بازار کار هوش مصنوعی در ایران

توسط Avatar photoمهرناز شهریاری
9 دقیقه

این روزها بازار کار هوش مصنوعی در ایران بسیار مورد توجه قرار گرفته تا جایی که افراد، این حوزه را به عنوان شغل خود انتخاب می‌کنند. پس اگر شما هم دوست دارید بیشتر درباره زمینه های کاری هوش مصنوعی در ایران بدانید، در ادامه همراه ما باشید.

پس بدانید و آگاه باشید که ما در این مطلب می‌خواهیم علاوه‌بر معرفی کلی درباره هوش مصنوعی و کاربردهای آن، درباره بازار کار هوش مصنوعی در ایران، دلایل یادگیری این علم به روز و همچنین ویژگی‌های مهم یک منبع  فوق العاده برای یادگیری و آموزش هوش مصنوعی صحبت کنیم. به همین خاطر پیشنهاد می‌کنیم که دست به مرورگرهای خود نزنید و تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.

معرفی هوش مصنوعی و شاخته‌های آن:

هوش مصنوعی یا Artificial Intelligence که با علامت اختصاری AI نمایش داده می‌شود، مجموعه‌ای از تکنیک‌ها، مفاهیم و الگوریتم‌ها است که هدف اصلی آن، تقویت قدرت محاسباتی ماشین‌ها برای انجام کارها با در نظر گرفتن ویژگی‌های هوشمندانه انسانی است. در حقیقت هوش مصنوعی کارهایی انجام می‌دهد که نیازمند هوش شناختی انسان است و به مطالعه و توسعه نرم‌ افزار و دستگاه‌‌های هوشمند می‌‌پردازد.

باتوجه به تعریفی که از هوش مصنوعی داشتیم، این تکنولوژی را می‌توان در شاخه‌های زیر طبقه‌بندی کرد:

یادگیری ماشینی (Machine Learning)

در این شاخه از هوش مصنوعی، ماشین‌هایی ساخته می‌شود که قابلیت یادگیری از داده‌ها و تجربه‌ها را دارند که تغییر و بهبود خروجی آن‌ها توسط آموزش دیدن اتفاق می‌افتد. الگوریتم‌هایی چون تشخیص الگو، تصمیم‌گیری، خوشه‌بندی و رده‌بندی در این دسته قرار دارد.

به عبارت بهتر، باکمک یادگیری ماشین می‌توان سیستم و دستگاه مدیریت ایمیل را بگونه‌ای آموزش داد که پیام‌های هرزنامه از دیگر ایمیل‌ها مشخص باشد.

شبکه‌های عصبی (Neural Networks)

در این شاخه دستگاه‌ها بر اساس عملکرد سیستم‌های عصبی انسانی ساخته می‌شوند که در مسائلی مانند تشخیص تصویر و پردازش زبان طبیعی بسیار موثر هستند. جالب است بدانید که شبکه‌های عصبی این رشته از واحدهای مصنوعی به نام نورون‌ به صورت گروهی از گره‌های به هم پیوسته مانند شبکه عصبی گسترده در مغز، تشکیل شده است.

یادگیری عمیق (Deep Learning)

نوعی از یادگیری ماشینی است که با استفاده از شبکه‌های عصبی عمیق (شبکه‌هایی با تعداد زیادی لایه) کار می‌کند. این شاخه در حال حاضر در بسیاری از برنامه‌های موفق هوش مصنوعی مانند تشخیص تصویر، ترجمه ماشینی و بازی‌های ویدئویی به کار می‌رود.

پردازش زبان طبیعی (Natural Language Processing )

در این شاخه از هوش مصنوعی به ماشین‌ها اجازه داده می‌شود که داده‌های متنی را تجزیه و تحلیل و به طور موثر با زبان انسانی تعامل کنند. این شاخه از هوش مصنوعی برای ترجمه ماشینی، تولید متن خودکار، تحلیل متن و پرسش و پاسخ خودکار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پردازش گفتار (Speech Processing)

این حوزه به تشخیص، تفسیر و تولید گفتار توسط ماشین‌ها می‌پردازد. در حقیقت از تشخیص سخنرانی تا تولید گفتار خودکار در این دسته قرار دارد.

