آیا امکان وجود زندگی میکروبی در اعماق اقیانوس قمر Enceladus زحل وجود دارد؟

توسط محمد امین نعمتی
2 دقیقه
آیا امکان وجود زندگی میکروبی در اعماق اقیانوس قمر Enceladus زحل وجود دارد؟

همه‌ ما به یک سیاره جایگزین برای زمین رو به زوالمان فکر کرده‌ایم و وقتی به جستجوی مکان‌های بالقوه قابل سکونت در منظومه شمسی می‌گردیم یکی از مهم‌ترین گزینه‌ها قمر سیاره زحل انسلادوس (Enceladus) است.

Enceladus از دور نرم، براق و پوشیده از لایه ضخیم یخ به نظر می‌رسد. اما دانشمندان معتقدند که زیر این پوسته ضخیم یخ اقیانوسی است که به‌طور بالقوه توانایی ایجاد و حفظ حیات را دارد.

یکی از جالب‌ترین ویژگی‌های انسلادوس توده آبی است که به صورت دوره‌ای از سطح آن فوران می‌کند.

آیا امکان وجود زندگی میکروبی در اعماق اقیانوس قمر Enceladus زحل وجود دارد؟

دانشمندان شواهدی از وضعیت اقیانوس زیر یخ ارائه می‌دهند که فضاپیمای کاسینی با پرواز میان این ستون‌ها و نمونه‌گیری، توانست این شواهد را به دست آورد که در مجموع شامل غلظت دی هیدروژن، متان و دی اکسید کربن است.

مواد شیمیایی مذکور در منافذ هیدروترمال کف اقیانوس‌های زمین نیز یافت می‌شوند و از آن جایی که می‌دانیم این منافذ زمینه‌ی ایجاد حیات هستند، برای دانشمندان سوال است که آیا اقیانوس انسلادوس نیز توانایی ایجاد حیات را دارد؟

یکی از سوالات دانشمندان این است که: «آیا دلیل زیاد بودن میزان متان شناسایی شده توسط فضاپیمای کاسینی، میکروبی شبه زمینی است که هیدروژن را به متان تبدیل می‌کند است؟»

نویسنده اصلی این مطالعه Regis Freer، دانشیار گروه اکولوژی و زیست شناسی تکاملی در دانشگاه آریزونا افزود: «جستجوی این میکروب‌ها که به متانوژن‌ها معروف هستند در بستر انسلادوس نیاز به ماموریت‌های غواصی بسیار چالش برانگیز در اعماق دریا دارد که در دهه‌های اخیر مرسوم نبوده‌اند.»

از آن جایی که محققان نمی‌توانستند آن جا خودشان ماموریتی را انجام دهند، در عوض از مدلسازی ریاضی استفاده کردند تا بفهمند که شرایط مشاهده شده در انسلادوس با زندگی میکروبی سازگاری دارد یا خیر.

آیا امکان وجود زندگی میکروبی در اعماق اقیانوس قمر Enceladus زحل وجود دارد؟

آن‌ها دریافتند که داده‌های جمع‌آوری شده توسط کاسینی به دو روش قابل توضیح هستند: می‌توان آن را با فعالیت تخلیه میکروبی مشابه داده‌های موجود در کف اقیانوس‌های زمین توضیح داد.

روش دیگر این است که شاید این داده‌ها مربوط به فرآیندی است که هیچ ربطی به موجودات زنده ندارد. این فرآیند هرچه که باشد احتمالا هیچ شباهتی به واکنش‌های روی زمین ندارد.

بنابراین جملات بالا به معنای وجود حیات در انسلادوس نیست بلکه می‌تواند وجود داشته باشد. اطلاعات فعلی نشان می‌دهد که این اقیانوس ممکن است قابل سکونت باشد.

فریر گفت: «بدون تردید ما از این تحقیقات نتیجه نمی‌گیریم که در اقیانوس انسلادوس زندگی وجود دارد.»

وی افزود: «در عوض ما می‌خواستیم این موضوع را بفهمم که منافذ هیدروترمال انسلادوس چقدر می‌تواند برای میکروارگانیسم‌های زمینی قابل سکونت باشد. به احتمال زیاد داده‌های کاسینی نیز با مدل‌های ما مطابقت می‌کنند.»

منبع: digitaltrends.com

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