فهرست عنوانها
چین روز شنبه، یک هفته پس از فرود روی مریخ گفت: ما یک مریخ نورد روی سیاره سرخ نشاندهایم. کاری که تا قبل از چین، تنها ایالات متحده آن را انجام داده بود.
اداره ملی فضایی چین اعلام کرد: این مریخ نورد از انرژی خورشیدی برای حرکت استفاده میکند. نام آن ژورونگ به معنی خدای آتش است. پیش بینی میکنیم حداقل برای 90 روز سطح سیاره را بررسی کند.
اولین ماموریت چین در مریخ به اندازه ماموریت ناسا توجه مردم را به خود جلب نمیکند. چینیها کاری را انجام میدهند که آمریکا چند ده سال پیش انجام داده است.
شی جین پینگ رهبری چین را بر عهده دارد. او در راه قدرت فضایی شدن، رسیدن به مریخ را نقطه عطف میداند.
برای آشنایی با برنامه فضایی چین و آینده آن، روکیدا را همراهی میکنید؟
ماه
ژانویه 2019 بود که چین به آن سوی ماه یا قسمت تاریک رسید. بخشی از قمر زمین که هیچ گاه از زمین دیده نمیشود.
بعد از سال 2013 اولین فرود موفقیت آمیز خود را پشت سر گذاشتند. در آن سال یک ماه نورد را به ماه رساندند. این ماه نورد، همچنان فعال است و کار میکند.
آنها انتظار داشتند که تنها برای سه ماه دوام داشته باشد. ماه دسامبر، چین یکی دیگر از فضانوردهای خود را به ماه فرستاد.
نزدیک به چهار پوند سنگ و خاک از ماه برداشت و به خانه باز گشت. این نمونهها از نزدیکی یک آتشفشان به نام مونس رومکر جمع شد.
نمونه این فضاپیما، اولین نمونه بعد از پروژه لونا 24 شوروی در سال 1976 بود که در معرض دید عموم قرار گرفت. مردم چین از دیدن بخشهایی از ماه ذوق و شوق فراوانی داشتند.
چین، نام کاوشگرهای ماه نورد خود را چانگ ای گذاشت. چانگ ای به معنی الهه ماه است. بر اساس اطلاعیه آژانس فضایی چین تا سال 2027 سه پرواز دیگر به ماه خواهد داشت.
در این سه پرواز کاوشگرهای زمینی و هوایی به ماه میرسند. اگر همه موارد به خوبی پیش برود، چین چاپ سه بعدی را در فضا آزمایش میکند.
این ماموریتها برای ایجاد پایه و اساس یک پایگاه روی ماه انجام میشوند. تا دهه 2030 فضانوردان چینی به ماه خواهند رسید.
تا امروز تنها برنامه آپولو ایالات متحده انسانها را به ماه رسانده است. آژانس فضایی روسیه، روسکاسموس نام دارد. او گفت: ما با چین در زمینه ساخت یک ایستگاه تحقیقاتی روی ماه کار میکنیم.
تا این لحظه جزئیاتی از برنامه این دو کشور منتشر نشده است.
ایستگاه فضایی پیشرو
پرتاب چین در ماه آوریل بخش اصلی جدیدترین ایستگاه فضایی این کشور را به آسمان میرساند. یک ایستگاه فضایی که توجه کشورها را به خود جلب کرده است.
این توجه به دلیل موفقیت پرتاب نبود. بعد از رسیدن ایستگاه فضایی به مدار زمین، موتور اصلی موشک به زمین باز گشت.
بازگشت این قطعه به زمین کنترل نشده بود. خطر آن چندین کشور را تهدید میکرد. در نهایت اقیانوس هند میزبان شهاب سنگ چینی شد.
انتقادهای زیادی در مورد این پرتاب و کنترل آن به چین وارد شد. این ماموریت اولین ارسال از 11 ارسال مورد نیاز برای ساخت سومین ایستگاه فضایی چین تا پایان سال 2022 بود.
چین برای آسمانها بلند پروازی میکند. بعد از حدود 4 سال، فضانوردان چینی به آسمان میرسند. دو ایستگاه فضایی اول چین، نمونههایی برای اقامت کوتاه مدت بودند.
