فهرست عنوانها
این اواخر پس از رونمایی از نسل جدید LC300 اخبار متفاوتی از لندکروزر در رسانهها منتشر شد. یکی از مهمترین اتفاقات، خروج این خودرو از بازار آمریکا بود که برای برخی دور از انتظار بود زیرا این خودرو از سال ۱۹۸۴ که رونمایی شد، تقریبا در تمام بازارهای دنیا فروش خوبی داشته و با استقبال مواجه شده است.
شرکت تویوتا با تغییراتی قصد ادامهی تولید این خودروی نام آشنا را در سال ۲۰۲۲ دارد که در این مقاله به آنها میپردازیم. این تغییرات با در نظر گرفتن سلایق و نیازهای استرالیا در نظر گرفته شده، جایی که مردمش علاقهی خاصی به لندکروزر سری ۷۰ دارند.
مروری بر گذشتهی لندکروزر سری ۷۰
لندکروزر سری ۷۰ یا همان LC70، در طول این سالها در ورژنهای مختلف تولید شد و در دسترس مشتریان و دولتها قرار گرفت. این خودرو به صورت پیکآپ تک و دو کابین، استیشن ۵ در و نظامی ۲ در توانست نیازهای مختلف را به بهترین نحور پاسخ دهد.
تویوتا لندکروزر سری ۷۰ در طول عمر ۳۷ سالهی خود شاهد تغییرات مختلفی بوده است. آخرین تغییر ایجاد شده در این خودرو به سال پیش باز میگردد که یک مانیتور ۶.۱ اینچی لمسی و دو پورت شارژ USB به کابین خودرو اضافه شد.
پیش از این در سال ۲۰۱۶ نیز شرکت تویوتا برای رسیدن به استانداردهای مختلف آلایندگی، لندکروزر سری ۷۰ را با یک موتور دیزلی پاکتر روانهی بازار کرد که در کنار اضافه شدن سیستم کنترل کشش، کیسههای هوای جانبی و تجهیزات مختلف الکترونیکی، این خودرو را کمی به روزتر کرد.
مشخصات فنی
شرکت تویوتا، لندکروزر سری ۷۰ را اکنون با یک موتور ۸ سیلندر خورجینی توربو دیزل در دسترس مشتریان قرار داده است. این موتور با حجم ۴.۵ لیتری خود توانایی تولید چیزی در حدود ۲۰۲ اسب بخار قدرت و ۴۳۰ نیوتون متر گشتاور را دارد. این موتور قدرت خود را از طریق یک گیربکس ۵ دندهای دستی به هر چهار چرخ خودرو منتقل میکند که این مورد یکی از بزرگترین ویژگیهای سری ۷۰ است که آن را در میان خریداران محبوب کرده است.
یکی از مجلههای استرالیایی خاطر نشان کرده که بعید است مدل ۲۰۲۲ از سری ۷۰ ، با پیشرانه دیزلی شش سیلندر خورجینی با سیستم توربوی دوگانه که برای لندکروزر ۳۰۰ معرفی شده ، وارد بازار استرالیا شود. پیشرانهای که قادر به تولید ۳۰۵ اسب بخار قدرت و ۷۰۰ نیوتن متر گشتاور است و برای انتقال این نیرو از گیربکس ۱۰ سرعته استفاده می کند. اما این آفرود محبوب، با به روز رسانیهای انجام شده از نظر ایمنی و توانایی حمل بار بهبود خواهد یافت.
آیندهی سری ۷۰
کاملا واضح است که یکی از مهمترین بازارهای لندکروزر سری ۷۰ خاورمیانه و خصوصا کشورهای عربی است. جایی که از معدود نقاطی است که هنوز افجی کروزر به فروش میرسد. با توجه به سرمایهگذاریهای کلانی که شرکت تویوتا برای توسعه و ارتقای سری ۷۰ کرده است به راحتی میتوان حدس زد که حداقل تا ۳ سال آینده شاهد فروش مدلهای صفر کیلومتر این خودرو در کشورهای حاشیه خلیج فارس خواهیم بود.
شرکت تویوتا در سال ۲۰۱۳ نیز برنامههای خود برای طراحی و تولید جایگزینی برای سری ۷۰ را در اختیار رسانهها گذاشت اما به نظر میرسد که هنوز به روز رسانی مدل قدیمی به صرفهتر است. این اتفاق دقیقا برای پر سری ۷۰ یعنی سری ۴۰ نیز تکرار شد. خودرویی که از سال ۱۹۶۰ تا ۲۰۰۱ روی خط تولید باقی ماند.
هنوز زمان دقیقی از زمان تولید نسخهی به روز اعلام نشده اما شرکت تویوتا گفته :
به عنوان بخشی از تعهد ما به توسعهی پایدار، برنامههایی برای به روز رسانی سری ۷۰ در دست اقدام است.