رباتیک (Robotics)

هوش مصنوعی در این شاخه به طراحی و ساخت ربات‌هایی با دارا بودن قابلیت‌ هوش، انجام می‌گیرد. در واقع  ربات‌ها می‌توانند با محیط خود تعامل داشته و وظایف مختلفی را انجام دهند. همچنین می ‌توانند جانشین انسان در محیط‌ ها یا روندهای تولیدی خطرناک‌ باشند و رفتاری متناسب با ظاهر و درک انسانی را ارائه دهند.

بینایی ماشین (Computer Vision)

این شاخه به مطالعه و تفسیر تصاویر و ویدئوها توسط ماشین‌ها می‌پردازد. تشخیص چهره، تشخیص اشیاء، خودروها و تفسیر صحنه‌ها از جمله مواردی است که در این حوزه مورد بررسی قرار می‌گیرند.

آشنایی با زمینه های کاری هوش مصنوعی:

بازار کار هوش مصنوعی در ایران2

حالا که با هوش مصنوعی و شاخه‌های اصلی آن آشنا شدید، نوبت به معرفی زمینه‌های کاری هوش مصنوعی می‌رسد. البته بعد از معرفی مشاغل هوش مصنوعی، به بازارهای کاری این علم در ایران هم می‌پردازیم اما به طورکلی مشاغلی که با پیشرفت این علم به روز ایجاد شده، شامل موارد زیر است:

پزشکی و بهداشت

از این علم برای حوزه پزشکی و بهداشت در تشخیص بیماری‌ها، تصویربرداری پزشکی، پیش‌بینی انتشار بیماری‌ها و توسعه داروها استفاده می‌شود.

حمل و نقل

بهبود رانندگی خودکار، مدیریت ترافیک، بهینه‌سازی مسیرها و خدمات حمل و نقل عمومی، برخی از توانمندی‌های هوش مصنوعی در حمل‌ونقل است.

تجارت و بازاریابی

هوش مصنوعی در تحلیل داده‌ها، پیش‌بینی رفتار مشتریان، توصیه محصولات و بهبود تجربه مشتری استفاده می‌شود.

صنعت و تولید

از ربات‌ها و اتوماسیون با هوش مصنوعی نیز می‌توان در خطوط تولید، کنترل کیفیت، پیش‌بینی خرابی ماشین‌آلات و بهینه‌سازی فرآیندهای تولید نیز استفاده کرد.

خدمات مالی

هوش مصنوعی در تجزیه و تحلیل داده‌های مالی، تشخیص تقلب در تراکنش‌ها، مدیریت سرمایه، پیش‌بینی بازارها و سرمایه‌گذاری توانایی بسیاری دارد که توانسته در این عرصه انجام بسیاری از کارها را آسان کند.

بازی‌های ویدئویی

اگر به دنبال طراحی شخصیت‌های مصنوعی (NPC)، ایجاد واکنش‌های متناسب با بازیکنان و بهبود تجربه بازی هستید، بی‌شک یکی از بهترین انتخاب‌های شما می‌تواند دانش هوش مصنوعی باشد.

پس با معرفی این مشاغل می‌توان نتیجه گرفت که بازار کار هوش مصنوعی در ایران شامل مواردی چون برنامه نویس، مدیر وب سایت، طراح و تحلیل گر نرم افزار، طراحی و ساخت ابزارهای هوشمند، متخصص هوش مصنوعی در صنعت مانند طراحی ربات و دستگاه های هوشمند، کارشناس هوش مصنوعی در حوزه تشخیص گفتار تبدیل متن به گفتار، متخصص هوش مصنوعی در زمینه پردازش تصویر، مهندس هوش مصنوعی در زمینه پردازش متن جهت تولید دستیارهای هوشمند، چت بات‌ها و دیگر موارد، طراح بازی، مدیر شبکه و امنیت اطلاعات، طراحی ربات‌ها و در نهایت استخراج داده‌ها است.

