اندروید 12: خوب، بد یا تقلید خالص از دیگران؟

توسط سمیرا گلکار
6 minutes read
اندروید 12

نسخه بتای اندروید 12 منتشر شد – البته برای بعضی کاربران و بسته به نوع دستگاه‌ آن‌ها؛ بعلاوه در حال حاضر دانلود این نسخه برای کاربرانی به غیر از کاربران پیکسل توصیه نمی‌شود. ما برای تست این سیستم عامل، آن را دانلود کرده، گوشی خودمان را ارتقاء داده و این صف را کنار زدیم تا با سیستم عامل جدید اندروید آشنا شویم.

در نتیجه یک گوشی پیکسل 4a 5G جدید را تنظیم کردیم (که از قبل اپلیکیشن و اطلاعات اضافه‌ای روی آن ذخیره نشده بود) و اندروید 12 بتا را برای آن دانلود کردیم. سپس چند ساعتی صرف بررسی منوها و اپلیکیشن‌های آن کردیم تا ببینیم چه قابلیت‌های جدیدی به آن اضافه شده است.

برای بررسی این سیستم عامل، تغییرات آن را به خوب، بد و آنچه قبلاً توسط بعضی تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند به خصوص موتورولا انجام شده، تقسیم کردیم.

خیلی از امکانات اعلام شده برای اندروید 12 هنوز به این سیستم عامل اضافه نشده اند (حتی آنهایی که در فهرست رسمی امکانات نسخه بتای اندروید 12 ذکر شده اند) در نتیجه این نسخه تنها یک تصویر کلی از ساختار نسخه بتای اندروید 12 است و این احتمال وجود دارد که به مرور زمان این سیستم عامل تغییر کرده و امکانات جدیدی به آن اضافه شود.

خوب

اندروید 12 در اصل شامل یک قابلیت مهم به همراه چندین قابلیت جزئی جدید است و مهم ترین ویژگی آن طراحی Material You است. این طراحی راهی برای تنظیم طراحی کلی سیستم عامل از جمله تم رنگی و شکل و ساختار منوها و اپلیکیشن‌ها برای سفارشی سازی آن به صورت دلخواه است.

مطمئناً در بخش بعدی این مقاله بیشتر راجع به Material You صحبت می‌کنیم اما برای این قسمت، می‌توانید به بعضی از تغییراتی که در رابط کاربری سیستم عامل ایجاد کردیم نگاه کنید. ما توانستیم با موفقیت ظاهر قدیمی اندروید 12 را به طور کلی تغییر دهیم حتی با استفاده از تصاویر پس زمینه از پیش نصب شده به عنوان پایه و اساس این تغییرات.

طراحی 3طراحی 2طراحی 1

در تصویر بالا می‌توانید یکسری از منوها و صفحاتی که طراحی کرده ایم را مشاهده کنید. در حال حاضر فهرست فونت‌ها و رنگ‌ها نسبتاً محدود هستند و همه رنگ‌ها در یک پالت کلی قرار دارند اما امیدواریم که به زودی این قابلیت تغییر و گسترش پیدا کند.

از طرفی تنظیمات امنیتی اضافه شده به اندروید 12 هم جالب توجه هستند.

قابلیت لوکیشن تقریبی که با آن می‌توانید انتخاب کنید یک اپلیکیشن به موقعیت دقیق شما دسترسی داشته باشد یا موقعیت تقریبی یکی از این امکانات است. قابلیت App hibernation (غیرفعال کردن اپلیکیشن‌ها و ورود آنها به حالتی موسوم به خواب زمستانی) از جمله امکاناتی است که امتحان نکردیم. داشبورد حریم خصوصی در اندروید 12 هم عملاً چیز جدیدی نیست مگر اینکه تغییرات چشمگیری در نسخه قبلی آن ایجاد کند که ما هیچ تغییر خاصی در آن مشاهده نکردیم.

در نتیجه باید منتظر مانده و این قابلیت‌ها را در نسخه بتای آینده بررسی کنیم.

بد

در Material You یکسری مشکل وجود دارد و احتمالاً این مشکلات به دلیل بتا بودن این نسخه مشاهده می‌شوند و در نسخه اصلی رفع خواهند شد.

اول اینکه، طیف گزینه‌ها – به خصوص از نظر فونت و رنگ‌ها – محدود است. بهتر بود رنگ‌های جدیدی به پالت رنگی این سیستم عامل اضافه شده، امکان ضخیم کردن فونت‌ها فراهم شده و بتوانیم اشکال خاصی اپلیکیشن‌ها طراحی کنیم.