ایستگاه جدید برای بیشتر از یک دهه ساخته میشود. رهبر چین، حرکت فضایی را با “دو بمب و یک ماهواره” در دوران مائو تسه مقایسه کرد.
حزب کمونیست چین، برنامه فضایی را نشانهای از قدرت دولت تحت کنترل خود میداند. ایستگاه فضایی بین المللی به طور مشترک توسط ایالات متحده آمریکا، روسیه و دیگران ساخته شد.
این خانه انسانها در آسمان به انتهای عمر خود (سال 2024) نزدیک میشود. ناسا پیشنهاد کرد تا ایستگاه فضایی برای چند سال دیگر فعال بماند.
روسیه گفت: تا سال 2025 از این ایستگاه خارج میشود. اگر ایستگاه فضایی از رده خارج شود، چین تنها بازیگر فضایی خواهد بود.
ایستگاه فضایی چین، مانند دو ایستگاه اول تیانگونگ یا کاخ آسمانی نام گذاری شد. کاخ آسمانی چین از سه فضانورد برای ماموریتهای طولانی پذیرایی میکند.
اگر یک ماموریت به 6 نفر نیاز داشته باشد، ایستگاه مشکلی برای پذیرایی از افراد نخواهد داشت. تنها مدت زمان پذیرایی کوتاه میشود.
چین یک تیم از 18 فضانورد را برای سفر به ماه انتخاب کرده است. برخی از این افراد غیر نظامی هستند. باید گفت که تنها یک نفر زن است.
سه نفر اول سه ماه را در ماه زندگی میکنند. این مقدار رکورد 33 روزه فضانوردان چینی در سال 2016 را پشت سر میگذارد.
هائو چون مدیریت ماموریتهای انسانی را بر عهده دارد. او گفت: فضانوردان دیگر کشورها میتوانند از ایستگاه فضایی چین بازدید کنند.
البته که فضانوردان دیگر کشورها به استاندارد اتصال چین نیاز دارند. این حالت اتصال با ایستگاه بین المللی فضایی تفاوت دارد. برخی از فضانوردان خارجی برای ارتباط با ما، زبان ماندارین را میآموزند.
مریخ و فراتر از آن
به هرحال چین و چینیها باید قبول کنند که پا جای پای ناسا و شوروی میگذارند. شوروی اولین کشوری بود که در سال 1971 یک مریخ نورد را روی مریخ نشاند.
متاسفانه چند ثانیه بعد از رسیدن مریخ نورد، ارتباط او با زمین قطع شد. این اتفاق به دلیل طوفان شن بود. فضانورد شوری یک تصویر ناقص و غیر قابل رمزگشایی را به زمین ارسال میکند.
از آن زمان چند کشور برای فرود روی مریخ تلاش کردند. تنها کشور موفق، ایالات متحده آمریکا بود. چین در سال 2011 دو تلاش نا موفق داشت.
چین با همکاری شوروی سعی داشت تا یک ماهواره را در مدار مریخ قرار دهد. هر دو بار تلاش آنها به سقوط تمام شد.
آمریکا در سال 1976 وایکینگ 2 را روی مریخ نشاند. ناسا آرزوی چین را تقریبا 45 سال پیش انجام داده است. به هرحال مریخ نورد چینی شرایط زمین شناسی و جو سیاره سرخ را بررسی خواهد کرد.
آژانس فضایی چین روز شنبه دو عکس سیاه و سفید از مریخ را منتشر کرد. چین سفر دوم به مریخ را تا سال 2028 انجام میدهد. برای اولین بار این کشور نمونههایی را از سطح مریخ به دست میآورد.
البته که نمونههای جمع آوری شده توسط آمریکا تا سال 2031 به زمین باز میگردد. چین تا چه زمانی نمونههای خود را به خانه میرساند؟
چین فکرهای زیادی برای آینده دارد. در سال 2024 یک تلسکوپ ماهوارهای مانند هابل را به آسمان پرتاب میکند. هابل در سال 1990 در مدار قرار گرفت.
شما در مورد چین به نسبت کهنه سربازان آسمان مانند آمریکا و شوروی چطور فکر میکنید؟
منبع: nytimes.com