چرا باید هوش مصنوعی یاد بگیرم؟

حالا که بازارهای کاری هوش مصنوعی در ایران شناخته‌اید اما هنوز هم در یادگیری هوش مصنوعی مردد هستید، به شما پیشنهاد می‌کنیم که ادامه مطلب را با دقت هرچه بیشتر بخوانید. در واقع یادگیری هوش مصنوعی به این دلیل می‌تواند برای شما بهترین انتخاب باشد، چون :

اول اینکه: مهارت قرن است

حتما در اخبار و مطالب روز دنیا درباره هوش مصنوعی بسیار شنیده‌اید و باید این حقیقت را پذیرفت که این مهارت و علم در آینده، جایگزین برخی از مشاغل می‌شود اما در کنار آن شغل‌های جدیدی پدید خواهند آمد که اگر شما مهارت هوش مصنوعی را داشته باشید، می‌توانید به راحتی وارد حوزه‌های کاری مختلف شوید.

دوم اینکه: به سرعت در حال رشد است

اگر نگاهی به بازارهای کاری، استخدامی و محیط اطراف داشته باشیم، می‌بینیم که تعداد مشاغل این حرفه در سال‌های اخیر رشد بسیاری داشته است تا جایی که گزارش مشاغل مجمع جهانی اقتصاد، متخصصان این حوزه و شاخه یادگیری ماشین را در صدر فهرست پنج سال آینده قرار داده‌اند. می‌توان گفت وقتی فناوری‌های AI باعث ساده‌سازی عملیات و تصمیم‌گیری بهتر کارها می‌شوند، پس تقاضا برای جذب متخصصان این حوزه هم افزایش پیدا می‌کند.

سوم اینکه: هوش مصنوعی را در همه پیدا می‌کنید

اگر نگاهی به دنیای تکنولوژی‌های روز دنیا داشته باشید، استفاده از این مهارت را در همه جا خواهید دید؛ از دنیای حمل‌ونقل و خودروهای خودران و لذت رانندگی بدون سرنشین گرفته تا امنیت خانه توسط هوش مصنوعی و انجام کارهایی چون تغییر دما، کم یا زیاد کردن نور و دیگر موارد براساس ترجیحات ما.

اما هوش مصنوعی در اینجا پایان نمی‌یابد، بلکه فعالیت و اثر این فناوری را می‌توان در پشتیبانی آنلاین مشتری، طراحی وبسایت‌هایی فوق‌العاده با هوش مصنوعی، همه‌گیری اینترنت اشیا، مراقبت‌های بهداشتی و دیگر صنایع را یافت.

چهارم اینکه: شغل پردرآمدی است

با بیان ویژگی‌های قبل، پردرآمد بودن شغل هوش مصنوعی دور از انتظار نیست، بلکه شما با تبدیل شدن به یک مهندس یادگیری ماشین، مهندس نرم افزار، مهندس سخت افزار، مهندس پژوهش، توسعه دهنده هوش تجاری و دانشمند داده، می‌توانید از این حوزه کسب درآمد خوبی داشته باشید البته به شرطی اینکه تمام تلاش خود را انجام داده و در یادگیری آموزش، تمرین و مداومت داشته باشید.

پنجم اینکه: یک حوزه بسیار چالش‌انگیز و جذاب است

اگر به دنبال شغلی پرهیجان و چالش برانگیز هستید، انتخاب هوش مصنوعی می‌تواند برای شما بهترین انتخاب باشید. در واقع ساخت الگوریتم‌ برای حل مسئله‌های پیچیده، طراحی مدل‌‌ها برای شبیه‌سازی هوش انسانی و به‌کارگیری خلاقانه این فناوری‌ها در حوزه‌های مختلف دنیای واقعی، می‌تواند چالش‌انگیز و جذاب باشد. از طرفی دیگر، چون هوش مصنوعی علم به روزی است، شما باید پیوسته در حال کسب اطلاعات بیشتر در خصوص آن باشید تا مهارت‌ها و راه‌حل‌های جدیدی را برای حل کردن مسائل و بهبود سیستم‌ها پیدا کنید.