مشکل مهم تر این است که قرار است Material You به شما امکان دهد رابط کاربری را مطابق با پس زمینه گوشی تنظیم کنید اما هنگام انتخاب رنگ و فونت‌ها امکان مشاهده پس زمینه گوشی وجود ندارد. بنابراین باید پیش از مشاهده محصول نهایی به پایان فرایند بهینه سازی بروید در نتیجه وجود یک قابلیت برای پیش نمایش تغییرات ضروری است.

 

بیشترین تغییرات طراحی در صفحه آنلاک گوشی (سمت چپ) مشاهده می‌شود.

بیشترین تغییرات طراحی در صفحه آنلاک گوشی (سمت چپ) مشاهده می‌شود.

صحبت‌هایی هم مطرح می‌شد مبنی بر اینکه اندروید 12 پس زمینه گوشی را اسکن کرده و رنگ‌های اصلی و ثانویه مناسب با آن را انتخاب می‌کند اما چنین قابلیتی در نسخه بتا مشاهده نشد.

امکانات دیگری هم هستند که در این نسخه کمبود آنها حس می‌شود. امکان ثبت عکس با فرمت AVIF وجود ندارد، امکان تغییر گزینه Car Key هم وجود نداشت و به نظر نمی‌رسید که گزینه تخم مرغ مخفی در اندروید 12 وجود داشته باشد. همانطور که اشاره شد، نتوانستیم امکانات جدید مربوط به حریم خصوصی را در این سیستم عامل پیدا کنیم.

در نتیجه به نظر می‌رسد که نسخه بتا خیلی از امکانات اعلام شده در رویداد Google IO را نداشته باشد و بیشتر به نظر می‌رسد که یک پلتفرم برای معرفی و کار با Material You باشد.

این قابلیت‌ها را قبلاً هم مشاهده کرده بودیم

افرادی که از گوشی‌های اندروید مختلف استفاده می‌کنند در جریان هستند که طراحی رابط کاربری اندروید 12 آنطور که گوگل ادعا می‌کند انقلابی نیست.

خیلی از تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند، از سیستم عامل اندروید استفاده کرده و آن را مطابق با خواست خودشان تغییر می‌دهند – مثلاً سامسونگ One UI، شیائومی MIUI، اوپو ColorOS را دارند و به همین ترتیب. نکته مهم اینجاست که خیلی از تغییرات و امکانات Material You سالهاست در سایر گوشی‌های هوشمند پیاده سازی شده اند.

بیشترین شباهت بین Material You و رابط کاربری My UX در گوشی‌های موتورولا است. در واقع در گوشی‌های موتورولا هم از اندروید استفاده شده و My UX به رابط کاربری آن اضافه شده تا امکان تغییر رنگ‌ها، تغییر شکل آیکن اپلیکیشن‌ها و موارد این چنینی فراهم شود.

گزینه‌های تغییر فونت، شکل آیکن اپلیکیشن‌ها و تم رنگی سیستم عامل

گزینه‌های تغییر فونت، شکل آیکن اپلیکیشن‌ها و تم رنگی سیستم عامل

کافیست سری به صفحه My UX سایت موتورولا بزنید و رنگ‌هایی که در این صفحه مشاهده می‌کنید را با اسکرین شات‌های ما از Material You مقایسه کنید. همانطور که مشاهده می‌کنید، رنگ و طرح‌های این دو شباهت خیلی زیادی به هم دارند.

البته نمی‌توان در این زمینه برتری خاصی برای گوشی‌های موتورولا قائل شد چون خیلی از تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند روش‌های مختلفی برای تغییر و سفارشی سازی رابط کاربری فراهم کرده اند و مثلاً اوپو و شیائومی در این زمینه کاملاً شناخته شده هستند. Material You انقلاب خیلی خاصی در طراحی اندروید محسوب نمی‌شود اما به نوعی نشان می‌دهد که گوگل هم به تدریج هم پای سایر شرکت‌ها می‌شود.

شاید به نظر برسد که این نکات برای انتقاد مطرح می‌شوند اما برعکس. گوگل به تغییراتی که سایر شرکت‌ها در اندروید ایجاد کرده اند احترام گذاشته و هیچ خجالت و شرمی از یادگرفتن از آنها ندارد.

با وجود اینکه قابلیت تنظیم و سفارشی سازی جزء ویژگی‌های اصلی اندروید 12 ذکر شده اما آنچه که در نسخه بتا مشاهده کردیم در حدی نبود که باعث شود رابط کاربری محصولات دیگر را رها کرده و از خود اندروید استفاده کنیم. با این وجود امیدواریم که این تغییرات مقدمه‌ای برای تغییرات مهم تر در آینده باشند و گوگل سعی کند با تغییر هر چه بیشتر Material You آن را به محصولی ارزشمند و قابل توجه تبدیل کند.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