند در حالی که یک طرف ۳۲ درصد معاملات شتابدهندهها قرار داشتند.
احمد آل جبرین یکی از شرکای ۵۰۰ Startups گفت «هرچه دولت سعودی به سمت دستیابی به رویای ۲۰۳۰ (برنامه دولت عربستان برای وابستگی کمتر به نفت) پیش میرود، ما چندین ترند را خواهیم دید. ابتدا، سرمایهگذاران بیشتری وارد بازار خواهند شد و از حمایت دولت بهره میبرند. ثانیا، شاهد خواهیم بود شرکتها استراتژی نوآوری خود را ارزیابی میکنند که از دیدگاه تعامل با یک استارتاپ کاملا در این اکوسیستم گم شده بود. ثالثا، کارمندان با تجربه شغل خود را ترک خواهند کرد تا شرکتهایی را در حوزه تخصص خود راهاندازی کنند که همین قضیه باعث تحول صنایعی مانند فناوری مالی میشود.»
استراتژی کاهش شکستها
Nora Al Sarhan، مدیر سرمایهگذاری SVC گفت که این شرکت در جایگاه خوبی قرار دارد تا رهبری سرمایهگذاری با کیفیت را بر عهده بگیرد و این کار را با تحت پوشش قرار دادن شکاف سرمایه در بازار و فراهمسازی یک استراتژی برای کاهش شکستها از طریق متنوع کردن ریسک برای سرمایهگذاران انجام میدهد.
در سال ۲۰۱۹، ۴۱ موسسه در استارتاپهای سعودی سرمایهگذاری کردند که یک افزایش ۵۸ درصدی در مقایسه با سال ۲۰۱۸ محسوب میشود. ۶۸ درصد این سرمایهگذاران در عربستان سعودی مستقر هستند، در حالی که ۳۲ درصد آنها خارج از این کشور و به طور کلی در امارات متحده عربی قرار دارند.
Philip Bahoshy، بنیانگذار و مدیر ارشد اجرایی MAGNiTT گفت «شتابدهندههای تازهتاسیس و سایر شرکتهای خصوصی و عمومی از رشد اکوسیستم استارتاپ و سرمایهگذاری خطرپذیر در عربستان سعودی حمایت میکنند.»
او گفت به علت افزایش ثابت در سرمایهگذاری و تعداد معاملات، دولت عربستان سعودی رتبه منطقهای خود را از نظر کل سرمایهگذاری و تعداد معاملات بالا برده است تا از این نظر در بین کشورهای خاورمیانه و آفریقای شمالی رتبه سوم را به دست آورد.
او گفت عربستان سعودی یکی از سریعترین اکوسیستمهای رو به رشد در این منطقه است و سپس در ادامه صحبتهایش اشاره کرد دولت این کشور در حال شناسایی کارآفرینان و نوآوری است که یکی از اهداف اصلی آنها برای رسیدن به رویای ۲۰۳۰ محسوب میشود و در همین راستا طرحهای جدید متعددی در سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ راهاندازی شدند.
معمولا نتیجه گرفتن از این طرحها طول میکشد ولی Philip Bahoshy میگوید «ما تاثیر آنها را روی اکوسیستم در این کشور و منطقه MENA (خاورمیانه، آفریقای شمالی، افغانستان و پاکستان) دیدهایم.»
تجارت الکترونیکی با توجه به این که یکی از بزرگترین اقتصادها در این منطقه است، توانسته است در سال ۲۰۱۹ رتبه اول خود را حفظ کند و ۲۷ درصد معاملات را به خود اختصاص دهد. در جایگاه بعدی صنعت تحویل و حمل و نقل با ۲۶ درصد قرار میگیرد.
Bahoshy گفت صنایع رو به رشد عبارتند از آموزش و راهحلهای IT که از نظر کل تعداد معاملات و همچنین سرمایهگذاری در سال ۲۰۱۹ رتبه سوم را به خود اختصاص دادند.
او گفت «ما شاهد رشد سهم بازار کشورهای عربستان سعودی و مصر خواهیم بود و امسال انتظار میرود در حوزههایی مانند تجارت الکترونیکی، حمل و نقل و لاجیستیک اتحاد بیشتری شکل بگیرد و این حوزهها بتوانند یک برتری رقابتی به دست آورند.»
سال گذشته دولت امارات متحده عربی جایگاه اول خود به عنوان کشوری که بیشترین میزان سرمایهگذاری خطرپذیر را جلب کرده است (۶۰ درصد تمامی سرمایهگذاریها) حفظ کرد ولی مصر از نظر تعداد معاملات (۲۵ درصد تمامی معاملات) از تمامی کشورها جلو زد.
منبع: techradar.com