ویژگی‌های یک منبع خوب برای یادگیری هوش مصنوعی:

بازار کار هوش مصنوعی در ایران4

تصمیم شما برای ورود به دنیای متخصصان هوش مصنوعی را به شما خوش‌آمد می‌گوییم. در ادامه موضوع می‌خواهیم درباره ویژگی‌های یک منبع خوب برای یادگیری بپردازیم؛ به عبارت بهتر، شما بعد از بررسی مهارت‌های مورد نیاز برای متخصص شدن در علم هوش مصنوعی و شاخه‌های آن، باید بدانید که در انتخاب یک دوره یا منبع آموزشی باید چه نکاتی را در نظر بگیرید؟

از مهم‌ترین موارد در انتخاب یک دوره آموزشی باید به موارد زیر توجه کنید:

سطح دانش

قبل از انتخاب دوره، باید سطح دانش خود را مشخص کنید. آیا تازه وارد دنیای هوش مصنوعی شده‌اید یا تجربه قبلی دارید؟ اگر تازه کار هستید، دوره‌های مقدماتی مثل “آموزش مقدماتی هوش مصنوعی” برای شما مناسب است و اگر از قبل تجربه دارید، به سراغ دوره‌های پیشرفته‌تر بروید.

محتوا و سرفصل‌ها

بررسی کنید که دوره شامل مفاهیم و تکنیک‌های کلیدی هوش مصنوعی از جمله یادگیری ماشینی، شبکه‌های عصبی، پردازش زبان طبیعی و بینایی ماشین است یا خیر؟ همچنین مطمئن شوید که دوره به صورت جامع به مباحث پرداخته و به شما کمک کند تا درک عمیق‌تری از هوش مصنوعی پیدا کنید یا خیر.

برخورداری از پروژه‌های عملی

دوره‌ای که پروژه‌های عملی و کاربردی داشته باشد، به شما کمک می‌کند تا مفاهیم تئوری را در عمل تجربه و مهارت‌های خود را تقویت کنید.

استاد یا مدرس

اگر دوره توسط یک مدرس حرفه‌ای یا تخصصی ارائه می‌شود، مطمئن شوید که تجربه و دانش کافی در زمینه هوش مصنوعی را دارد.

امکانات و پشتیبانی

بررسی کنید که آیا دوره مورد نیاز امکاناتی مانندتمرین‌ها و ارتباط با دیگر شرکت‌کنندگان یا مدرسان را فراهم می‌کند و اصلا ارائه محتوا به چه شکل خواهد بود؟

 

برخورداری از دانش به روز هوش مصنوعی

همانطور که می‌دانید هوش مصنوعی یک حوزه پویاست و تغییرات و به روزرسانی‌های مداومی دارد، پس دوره‌ای را انتخاب کنید که با تغییرات جدید این حوزه همراه باشد.

بررسی نظرات و بازخوردها

نظرات و بازخوردهای دیگرانی که دوره را قبل از شما گذرانده‌اند، شما را در تصمیم‌گیری کمک می‌کنند.

پس با توجه به مواردی که گفتیم و نیازهای شخصی خود، دوره‌ای را انتخاب کنید که بهترین تطابق را با هدف و شرایط شما داشته باشد.

در نهایت

اگر قصد شرکت در دوره‌ای دارید که تمام ویژگی‌های بالا را داشته باشد، پیشنهاد می‌کنیم به دوره‌های هوش مصنوعی آکادمی درسمن به نشانی(https://darsman.com) سر بزنید و با مشاوران ما ارتباط برقرار کنید.

مطالب مرتبط

2 نظر

بهنام سه شنبه , ۴ مهر ۱۴۰۲ ساعت ۱۱:۳۲ - ۱۱:۳۲

خیلی ممنون با بابت مطلب به روز و جذابی که منتشر کردید.

Reply
مریم چهارشنبه , ۹ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۱۴:۰۵ - ۱۴:۰۵

عالی بود، خیلی کیف کردم مچکر.

Reply

دیدگاه شما چیست؟